mtsw466 04.03.2011 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Mam pytanie chcę rozprowadzić ciepłe powietrze oprócz salonu do trzech pomieszczeń. Jedno bezpośrednio za ścianą na której będzie kominek a dwa pozostałe na piętrze. To za ścianą to chyba rzecz prosta -przekucie przez ścianę wstawienie rury nawet bez izolacji i zakończenie jej anemostatem bądź kratką z żaluzją . problem mam z górnymi pokojami. A mianowicie, główna rura z komory idzie pionowo do góry przechodzi przez strop i wchodzi do specjalnego kanału zrobionego z pustaków ( coś jakby ominięcie tego kanału pustakami na prostej ścianie) W tym pokoju anemostat będzie podłączony do głównej pionowej rury nad posadzką około 30 cm. problem zaczyna się z odejściem do drugiego pokoju. Muszę to zrobić płaskim ocieplonym kanałem zalanym w jastrychu. I teraz tak, poniżej wylotu w tym pierwszym pokoju muszę odejść pod kątem 45 stopni kanałem poziomym na odległość nie większą niż 2 m żeby dostać się do drugiego pokoju. Jak podłączyć ten płaski kanał żeby powietrze które będzie wchodziło do poziomego kanału nie było zbyt zimne i żeby w ogóle nim przepływało a nie uciekało w całości przez pierwszy anemostat. czy zrobić jakiś rozgałęźnik na dwa kanały zaraz po przejściu przez strop czy odejście na płaski kanał zrobić bezpośrednio z głównej rury przed wylotem w pierwszym pokoju. Może kombinować z przekrojami rur żeby zdławić strumień w pierwszym pokoju na korzyść przepływu w płaskim kanale. Nie mam opcji puszczenia głównej rury na nieużytkowe poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts