Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

II warstwowa Sciana z betonu komórkowego, czy trzy warstwowa

Gość zerwak

Recommended Posts

Gość zerwak

cześć

stoję przed dylematem, z jakiej ściany wybudować sciany w moim przyszłym domu, czy II warstwową tj. beton komórkowy 30 cm + wełna mineralna- grubość 12 cm + wykończenie na gładko, czy III warstwowa 24cm Beton komórkowy + wełna 8 cm + 12 cm Beton komórkowy , doradcie mi co mam wybrać pod względem kosztów, parametrów

dzięki za odpowiedzi Zerwak

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Robert 5
Ściana II warstwowa jest najbardziej bezpieczna pod względem wykonania i ciepła, III warstwowa jest najdroższa najtrudniejsza i najcieplejsza a I warstwowa jest to zawsze duży znak zapytania czy ekipa czegoś nie zepsuje no i te reklamowane parametry np. Ytong 36 k=0,29 do bym wątpił.

No wlasnie ja tez mam taki problem, mysle ze w koncu zrobie sciany z trzech warstw: ytong(albo inny beton komorkowy)30cm+ocieplenie 10cm+cegielki 6.5cm(silikaty)na wykonczenie

http://www.silikaty-teodory.pl/Oferta/Produkty/Cegla_Lupana_80_99x100.jpg

Troszke moze drogie ale za to trwale :-? a przynajmniej mam taka nadzieje.

Ktos cos podobnego juz robil??? czy tylko ja mam pokrecone w glowie :D

(zeby sie bron boze niebiosa nie obrazily :o )

Ja również rozważam podobną ścianę 3W, ale zamiast cegiełek chcę dać bloczki silikatowe i otynkować całość. Ocieplenie to wełna.

Moje wątpliwości to :

- problem kotwienia przy różnych wymiarach (wysokości ) BK i silikatu.

- problem izolacji balkonów, łatwiej i bezpieczniej to chyba zrobić przy 2W

- montaż rolet - też chyba w 2W jest łatwiej weliminować mostki termiczne

I ja mam ten sam dylemat. Na polu bitwy pozostaly w tej chwili nastepujace opcje:

- dwuwarstwowa BK 24cm + styr. 12cm

- trzywarstwowa BK 24cm + styr. 8cm + BK 12cm

I coraz bardziej sklaniam sie do opcji 3-warstwowej. Przede wszystkim ze wzgledu na trwalosc elewacji. Wole zaplacic teraz pare zlotych wiecej za sciany, niz za pare lat stwierdzic ze oparta drabina albo rower, kopnieta przez dzieciaka pilka itp. zniszczyly izolacje i trzeba to naprawiac. Nie wiem jaka bede wtedy mial prace i czy bedzie mnie stac na remonty, wiem ze teraz roznica w cenie sciany 2W i 3W nie moze byc jedynym argumentem. Pozatym marza nam sie okiennice, ktore chyba latwiej jest zamontowac w scianie 3-warstwowej niz w 2-warstwowej.

pzdr.

Brzuzens

PS. Dom tesciow, w ktorym teraz mieszkam tez jest w technologii 3W (24BK+8styr.+12BK). Jest ciepelko, dom stoi 17 lat, zadnych grzybkow, plesni itp.

Witam.

Skończylibyście chwlić się jak "żyd swoje".

Trójwarstwowa jest i tańśza i bezdyskusyjnie lepsza.

Nawet się nie zastanawiaj. Ja zrobiłem dwuwarstwową i nie jestem z niej zadowolony. Owszem ciepła i ładna. Na razie...

Drugi raz z pewnością budowałbym trójwarstwową.

Dwuwarstwowa ma tylko jedną przewagę. Koszt jej budowy można rozłożyć w czasie, chociaż i przy trójwarstwowej to możliwe...

My też wrzucimy swój grosik na temat technologii budowy ścian.

Przymierzając sie do budowy oczywiście studiowaliśmy pilnie opisy, artykuły itp. na temat wad i zalet poszczególnych metod budowy. Poczatkowo bardzo podobał nam się Ytong i w takiej technologii jest oryginalnie projekt naszego domu (Idalia), ale po namyśle doszliśmy do wniosku, że jednak trzy warstwy (U 25 cm + Isover 10 cm + cegła modularna 9 cm). Przekonały nas koszty porównywalne z dwuwarstwową i możliwość użycia wełny mineralnej. Od razu zaznaczamy, że nie chcemy tu rozpocząć debaty "o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia" - każda z technologii ma swoje wady i zalety. Nie bez znaczenia przy rezygnacji ze ściany jednowarstwowej był niski poziom doświadczenia z tą specyficzną technologią wśród okolicznych ekip murarskich ( widzieliśmy żałosne efekty pracy takich ekip). A w dodatku z początkiem tego roku okazało się, że wełna mineralna skalna Isover Polterm Uni przy cenie ok. 9,13 za m. kw. 100 mm. płyty jest wyraźnie tańsza od styropianu (ok. 12 zł za wyrób niefirmowy). Wiemy, że taką ścianę postawi dobrze każdy przyzwoity murarz. Oczywiście trzeba dopilnować pewnych dodatkowych spraw, jak np. kotwy, krążki dociskowe i puszki wentylacyjne. Co będzie dalej, pokaże życie. Ruszamy ze ścianami początkiem kwietnia.

Pozdrowienia

Izabela i Bogusław

Witam ponownie.

ArtMedia z tym "bezdyskusyjnie" to się chyba zagalopowałeś . :wink:

A jaką masz 2W i konkretnie z czego jesteś niezadowolony ?

Gazobeton+Ecorock. Niezadowolony jestem z niskiej trwałości i konieczności dmuchania na zimne, aby nikt nie obił rogów. Nawet głupie wniesienie mebli może skończyć się obiciem naroży. Dlatego przynajmniej w takich newralgicznych miejscach jak wejścia, naroża itp. trzeba zrobić 3W.

Koszt wychodzi taki sam lub nawet niższy, to bezdyskusyjne. Nie trzeba być geniuszem aby policzyć. Jeszcze przed budową byłem zwolennikiem ściany 2W, czego dowody znajdziesz w archiwum tego forum. Teraz widzę, że to był błąd.

- problem izolacji balkonów, łatwiej i bezpieczniej to chyba zrobić przy 2W

- montaż rolet - też chyba w 2W jest łatwiej weliminować mostki termiczne

Ciao 8)

No tak wlasciwie o izolacji balkonow to malo czytalem (albo wcale) - moga byc problemy? - do montazu rolet chce uzyc orginalne skrzynki ytong :wink:

Balkon jest super mostkiem termicznym . Można to eliminować za pomocą specjalnych łączników termoizolacyjnych , ocieplenia balkonu , oparcia na dodatkowych podporach i pewnie jeszcze parę innych rzeczy można zrobić .

Ja bedę miał dwa balkony więc muszę o tym pomyśleć.

"Balkon jest super mostkiem termicznym . Można to eliminować za pomocą specjalnych łączników termoizolacyjnych "

Nie takim znowu super.

Typowy balkon długości 3m, płyta 10cm grubości, przewodność betonu ("lambda")~1,2 W/mK, wieniec grubości 19cm

strata przy -20C = 1,2/0,19*0,1*3*40 = 75 watów.

ocieplenie chyba się nie zwróci tym bardziej spec-łączniki

pozdrawiam

Co do kosztów to zgadzam się z Tobą . Liczyłem dla balkonu 4 m gr = 0.2 m dla lambda = 2 to w ciągu roku jest ok 100 KW . U mnie dwa blakony to 200 kW . Koszt strat np dla 20 lat przy 0.3 zł /KW to ok 1200 zł.

Nie wiem ile kosztuje izolacja balkonu .Ale szperając po "necie" widziałem skutki takich mostków ( balkony , narożniki stropów) , wykroplenia wigoci i grzybek . A tego boję się najbardziej . Wydam więc parę setek na izolację, bo myślę ,że mi się opłaci .

pozdrowienia

Moim zdaniem 3w jest lepsza - trwalsza i w takim wykonaniu jak u mnie -silikat-styropian-silikat z dużych bloczków i otynkowana jest tańsza niż 2w. Należy jednak zwrócić uwagę, że o ile sama ściana jest tańsza to sporo droższe są fundamenty pod 3w więc sumarycznie wychodzi jednak drożej lub porównywalnie - zależy to od domu.

3w z elewacją z cegły łupanej czy klinkieru - znacznie drożej.

Witajcie,

ciekawa dyskusja. Jestem przekonany, że 3W ściana dzisiaj to chyba najtrwalsze i najcieplejsze rozwiązanie (u mnie 24BK+12 str + 2 cm pustka pow. + 12BK). Budowana z BK to również niedrogie rozwiązanie i łatwe do wykończenia (chociaż mówi się, że to najdroższa ściana). Poza tym wszyscy instalatorzy są z reguły zadowoleni (łatwo się w tym materiale robi). Na koniec to materiał zdrowszy od ceramiki (BK biały), a mostki cieplne na balkonach można wyeliminować.

Pozdrawiam