gofer667 03.03.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Witam A więc mój problem polega na tym że na wiosnę mam zamiar wyremontować (przebudować) budynek gospodarczy o wymiarach całkowitych 21 x 8 m, to jest co mam na myśli całkowitą rozbiórkę tego budynku i postawienie nowego. istniejący budynek jest wykonany w całości z drewna bez fundamentów, stropu i pokryty dachówką, moim zamiarem jest wylanie stop fundamentowych jak i fundamentów oraz postawienie ścian z pustaka pianowego zakończony stropem żelbetonowym oraz więźbę dachową pokrytą blachą trapezową. W fazie końcowej ma pełnić rolę warsztatu samochodowego wraz z lakiernią. Moje pytanie brzmi jakie muszę posiadać dokumenty do przeprowadzenia tych prac, jak i szacunkowy kosztorys za materiał dł. 21m, szer. 8m, wys. 3,7m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 04.03.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Projekt rozbiórki -> uzyskanie pozwolenia na rozbiórkę -> rozbiórkaProjekt budowlany - uzyskanie pozwolenia na budowę -> projekt wykonawczy -> budowa -> odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gofer667 04.03.2011 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 czyli prawie tak jak nowa budowa ale na dodatek jeszcze pozwolenia na rozbiórkę. a nie wystarczyło by tylko pozwolenie lub zgłoszenie do gminy na remont ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 04.03.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 czyli prawie tak jak nowa budowa ale na dodatek jeszcze pozwolenia na rozbiórkę. a nie wystarczyło by tylko pozwolenie lub zgłoszenie do gminy na remont ?? z wpisem na działalność gospodarczą > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 04.03.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 No właśnie. Jak to jest? Moi znajomi w ramach remontu postawili na obrysie starego domu nowy. Wiem, że to chyba (?) nie jest zgodne z prawem, ale dom był drewniany, rozebrali go, wymienili wadliwe belki i postawili od nowa, wymieniając właściwie wszystko prócz belek nadających się do wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gofer667 04.03.2011 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 ja powiem też szczerze że nic z tego nie rozumie. ale dochodzę do jednego wniosku że wszystko można zrobić i załatwić ale zawsze istnieje jakieś ryzyko.a jeśli jest ryzyko to i jest zabawa :D a tak na poważnie to ta nasza polska pier.. biurokracja jest jaka jest bo moim prywatnym zdaniem to jeśli masz zamiar coś budować a na dodatek tak jak w wielu przypadkach tak jak i w moim na obrysie istniejącego budynku to raczej jakiś tam "ciemniak" budowlany się tego nie podejmie i raczej będzie chciał aby to co zrobi spełniało jak nie w 100 % norm bezpieczeństwa to przynajmniej w 99,8 %, ale tak jak zaznaczyłem jest to moje prywatne zdanie. ja napisałem ten post z tego powodu czy może ktoś miał podobną sytuacje i jak Mu się udało to załatwić w prosty i mało kosztowny sposób jeśli chodzi o formalności. Pozdrawiam wszystkich i proszę o jakieś wypowiedzi na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margolcia2908 07.03.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Witam! Podłączam się do tematu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts