Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

II warstwowa Sciana z betonu komórkowego, czy trzy warstwowa

Gość zerwak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Balkon jest super mostkiem termicznym . Można to eliminować za pomocą specjalnych łączników termoizolacyjnych "

Nie takim znowu super.

Typowy balkon długości 3m, płyta 10cm grubości, przewodność betonu ("lambda")~1,2 W/mK, wieniec grubości 19cm

strata przy -20C = 1,2/0,19*0,1*3*40 = 75 watów.

ocieplenie chyba się nie zwróci tym bardziej spec-łączniki

pozdrawiam

Tu nawet nie chodzi o jakieś super straty ciepła.

Mostek jest z definicji zimniejszy niż pobliskie płaszczyzny, a tym samym częściej (i dłużej) będzie sie na nim kondensować para wodna, a tym samym po jakimś czasie zacznie się optycznie różnić. Na własne oczy wiedziałem otynkowaną ścianę na której po 2 latach mozna było wypatrzyc zarys bloczków (murowane na zwykłą zaprawe bez ocieplenia).

U siebie od strony pólnocno-zachodniej na fundamencie (ocieplony styropianem 8cm i pomalowany dysperbitem) świtem zaobserwowałem wyraźny obrys płyt styropianu (z szadzi). Niby nic wielkiego ale założę się, że jeśli po latach cokół bedzie mi niszczał to przedewszystkim w tych miejscach.

Mostek termiczny to potencjalny kłopot i lepiej go unikać :)

Chyba zadałem nieprecyzyjne pytanie . Metotologia oczywiście jest prosta . Mam oczywiście ceny i zużycie zaprawy ciepłochronnej .

Mój kłopot to zaprawa cementowo - wapienna, nie wiem jak wyliczyć

koszt takowej ? (proporcje składników , ich ceny itp )

pozdrawiam

aga_krakow: Brzuzens, czy możesz podać jaka wychodzi ci cena w tych wariantach?

Aga

Aga, nie liczyłem dokładnie. Jestem dopiero na etapie wyboru i adaptacji projektu. Do moich wstępnych obliczeń używam cen producentow, bez upustów - więc docelowo mam nadzieję że się zmienią na niższe :). Nie liczę zaprawy (której w przypadku ściany 3W pójdzie więcej niż w 2W), nie liczę też dodatków - kotew przy ścianie 3W, kleju do styropianu przy ścianie 2W. Przy ścianie 3W konieczna jest szersza ława fundamentowa i grubsze ściany fundamentowe - te koszty też na razie są mi obce :) Także moje obliczenia to takie sobie gdybanie, mogą się mieć nijak do rzeczywistości, która mnie niedługo czeka. Ale patrząc na ceny wychodzi mi to tak:

BK 24x24X59 = 5zł netto

BK 12x24x59 = 2.50 zł netto

styropian ok. 140 zł /m3

Teraz tak:

- bloczków BK na 1m2 wchodzi ok. 7szt.

- przy 8 cm warstwie styropianu, 1m3 wystarczy na ok. 12.5m2 ściany,

- a przy 12cm styropianu 1m3 to ok. 8.33m2 ściany

czyli przy warstwie 8cm koszt 1m2 styropianu to ok. 11.20zł, a przy 12cm - koszt ok. 16.80zł

Stąd wynika, że koszt podstawowych materiałów na ściany 3W to 7x5zł + 11.20zł + 7x2.50zł = 63.70zł/m2

a koszt materiałów na ścianę 2W to 7x5zł + 16.80zł = 51.80zł/m2

Zaraz mnie wszyscy zjedzą za te obliczenia, ale dla mnie jest to jakaś poszlaka, że wcale ytong albo porotherm nie musi być tańszy od ściany 3W :)

pzdr.

brzuzens

aga_krakow: Brzuzens, czy możesz podać jaka wychodzi ci cena w tych wariantach?

Aga

Aga, nie liczyłem dokładnie. Jestem dopiero na etapie wyboru i adaptacji projektu. Do moich wstępnych obliczeń używam cen producentow, bez upustów - więc docelowo mam nadzieję że się zmienią na niższe :). Nie liczę zaprawy (której w przypadku ściany 3W pójdzie więcej niż w 2W), nie liczę też dodatków - kotew przy ścianie 3W, kleju do styropianu przy ścianie 2W. Przy ścianie 3W konieczna jest szersza ława fundamentowa i grubsze ściany fundamentowe - te koszty też na razie są mi obce :) Także moje obliczenia to takie sobie gdybanie, mogą się mieć nijak do rzeczywistości, która mnie niedługo czeka. Ale patrząc na ceny wychodzi mi to tak:

BK 24x24X59 = 5zł netto

styropian ok. 140 zł /m3

Teraz tak:

czyli przy warstwie 8cm koszt 1m2 styropianu to ok. 11.20zł, a przy 12cm - koszt ok. 16.80zł

Stąd wynika, że koszt podstawowych materiałów na ściany 3W to 7x5zł + 11.20zł + 7x2.50zł = 63.70zł/m2

Zaraz mnie wszyscy zjedzą za te obliczenia, ale dla mnie jest to jakaś poszlaka, że wcale ytong albo porotherm nie musi być tańszy od ściany 3W :)

pzdr.

brzuzens

dorzucę do kompletu ścianę 1W z BK Śniadowo 42cm (daje to k=0.26)

1 bloczek 42x24x60 kosztuje 9,85zł netto (zaprawa jest chyba już w cenie), więc 1m2 kosztuje 68,95zł

mlk: dorzucę do kompletu ścianę 1W z BK Śniadowo 42cm (daje to k=0.26)

1 bloczek 42x24x60 kosztuje 9,85zł netto (zaprawa jest chyba już w cenie), więc 1m2 kosztuje 68,95zł

OK, to tez liczylem. W tym przypadku jednak skazany jestes na komplet ksztaltek docieplajacych wience i nadproza (sciana jednowarstwowa). W trzech warstwach nie masz takiej potrzeby: robisz nadproze - wystarczy szalunek, wrzucasz zbrojenie i zalewasz. Pare zlotych na calosci napewno Ci zostaje.

pzdr.

brzuzens

To ja dorzucę swoje wyliczenia:

solbet 24x24x59 7szt na 1m2 po 4,48zl za szt = 31,36zł

wełna rocmur 8cm 6,90zł

solbet 12x24x59 7szt/m2 po 2,24zł = 15,68zł

zaprawa solbet 2,25zł/m2 3,05zł

wypada 56,99zl

solbet 36x24x59 7szt po 8,83zl 61,81zł

zaprawa 3,05zł

a więc 64,86zł

poroterm 44 P+W po 4,70zł -16szt /m2 75,2zł

zaprawa ciepłochronna 17,63zl

wypada 92,83zł

I dzisiaj podejmuje decyzję po rozmowie z konstruktorem.H

...BK 24x24X59 = 5zł netto

styropian ok. 140 zł /m3

Teraz tak:

Zjadać nie będę, ale zapomniałeś o kleju i siatce i tynkach (system rzędu 20PLN/m2). No i robocizna przy ociepleniu 2W wynosi ok 15-20PLN/m2 a zwykły tynk na 3W zrobisz po 5-7PLN/m2.

Samo murowanie najczęściej jest w tej samej cenie, chociaż niektóre ekipy biora więcej za 3W. Są to jednak róznice rzędu 2-4PLN/m2.

Tak więc:

3W 63,70+12murowanie+7tynkowanie=82,70PLN

2W 51,80+8murowanie+15system bez kleju+20docieplanie=94,80PLN