lukawojciech 04.03.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Witam, jestem właśnie przed budową i zastanawiam się nad kominkiem czy czasem z niego nie zrezygnować, czy faktycznie jest potrzebny i jaki jest koszt jego budowy, Doradźcie WY wszyscy co macie kominki ,??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paprotnik19 04.03.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Cóż w poprzednim domku miałem w budowanym teraz zrezygnowałem na rzecz" kozy".Od poczatku nie brałem pod uwagę ciągłego palenia w kominku(jak by nie było stajesie on małą kotłownią usytuowaną w salonie)a do sporadycznego w naszym przypadku "podziwiania ognia" koza w zupełności nam wystarczy.Równiez cenowoJak sprawdziliśmy)przy zakupie niezłej jakości kozy zyskamy względem ceny wkładu i jego obudowy.Na postawione przez siebie pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.Wszystko zalezy od sposobu zyca,upodobań.Od tego czy chcesz często w nim palić itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 04.03.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Kominek - rzec bardzo indywidualna. Jedni polecają odgłos strzelającego ognia w ziemie, ciepłe światło skaczące po ścianach, miła atmosfera kojarząca się ze starymi dobrymi czasami. Inni nie chcą mieć kotłowni w salonie, smrodu dymu, okopconych ścian i śmieci z drewna na podłodze.Spośród kilku moich znajomych budujących dom w ostatnich latach tylko jedni ma kominek z DGP i bardzo go sobie chwalą, drudzy mają kominek tylko z grawitacyjnym rozprowadzaniem - używają bardzo okazjonalnie i jak braknie prądu - też sobie chwalą. Ci co nie mają argumentują tak jak ja wyżej.Ja kominek będę miał (dom w budowie), raczej z oszczędności w ogrzewaniu, mniej z radości jego używania.Cena zależy od kilku spraw, o których nie piszesz. Z płaszczem wodnym czy bez, z DGP czy bez, palenie okazjonalne czy stałe.Podsuma:Wkład - od kilkuset złotych (okazjonalne palenie), przez 1,5-2,5 tys (do częstszego palenia), przez 3-4 tys (z płaszczem) do 12 tys (taki znalazłem kiedyś najdroższy, choć pewnie są i z jeszcze wyższej półki)Obudowa - od kilkudziesięciu zł (zrobiona samemu z płyt g-k) do ..... (z pozłacanego kamienia)rozprowadzanie ciepła - grawitacyjne prawie nic, DGP dla średniego domu to materiały 3-4 tys + montaż (zależny od rejonu Polski i stopnia komplikacji) jakieś 1-3 tys.Zakładając, że komin masz i jego kosztów nie liczysz możesz mieć kominek w domu za 2 tysiące i za 20 tysięcy.Wiele firm jak zaglądniesz do nich z projektem domu wyceni, podpowie co warto a co nie i ogólnie doradzi - spróbuj z tej strony.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.03.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Witam, jestem właśnie przed budową i zastanawiam się nad kominkiem czy czasem z niego nie zrezygnować, czy faktycznie jest potrzebny i jaki jest koszt jego budowy, Doradźcie WY wszyscy co macie kominki ,??? Zrób komin , wyjście na wysokości ok 200 cm i zatkaj styropianem + płyta GK. Zaszpachluj ,pomaluj i tyle . Jak ci się zachce kominka lub kozy ,nie będziesz kuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 05.03.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 rozprowadzanie ciepła - grawitacyjne prawie nic, DGP dla średniego domu to materiały 3-4 tys + montaż (zależny od rejonu Polski i stopnia komplikacji) jakieś 1-3 tys. Powodzenia Coś mylisz pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 05.03.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Faktycznie Feniks, trochę inaczej wyszło Mówiąc "Grawitacyjna dystrybucja ciepła" - miałem na myśli brak rur, a ogrzewane bezpośrednio jedynie pomieszczenie z kominkiem, z którego ciepłe powietrze do innych pomieszczeń rozchodzi się za pośrednictwem wymiany - takie coś nic nie kosztuje. Zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 05.03.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 DGP może być grawitacyjne jak również może być DGP z turbiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 05.03.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 koza zagrzeje komin i atmosfere a dobry kominek budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 06.03.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 mnie wyszło tak:- wkład kominkowy 2800- jakieś rury uchwyty inne nie wiadomo co z 500- materiały do obudowy (wełna, gk, kratki) z 800- materiały do DGP 2000- obudowa marmurowa z promocji LM 1000 zł (normalnie sa troche drozsze za 1500-2500 kupisz coś ładnego)- montaż wszystkiego 2000 w tym i obudowa i dgp czyli koło 9 tys no i oczywiscie komin systemowy tez kosztuje ale to na innym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.03.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) mnie wyszło tak: - wkład kominkowy 2800 - jakieś rury uchwyty inne nie wiadomo co z 500 - materiały do obudowy (wełna, gk, kratki) z 800 - materiały do DGP 2000 - obudowa marmurowa z promocji LM 1000 zł (normalnie sa troche drozsze za 1500-2500 kupisz coś ładnego) - montaż wszystkiego 2000 w tym i obudowa i dgp czyli koło 9 tys no i oczywiscie komin systemowy tez kosztuje ale to na innym etapie Jak na kominek z LM + GK z wełną, to wcale nie mało. sorki , DGP nie przyuważyłem Edytowane 6 Marca 2011 przez eniu ślepota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 06.03.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Jak na kominek z LM + GK z wełną, to wcale nie mało. sorki , DGP nie przyuważyłem Wkład nie był z LM, wkład to jakiś Gall 700 bo w LM nie mają nic z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Co prawda namierzyłem już później w Casto wkład La braise z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz i to dość inteligentnie bo doprowadza to powietrze z góry od przodu, czyli niby szybę czyści, i ten wkład nawet w dobrej cenie poniżej 2k ale nie mogłem znaleźć w necie żadnej opinii o nim. Z kolei obudowa to taka http://www.galeriakominkow.pl/Sklep_internetowy/Obudowy_ARTISS/gama_ELEGANCE/1239-Obudowa_AXEL.html szczerze mówiąc dość dobrze wygląda i pasuje mi do wystroju (znaczy do mojej wizji wystroju jako takiego jeszcze nie ma). Myślę że z DGP powinno się w granicach 9-12 zrobić kominek bez szaleństw. Z tym, że niektórzy czekają z kominkami po kilka lat i to też jest jakaś metoda nie trzeba od razu kasy wykładać na całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.03.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Napisał Sławek: "Myślę że z DGP powinno się w granicach 9-12 zrobić kominek bez szaleństw. Z tym, że niektórzy czekają z kominkami po kilka lat i to też jest jakaś metoda nie trzeba od razu kasy wykładać na całość." jakiś normalny forumowicz ,podał normalną cenę na normalny kominek .Za te pieniądze jestem w stanie wykonać kominek nawet w technologii ciepłej (ceramicznej) obudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts