tomhagen 03.03.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Witam, mam taki oto problem. Otóż dostałem ofertę budowy bloku ze silki, w sumie 10000 metrów kwadratowych po dobrej cenie. Niestety mam już dość duży front robót na ten rok więc wpadłem na pomysł że zlecę wykonanie tego obiektu inne firmie. I teraz pytanie czy mogę tak zrobić kiedy jestem na ryczałcie 5,5% i jakie to będą dla mnie koszty VAT kiedy mój zleceniobiorca wystawi mi fakturę ale pomniejszoną już o mój zysk ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154513-jak-to-jest-z-tym-rycza%C5%82tem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 04.03.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Chyba nie to forum, ale tak ogólnie: - zawsze możesz zlecić to komuś innemu, forma prowadzenia DG nie ma znaczenia - forma prowadzenia DG ma znaczenie przy podatkach - ogólnie ryczałtowiec dopłaci do takiego biznesu - VAT będzie taki sam jakbyś to ty miał wystawić fakture, więc nie zyskasz i nie stracisz Bardzo uproszczony przykład (kwoty netto): Podwykonawca wystawi ci fakturę na 850zł, Ty wystawiasz za całość 1,000zł. Ty odprowadzasz 5,5% od 1,000zł (55zł). Gdybyś był na KPiR to byś odprowadził 19% od różnicy 150zł (28,5zł). 19% zależy co wybrałeś i w jaki próg wskakujesz. Najlepsze wyjście, zlecić Im tylko wykonanie, a materiały po Twojej stronie. Wówczas różnica w VAT jest for you. Generalnie widać, że jesteś świeży w budowlance, lepiej zatrudnij księgową i odpal jej 200zł za myślenie i śledzenie przepisów. Ty się zajmij tym na czym się znasz. Na podatkach a zwłaszcza na VAT możesz nieźle umoczyć, tak że dzieci będą jeszcze pogrążone przez Ciebie Hasło przewodnie w googlach: Roman Kluska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154513-jak-to-jest-z-tym-rycza%C5%82tem/#findComment-4588864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts