selius 03.03.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Witam Zaczynam powoli budowac moj wymarzony domek Z4 w systemie szkieletowym. Domek bedzie mial 110 m2 (8.5 m x 8.5 m) prosty dom z dwuspadowym dachem. Ocieplony bedzie wewnatrz welna 15 cm, z zewnatrz 10 cm styropianu, dach 20 cm welny, fundament 10 cm styropianu. Chcialbym miec w domku kominek z systemem DGP, chociaz jedna firma mi odradza DGP z tego wzgledu ze domek nie jest duzy i kominek bedzie stal centralnie w domu, wiec nie trzeba rur aby cieple powietrze sie rozeszlo, mozecie mi doradzic czy maja racje czy jednak zainstalowac DGP? Jesli tak to jak najlepiej i najlatwiej go rozprowadzic? Jesli juz to chcialbym DGP grawitacyjne bez nadmuchu. Nizej przesylam rzuty mojego domu, czy moglby ktos mi wyrysowac jak najlepiej poprowadzic rury od DGP? Jaki wogole jest koszt systemu DGP? Dodam ze bylem juz w takim domku budowany w identycznym systemem (ta sama firma) i byl tam zwykly kominek bez DGP ani plaszcza i wlasciciele mowili ze cieple powietrze ladnie sie rozchodzi po calym domu, no ale wole Was zapytac i miec pewnosc zeby potem nie zalowac. Za wszystkie odpowiedzi z gory dziekuje. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.03.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Ja mam podobną sytuację, choć mój domek był zaprojektowany wg moich sugestii (projekt indywidualny). Zdecydowałem się na grawitacyjne (a właściwie - konwekcyjne DGP). Całą instalację chcę wykonać sam (mam dobrze wykonany wzór przez fachowca od kominków u mej rodziny). Przy takim usytuowaniu pomieszczeń, jak u ciebie (i jak u mnie) nie zdecydowałbym się ogrzewać wszystkiego kominkiem bez kanałów, bo pomieszczenia musiałyby być ciągle pootwierane ). Dlatego zdecydowałem się na płaskie kanały 15x5 cm. U mojej rodzinki (jak pisałem) ta instalacja działa b. dobrze. A projekt tej instalacji wykonałem sam (na szczęście mam takie przygotowanie zawodowe). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 04.03.2011 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 A moglbys wyslac na maila jakis schemat Twojej instalacji? Ktoredy ida rury itd. Byl bym wdzieczny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.03.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Witam Zaczynam powoli budowac moj wymarzony domek Z4 w systemie szkieletowym. Domek bedzie mial 110 m2 (8.5 m x 8.5 m) prosty dom z dwuspadowym dachem. Ocieplony bedzie wewnatrz welna 15 cm, z zewnatrz 10 cm styropianu, dach 20 cm welny, fundament 10 cm styropianu. Chcialbym miec w domku kominek z systemem DGP, chociaz jedna firma mi odradza DGP z tego wzgledu ze domek nie jest duzy i kominek bedzie stal centralnie w domu, wiec nie trzeba rur aby cieple powietrze sie rozeszlo, mozecie mi doradzic czy maja racje czy jednak zainstalowac DGP? Jesli tak to jak najlepiej i najlatwiej go rozprowadzic? Jesli juz to chcialbym DGP grawitacyjne bez nadmuchu. Nizej przesylam rzuty mojego domu, czy moglby ktos mi wyrysowac jak najlepiej poprowadzic rury od DGP? Jaki wogole jest koszt systemu DGP? Dodam ze bylem juz w takim domku budowany w identycznym systemem (ta sama firma) i byl tam zwykly kominek bez DGP ani plaszcza i wlasciciele mowili ze cieple powietrze ladnie sie rozchodzi po calym domu, no ale wole Was zapytac i miec pewnosc zeby potem nie zalowac. Za wszystkie odpowiedzi z gory dziekuje. Pozdrawiam Krzysiek Czy kominek będzie jedynym źródłem ciepła ? Sobieradek zwrócił uwagę na fakt regulacji ogrzewaniem za pomocą drzwi ,gdy nie zrobisz kanałów , wspomniana firma na dobre usytuowanie kominka , ja zapraszam na wątek w którym wychodzi,że można spalić 1/2 czy nawet 1/3 drewna dla osiągnięcia podobnego efektu . Nie musi to być wcale monstrum takie jak zbudowałem. W Twoim domku połowa wystarczy. Rezygnując z kanałów ,eliminujesz przykry efekt dmuchania powietrzem przez wąski otwór (gorące ,szybko poruszające się powietrze). Ciepło rozchodzi sie głównie poprzez promieniowanie, naturalny sposób rozchodzenia sie ciepła . DGP kanałowe w domkach rekreacyjnych jest godne uwagi . W domu mieszkalnym lepiej unikać. "taki sobie piecyk...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.03.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 A moglbys wyslac na maila jakis schemat Twojej instalacji? Ktoredy ida rury itd. Byl bym wdzieczny. Pozdrawiam Jeśli to do mnie, to muszę z przykrością się przyznać, że nie posiadam skanera (dopóki pracowałem, miałem w pracy, więc nie musiałem kupować ). A teraz mam inne wydatki ("wykończeniówka" ). Poza tym "diabeł tkwi w szczegółach" i nie radziłbym polegać na podpatrywaniu zbliżonych rozwiązań. Instalację trzeba zrobić "na miarę" dla istniejącego obiektu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.03.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Jeśli można uniknąć robienia DGP ,szczególnie z turbiną to warto zrobić to nawet kosztem niedogrzania jakiegoś pomieszczenia. Te pieniądze lepiej zainwestować w lepsza technikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 06.03.2011 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Kominki Piotr Batura - o jakiej lepszej technice myslisz? Komiek bedzie dodatkowym ogrzewaniem. Glownym ogrzewaniem bedzie piec na paliwo stale. Czyli mam rozumiec ze przy takim domku moge zrezygnowac z DGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts