Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam taki oto problem. Otóż dostałem ofertę budowy bloku ze silki, w sumie 10000 metrów kwadratowych po dobrej cenie. Niestety mam już dość duży front robót na ten rok więc wpadłem na pomysł że zlecę wykonanie tego obiektu inne firmie. I teraz pytanie czy mogę tak zrobić kiedy jestem na ryczałcie 5,5% i jakie to będą dla mnie koszty VAT kiedy mój zleceniobiorca wystawi mi fakturę ale pomniejszoną już o mój zysk ?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/154513-jak-to-jest-z-tym-rycza%C5%82tem/

Chyba nie to forum, ale tak ogólnie:

- zawsze możesz zlecić to komuś innemu, forma prowadzenia DG nie ma znaczenia

- forma prowadzenia DG ma znaczenie przy podatkach - ogólnie ryczałtowiec dopłaci do takiego biznesu

- VAT będzie taki sam jakbyś to ty miał wystawić fakture, więc nie zyskasz i nie stracisz

Bardzo uproszczony przykład (kwoty netto):

Podwykonawca wystawi ci fakturę na 850zł, Ty wystawiasz za całość 1,000zł.

Ty odprowadzasz 5,5% od 1,000zł (55zł). Gdybyś był na KPiR to byś odprowadził 19% od różnicy 150zł (28,5zł).

19% zależy co wybrałeś i w jaki próg wskakujesz.

Najlepsze wyjście, zlecić Im tylko wykonanie, a materiały po Twojej stronie.

Wówczas różnica w VAT jest for you.

Generalnie widać, że jesteś świeży w budowlance, lepiej zatrudnij księgową i odpal jej 200zł za myślenie i śledzenie przepisów.

Ty się zajmij tym na czym się znasz.

Na podatkach a zwłaszcza na VAT możesz nieźle umoczyć, tak że dzieci będą jeszcze pogrążone przez Ciebie :(

Hasło przewodnie w googlach: Roman Kluska.

https://forum.murator.pl/topic/154513-jak-to-jest-z-tym-rycza%C5%82tem/#findComment-4588864