Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co i jak z tym zrobić ? Remont budynku gospodarczego. Remontować czy rozbierać budyne

gofer667

Recommended Posts

Witam

A więc mój problem polega na tym że na wiosnę mam zamiar wyremontować (przebudować) budynek gospodarczy o wymiarach całkowitych 21 x 8 m, to jest co mam na myśli całkowitą rozbiórkę tego budynku i postawienie nowego. istniejący budynek jest wykonany w całości z drewna bez fundamentów, stropu i pokryty dachówką, moim zamiarem jest wylanie stop fundamentowych jak i fundamentów oraz postawienie ścian z pustaka pianowego zakończony stropem żelbetonowym oraz więźbę dachową pokrytą blachą trapezową.

W fazie końcowej ma pełnić rolę warsztatu samochodowego wraz z lakiernią.

Moje pytanie brzmi jakie muszę posiadać dokumenty do przeprowadzenia tych prac, jak i szacunkowy kosztorys za materiał dł. 21m, szer. 8m, wys. 3,7m ?

No właśnie. Jak to jest? Moi znajomi w ramach remontu postawili na obrysie starego domu nowy. Wiem, że to chyba (?) nie jest zgodne z prawem, ale dom był drewniany, rozebrali go, wymienili wadliwe belki i postawili od nowa, wymieniając właściwie wszystko prócz belek nadających się do wykorzystania.

ja powiem też szczerze że nic z tego nie rozumie. ale dochodzę do jednego wniosku że wszystko można zrobić i załatwić ale zawsze istnieje jakieś ryzyko.a jeśli jest ryzyko to i jest zabawa :D:D a tak na poważnie to ta nasza polska pier.. biurokracja jest jaka jest bo moim prywatnym zdaniem to jeśli masz zamiar coś budować a na dodatek tak jak w wielu przypadkach tak jak i w moim na obrysie istniejącego budynku to raczej jakiś tam "ciemniak" budowlany się tego nie podejmie i raczej będzie chciał aby to co zrobi spełniało jak nie w 100 % norm bezpieczeństwa to przynajmniej w 99,8 %, ale tak jak zaznaczyłem jest to moje prywatne zdanie.

ja napisałem ten post z tego powodu czy może ktoś miał podobną sytuacje i jak Mu się udało to załatwić w prosty i mało kosztowny sposób jeśli chodzi o formalności.

Pozdrawiam wszystkich i proszę o jakieś wypowiedzi na ten temat :yes: