Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zestawy kominowe z allegro?

Recommended Posts

Co myślicie o systemach kominowych tz.( uniwersalnych) np. na allegro jest ich sporo i z tego co widzę sporo osób je kupiło, z tond moje pytanie, jak taki komin się spisuje ,może na forum jest użytkownik takiego systemu? Osobiście do CO zastosuje komin Schielda ale zastanawiam się nad drugim do kominka ,schield niestety sporo kosztuje.

Jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

W sumie też jestem tego zdania. Z tym że gość na allegro sprzedaje tylko te zestawy już od 2008 roku i poszło mu już ich ponad 820 sztuk z czego ma tylko 2 negatywne komentarze? Tu chodzi tylko o jedną osobę a jest o wiele więcej sprzedawców tych kominów, i sam nie wiem, czy oby nie przepłacamy za markę i chwyt reklamowy kupując zestawy bardziej znanych firm? Ps. na te kominy z allegro też dają 30 lat gwarancji.

Na tej aukcji gość ma wkłady od P-D Refractories

Kominy z tymi wkładami sprzedaje też:

http://www.kominy.cjblok.com.pl/

Znam jedna osobę co ma kupiony komin z wkładem P-D Refractories ale jeszcze nie użytkuje.

W sumie też jestem tego zdania. Z tym że gość na allegro sprzedaje tylko te zestawy już od 2008 roku i poszło mu już ich ponad 820 sztuk z czego ma tylko 2 negatywne komentarze? Tu chodzi tylko o jedną osobę a jest o wiele więcej sprzedawców tych kominów, i sam nie wiem, czy oby nie przepłacamy za markę i chwyt reklamowy kupując zestawy bardziej znanych firm? Ps. na te kominy z allegro też dają 30 lat gwarancji.

Zwykle komentarz wystawia się kilka dni po zakupie jeżeli transakcja przebiegła pomyślnie.

Wątpię żeby ktoś czekał z komentarzem do czasu aż sprawdzi go w "praniu".

Więc nie polegał bym na tym.

Edytowane przez fenix2

Nie mówię , że kominy są złe . Nie wiem nawet jak wyglądają (link nie działa).

Czepię się logiki. 30 lat gwarancji ! Tak teraz wszyscy mają . Standardzik :D.

Produkują to pewnie od 8 lat, facio sprzedaje je 2 lata.

Nikt nie wie jak będą wyglądać za te 30 lat.

Co zrobisz jak za 5 lat ,albo za dziesięć coś ci pierdolnie ,albo sfajczysz

chałupe. Do kogo pójdziesz?? Do Allegro ?

Bo gościu już pod innym adresem będzie oponami handlował .

Schiedel też dawał 30 lat gwarancji na ceramikę do kominków,

a teraz już cichcem stal sprzedaje i do kominków stal poleca,bo

ceramika się nie nadaje . Ale to ja ci mówię , bo oni nie mogą.

Nie mówię , że kominy są złe . Nie wiem nawet jak wyglądają (link nie działa).

Czepię się logiki. 30 lat gwarancji ! Tak teraz wszyscy mają . Standardzik :D.

Produkują to pewnie od 8 lat, facio sprzedaje je 2 lata.

Nikt nie wie jak będą wyglądać za te 30 lat.

Co zrobisz jak za 5 lat ,albo za dziesięć coś ci pierdolnie ,albo sfajczysz

chałupe. Do kogo pójdziesz?? Do Allegro ?

Bo gościu już pod innym adresem będzie oponami handlował .

Schiedel też dawał 30 lat gwarancji na ceramikę do kominków,

a teraz już cichcem stal sprzedaje i do kominków stal poleca,bo

ceramika się nie nadaje . Ale to ja ci mówię , bo oni nie mogą.

Tak jak piszesz, nie wiemy co będzie za 30 lat ale na przykład kominy z murowane z cegły (szczególnie z dzisiejszej) po 20 latach również pękają ,obkruszają się i myślę że prawdopodobieństwo pożaru przy takim kominie jest większe zwłaszcza że nie ma on żadnej izolacji. Ludzie dzisiaj wpychają do starych murowanych kominów stal w postaci rur, bo przy kominie murowanym nie mają innego wyboru, pozostaje jedynie wyburzenie.Cenowo jeśli chodzi o ten komin, a wymurowanie z cegieł i włożenie w wewnątrz wkładu z kwasówki + ocieplenie wychodzi taniej ceramika, a co będzie z ceramiką po 20 czy 30 latach zobaczymy, nic nie jest wieczne.

Tak jak piszesz, nie wiemy co będzie za 30 lat ale na przykład kominy z murowane z cegły (szczególnie z dzisiejszej) po 20 latach również pękają ,obkruszają się i myślę że prawdopodobieństwo pożaru przy takim kominie jest większe zwłaszcza że nie ma on żadnej izolacji. Ludzie dzisiaj wpychają do starych murowanych kominów stal w postaci rur, bo przy kominie murowanym nie mają innego wyboru, pozostaje jedynie wyburzenie.Cenowo jeśli chodzi o ten komin, a wymurowanie z cegieł i włożenie w wewnątrz wkładu z kwasówki + ocieplenie wychodzi taniej ceramika, a co będzie z ceramiką po 20 czy 30 latach zobaczymy, nic nie jest wieczne.

Świat ostatnio nabrał przyśpieszenia w skali dotychczas

niespotykanej. Trzeba uważnie obserwować branżę ,by

być na bieżąco. Coś czym zachwycaliśmy się 10 lat temu

niekoniecznie musiało się sprawdzić.

Komin z cegieł służył od pokoleń , więc nie dajmy "się

zwariować" . Wystarczy do niego włożyć stal i sprosta

nowym zadaniom. Ocieplenie nie pomoże nie zaszkodzi,

natomiast przy konieczności ewentualnej wymiany stali

mocno skomplikuje życie.

Ja mam taki komin. Od dwóch sezonów używam. Palę "wszystkożerną" kozą, deskami z budowy, wyciętymi starymi drzewkami owocowymi a przy dużych mrozach dodatkowo węglem. Nie wiem jak wkład będzie wyglądał za 30 lat. Narazie nic niepokojącego nie zauważyłem. W lokalnych hurtowniach ceny 2x wyższe od tych z allegro. Złożenie komina nie jest trudniejsze od składania klocków lego :)