selius 03.03.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Witam Zaczynam powoli budowac moj wymarzony domek Z4 w systemie szkieletowym i zastanawiam sie nad jego ogrzewaniem... Domek bedzie mial 110 m2 (8.5 m x 8.5 m) prosty dom z dwuspadowym dachem. Ocieplony bedzie wewnatrz welna 15 cm, z zewnatrz 10 cm styropianu, dach 20 cm welny, fundament 10 cm styropianu. Na dzialce niestety nie mam gazu ziemnego, ale wiem ze w przeciagu kilku lat maja go podlaczyc (nowe osiedle) Olej i gaz plynny raczej odpadaja bo wiadomo cena... wiec zostaje paliwo stale. Na poczatku myslalem o piecu z podajnikiem na pelet lub groszek ale z tego co czytam w necie ludzie troche narzekaja... polecaja zwykle piece "smieciuchy" ze sterowaniem i wydaje mi sie ze narazie takie wyjscie bedzie dla mnie najlepsze, chyba ze macie jakies inne lepsze pomysly? Mozecie polecic mi cos dobrego i w miare taniego? Zalezy mi na tym aby w piecu palilo sie ok 12 h zeby podkladac max 2 razy dziennie. Dodam ze w domku bedzie tez kominek chyba z systemem DGP, chociaz jedna firma mi odradza DGP z tego wzgledu ze domek nie jest duzy i kominek bedzie stal centralnie w domu, wiec nie trzeba rur aby cieple powietrze sie rozeszlo, mozecie mi doradzic czy maja racje czy jednak zainstalowac DGP? Jesli tak to jak najlepiej i najlatwiej go rozprowadzic? Jesli juz to chcialbym DGP grawitacyjne bez nadmuchu. Za wszystkie odpowiedzi z gory dziekuje. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 04.03.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Ciepło na pewno się rozejdzie ale w pomieszczeniu z kominkiem będziesz miał 25 stopni a w innych pomieszczeniach 18. Jak chcesz nie podkładać za często do śmieciucha to musisz zastosować bufor, a na to trzeba mieć miejsce.Przy tak ocieplonym domku może pomyśl o kozie na pelety z rozprowadzeniem DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 06.03.2011 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) Z tego co widac na 2 rzucie w moim domku bede mial ok 3,2 m2 na cala kotlownie ;/ to nie wiem czy zmiescil by sie tam zwykly piec + bufor? Przeszukalem troche w necie i wiem ze sa takie piece w ktorych pali sie do 12 h np moj kolega ma taki piec na mial i bardzo sobie go chwali. Co do ogrzewania domku sama koza na pelet nie bardzo wchodzi w gre z tego wzgledu ze trzeba bylo by czesto podkladac i palic tylko w tedy gdy jestemy w domu.Macie moze jeszcze jakies pomysly? Pozdrawiam Edytowane 6 Marca 2011 przez selius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 08.03.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Jeśli wybierzez miał to obsług pieca zajmie ci 30-60 min dziennie. Dużo brudu plus dużo popiołu.Zresztą musisz mieć miejsce na składowanie miału- luzem....Piecyki na pelet mają autmatyczny podajnik i ich autonomiczność to 12-48 h. Możesz jeszcze pomyśleć o piecyku na pelet z płaszczem wodnym, no ale tu już tanio nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 08.03.2011 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Tylko ze czytam i czytam o tych nowych kotlach z podajnikiem i nie kazdy sobie je chwali ;/ tez myslalem o takim piecu na poczatku no ale teraz juz nie wiem ;/ Jedni chwala groszek inni pelet. Z tego co juz sie dowiedzialem to pelet jest czystrzy co idzie na jego plus, ale za to wiecej trzeba go spalic i jest drozszy ;/ Do tego te piece trzeba czesto czyscic, regulowac, przestawiac to nie wiem gdzie jest w nich wygoda. Kupi sie zly opal to pol zimy bedzie zimno w domu. A jak sie bedzie palil pelet lub groszek w zwyklym piecu bez podajnika? Wytrzyma piec bez podkladania z 10 h? Jakie wogole kotly polecacie? Jest troche tych pytan no ale dopiero "wchodze" w ten temat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 09.03.2011 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 (edytowane) A mozecie mi powiedziec ile by szlo peletu w takiej kozie miesiecznie dla mojego domku? Oczywiscie chodzi mi tutuaj o przyblizony wynik. Rozumiem ze gdybym zakupil taka koze na pelet to moglbym palic w niej tylko peletem? Inny opal nie wchodzi w gre? A czy ogrzala by taka koza na pelet moj caly domek bez rozprowadzenia DGP? Jakos nie wyobrazam sobie tej kozy z system DGP. Ile KW musiala byc miec taka koza? Ogladam te piecyki i pisza ze 6 KW wystarczy na ogrzanie domu do 130 m2 czy to prawda?Co do podlogowki to niestety sa to koszta i bede mial zainstalowane aluminiowe grzejniki, a co do ocieplenia fundamentu i dachu to porozmawiam z moim wykonawca.Dzieki za wszystkie odpowiedzi. PozdrawiamKrzysiek Edytowane 9 Marca 2011 przez selius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 09.03.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 ProStaś dobrze mówi Zainwestuj w ocieplenie przedewszystkim. Nie wiem gdzie przeczytałeś że 6kW da rade na 130m2 chyba że chodziło o 130m3. Albo DGP albo koza na pelet plus rekuperacja A koza do Ciebie powinna mieć tak z 11,5kW przy DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 10.03.2011 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 (edytowane) 2 - 3 tony peletu na miesiac? To chyba taniej bedzie sama elektryka Co do mechanicznej wentylacji to chyba tez odpada ze wzgledu na duze koszta samej instalacji ;/ Tak samo pompa ciepla, wszystko ladnie pieknie no ale koszta... Bede budowal w tym roku swoj domek i z tego wzgledu mam "przyciety" budzet na takie rarytasy ;/ Sprawe podlogowki jeszcze przemysle i poczytam troche na forum co i jak. Mozecie pokazac mi jakies zdjecie jak wyglada taka koza z DGP? Bo zonie sama koza sie nie podoba i w pokoju jej nie widzi Moze zamiast takiej kozy kupic piec z podajnikiem na pelet do tej mojej niby kotlowni? Jak takie piece sie sprawuja? Pelet jest niby czysty i sie nie kurzy, wiec w domu tragedi by chyba nie bylo? Kroitz - na tej aukcji jest koza o mocy 6 kw i jest napisane ze ogrzeje od 50 - 120 m2, nie znam sie dlatego Was o to pytam, ale szczerze myslalem ze bedzie to latwiejszy wybor ;/ http://allegro.pl/kominek-piecyk-na-pellet-piec-na-pelet-6kw-raty-i1501950398.html Co do DGP to nic nie mam i chcialbym je miec, tylko mozecie mi narysowac przykladowy projekt jak ona miala by wygladac w moim domku? Czy to jest az tak skomplikowana instalacja aby brac specjalnie do niej instalatorów? Pozdrawiam Krzysiek Edytowane 10 Marca 2011 przez selius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 10.03.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Te piecyki są ściągane przez sprzedawcę z Chin przy okazji importu quadów, więc nie bardzo bym wierzył w te 6kW na 120m2. Poza tym głośno pracują.... Do DGP z piecyka na pelet musisz mieć specjalny model, a to już około 9 tysKoza z DGP poniżejhttp://biokotly.pl/img/p/132-379-large.jpg Do Twojej kotłowni możesz pomyśleć o kotle Pellas z palnikiem 20kW. Palnik jest dostawiany więc masz możliwość dorobienia zasobnika na pelet z płyty OSB, tak by to dobrze upchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 10.03.2011 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 A powiedzcie mi czy taki piec z podajnikiem na pelet jest lepszy od palnika z piecem Pellas o ktorym pisze Kroitz? Niechcialbym sie ograniczac tylko do palenia peletu w takim piecu. Czy takie piece-palniki sie nie psuja? Bo z tego co czytam to napewno ciezko ustawiaja Gdybym zakupil taki piec lub palnik to spalanie bylo by takie same jak pisze ProStaś czyli 2 - 3 tony na sezon? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.03.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Te piecyki są ściągane przez sprzedawcę z Chin przy okazji importu quadów, więc nie bardzo bym wierzył w te 6kW na 120m2. Poza tym głośno pracują.... Do DGP z piecyka na pelet musisz mieć specjalny model, a to już około 9 tys Koza z DGP poniżej http://biokotly.pl/img/p/132-379-large.jpg Do Twojej kotłowni możesz pomyśleć o kotle Pellas z palnikiem 20kW. Palnik jest dostawiany więc masz możliwość dorobienia zasobnika na pelet z płyty OSB, tak by to dobrze upchnąć. Ten piecyk to włoski MCZ . Włosi oszaleli na punkcie piecyków peletowych . Wykupili swego czasu całą produkcję tego paliwa w Polsce. DGP z wentylatorem rzeczywiście hałaśliwa, natomiast grawitacyjne z piecyka nieskuteczne. Jest opcja pieco-kominka ,z możliwością podajnika peletu (na wszelki wypadek ) ,ale głownie paliłbym drewnem. Obsługa takiego piecyka to dwa razy na dobę 10 - 20 minut . Wybieranie popiołu raz na miesiąc (drewno) ,raz na sezon (pelety - w zasadzie czyszczenie). "Mądry" bezobsługowy komin ,możliwość przytulenia się do ciepłej ściany wykonanej z ceramiki lub taniej , otynkowanej. Zużycie drewna oceniam w Twoim domku na 4-7 mp w sezonie ,w zależności od gatunku (500-1200 zł - w zależności od zdolności negocjacyjnych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 16.03.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Z tym hałasem to bym nie przesadzał. Co do grawitacji, MCZ 8kW bez DGP spokojnie ogrzewa 50-60m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 19.07.2011 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 (edytowane) Witam po przerwie Odgrzebuje swoj stary temat w sprawie doboru pieca z podajnikiem. Napisze na poczatku ze przez ten czas nie proznowalem i na biezaco sledzilem forum. Jak pisalem wczesniej buduje domek o powierzchni 110 m2 w systemie szkieletowym (za miesiac sie prowadzam) i nadszedl czas na wybranie pieca, wiec mam do Was kilka pytan: Napisze na wstepie ze domek zostal ocieplony:- podloga 10 cm styropianu- fundament 5 cm styropianu- sciany wew. 15 cm welna + zew 10 cm styropianu- dach 25 cm welna- plus do ogrzania woda z boilera (mysle ze tylko zima) ok 80 - 100 l Interesuje mnie spalanie eko-groszku, groszku, mialu, a na ruszcie dodatkowym wodnym (mysle ze lepsza opcja niz ruszt zeliwny) drewna. Niestety ceny paliw stalych ciagle rosna i z tego wzgledu bede chcial mieszac eko-groszek z mialem w proporcji 60/40. 1) Jaki podajnik wybrac slimakowy czy szufladowy? Z tego co wiem to na plus slimakowego: - miej pali, - da sie ogrzac w lato wode, - latwiej go ustawic- nie brudzi dachu- jest cichy Na plus szufladowego- Mozliwosc palenia groszkiem o wiekszej granulacji- Nie meczy zrywanie zawleczek 2) Jak kupic taki piec? Tzn szukac sprzedawcy i zamowic z montazem i faktura 7 % Vatu? Czy lepiej zamowic sam piec (gdzie wiekszosc ludzi tak sprzedaje) zaplacic fakture 23 % Vatu i zlecic montaz swojemu hydraulikowi? 3) Jakie polecicie firmy z sredniej polki?4) jakie macie zdanie/przygody o piecach z Pleszewa?5) na jakiej wysokosci zrobic wejscie czopucha w komin przy tak malej kotlowni?6) ile moze wziasc hydraulik za podlaczenie takiego pieca.7) czy lepszym sterownikiem bedzie PID od Titanica w moim przypadku?8 ) mozecie polecic jakis sklep-firme w poblizu wawy?9) jakie kanaly lepiej sie czysci pionowe czy poziome? Dodam ze moja "kotlownia" ma wymiary 160 cm x 230 cm, komin w rogu sciany, piec musi ustac tylem na scianie 160 cm. Ogolnie mam jeden piec na oku firmy Konstal SKAM-P tylko nie wiem czy jest on warty uwagi? Za wszystkie odpowiedzi z gory dziekuje. Pozdrawiam Edytowane 19 Lipca 2011 przez selius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts