gofer667 03.03.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Witam A więc mój problem polega na tym że na wiosnę mam zamiar wyremontować (przebudować) budynek gospodarczy, to jest co mam na myśli całkowitą rozbiórkę tego budynku i postawienie nowego. istniejący budynek jest wykonany w całości z drewna bez fundamentów, stropu i pokryty dachówką, moim zamiarem jest wylanie stop fundamentowych jak i fundamentów oraz postawienie ścian z pustaka pianowego zakończony stropem żelbetonowym oraz więźbę dachową pokrytą blachą trapezową. Moje pytanie brzmi jakie muszę posiadać dokumenty do przeprowadzenia tych prac ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.03.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 1. Pozwolenie na rozbiórkę2. pozwolenie na budowę P.S.Jak nie masz sąsiadów to załatw sobie zawiadomienie o wykonaniu prac remontowych, które będzie zawierało, naprawę ścian, okien, dachu, czyli inaczej gruntowny remont. W każdym innym przypadku będzie to samowolka budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.03.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 i jeszcze jedno.Jak już będziesz miał fundamenty to będziesz płacił podatek do Urzędu Gminy za Posiadanie pomieszczenia Gospodarczego.Na dziś zależnie od miejsca w kraju jest to około 5-7 zł/m2/ rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gofer667 04.03.2011 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Wielkie dzięki PliP za odpowiedz a na temat sąsiadów to powiem że mam ale .... zawsze może się znaleźć jakiś bardzo życzliwy i prawy ale jeszcze jedno czy ja niebęde musiał potrzebować jakiegoś projektu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.03.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) budynek gospodarczy do 25 metrów kw - na zgłoszenie, co tam w tym zgłoszeniu będą chcielijakieś mapki, szkice itp to się najlepiej spytaj tam gdzie będziesz zgłaszał /lokalne pomysły urzędników są różne/odczekujesz 30 dni , jak nie przyślą "sprzeciwu" beton naprzód!!! większy - pozwolenie na budowę /czyli warunki zabudowy czy też plan zagospodarowania, projekt, pozwolenie/... Edytowane 4 Marca 2011 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gofer667 04.03.2011 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 hehe a jak by tak zaryzykował na dziko i ktoś by tam się dowiedział to oni mają prawo mi kazać rozebrać budynek ?? i na jakiej podstawie jeśli były by zachowane wszystkie normy i zasady jak i bhp tak i konstrukcyjne skoro jak się chwalą że oni w każdym momęcie mogą stwierdzić co i jak jest z budynkiem tj. zbrojenia, ławy, wieńce i bo ino?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 04.03.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Najlepiej to postaw coś ala WIATĘ i po problemie a przy okazji podatków nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gofer667 04.03.2011 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 tak ale wiata o tak wielkiej powierzchni to ja jakoś sobie nie wyobrażam bo jest to budynek o powierzchni 160 m2 a przeznaczenie tego miało by być warsztatem samochodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 04.03.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 NO TO JUŻ ZUPEŁNIE INNA BECZKA.Tego typu budynek o takich gabarytach nie obędzie się bez mapek, pozwoleń, projektów jak również i kierownika oraz geodety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gofer667 05.03.2011 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 ja powiem szczerze że nic z tego nie rozumie. ale dochodzę do jednego wniosku że wszystko można zrobić i załatwić ale zawsze istnieje jakieś ryzyko.a jeśli jest ryzyko to i jest zabawa a tak na poważnie to ta nasza polska pier.. biurokracja jest jaka jest bo moim prywatnym zdaniem to jeśli masz zamiar coś budować a na dodatek tak jak w wielu przypadkach tak jak i w moim na obrysie istniejącego budynku to raczej jakiś tam "ciemniak" budowlany się tego nie podejmie i raczej będzie chciał aby to co zrobi spełniało jak nie w 100 % norm bezpieczeństwa to przynajmniej w 99,8 %, ale tak jak zaznaczyłem jest to moje prywatne zdanie. ja napisałem ten post z tego powodu czy może ktoś miał podobną sytuacje i jak Mu się udało to załatwić w prosty i mało kosztowny sposób jeśli chodzi o formalności. Pozdrawiam wszystkich i proszę o jakieś wypowiedzi na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.03.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 tak ale wiata o tak wielkiej powierzchni to ja jakoś sobie nie wyobrażam bo jest to budynek o powierzchni 160 m2 a przeznaczenie tego miało by być warsztatem samochodowym. kolego jak warsztat to robisz to jak z chałupą, tym bardziej, że tego pod remont nie podciągniesz jest to też zmiana sposobu użytkowania, a warsztat od jakieś tam wielkości wymaga decyzji środowiskowej zanim cokolwiek zaczniesz, radzę dobrze się to tego przygotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gofer667 07.03.2011 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 czyli generalnie większy burdel z tym moim planem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 07.03.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Generalnie rzecz ujmując to zależy to od tego kto tam obok ciebie mieszka.Co jest obecnie naniesione na mapach geodezyjnych w urzędzie gminy.Jak się to coś co tam teraz stoi nazywa .Jakie za to płacisz podatki itd.P.S. 1 Zakazany owoc najlepiej smakuje.P.S. 2Tak naprawdę to wszystko rozwalisz, wykopiesz fundamenty, ławy ściany strop, dach - normalna budowa, na której każdy z branży dookoła chce zarobić a ty jako inwestor musisz płacić. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.03.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 No to masz rok wolnego:d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gofer667 10.03.2011 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 dzięki wszystkim za poradę. Teraz wie przynajmniej że nie zrobię tego w tak prosty sposób jak mi sie wydawało ale ... się okaże w trakcie " Nie ma życia bez ryzyka" !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts