Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

II warstwowa Sciana z betonu komórkowego, czy trzy warstwowa

Recommended Posts

aga_kraków: Brzuzens i ArtMedia, dzięki za wyliczenia

po lekturze tego wątku zaczynam się znów zastanawiać nad IIIW...

Nie ma za co :) Tak jak pisalem, sa to wyliczenia bardzo ogolnikowe. Nie uwzgledniaja z jednej strony calej masy rzeczy, ktore beda potrzebne (kotwy, tynki, kleje, itp), z drugiej strony licze tez na upusty na ceny bloczkow, styropianu itp.

Do niedawna bylem zwolennikiem scian 2W, teraz tez sklaniam sie coraz mocniej do 3W. W projekcie mam Ytonga, ale od poczatku nie bralem go pod uwage, przede wszystkim ze wzgledu na ceny i koniecznosc patrzenia ekipie na rece (w 3W tez trzeba pilnowac, ale np. murarz "starej daty" ma wiecej doswiadczenia w 3W niz w 1W).

PS. Spotkalem sie z opiniami, ze pracownie architektoniczne dostaja kase za projektowanie budynkow w okreslonym systemie, np. od wymienionego tu Ytonga. Nie do konca wierze w spiskowa teorie dziejow, mysle ze dla projektanta rozwiazania systemowe (Ytong i inne) sa po prostu wygodne, wszystko ma podane od jednego producenta na tacy (konkretne bloczki, wymiary, wytrzymalosc, przenikalnosc cieplna, akustyczna itp, itd). Ale nikt nie mowi, ze za wygode projektanta musze zaplacic ja.

pzdr.

brzuzens

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No wlasnie ja tez mam taki problem, mysle ze w koncu zrobie sciany z trzech warstw: ytong(albo inny beton komorkowy)30cm+ocieplenie 10cm+cegielki 6.5cm(silikaty)na wykonczenie

Ktos cos podobnego juz robil??? czy tylko ja mam pokrecone w glowie :D

Ciao 8)

Czytajac Wasze posty (i rowniez z innych watkow) wyszlo mi ze wcale tak duzo wiecej nie zaplace - jezeli ktos cos podobnego liczyl to napiszcie prosze co wychodzi - ja siedze daleko i nie moge tego sprawdzic :wink:

• 5 weeks później...

Dla porównania dorzucę koszty ściany 3W (prawie) tradycyjnej:

- pustak ceramiczny U220 ok. 21 szt/m kw. x 1,60 zł = 33,6 zł

- wełna Polterm Uni 10 cm 9,30 / m kw.

- cegła modularna 220 ok. 16 szt/m kw x 1,05 = 16,8 zł

suma materiałów ok. 59,7 zł/m kw

Oczywiście należy doliczyć koszt kotew, puszek wentylacyjnych i krążków dociskowych firmy Habe (ok. 850 zł na cały dom), koszt zaprawy i robociznę.

Zaś jeśli chodzi o koszt fundamentu w systemie 3W (pozdrowienia dla agi_kraków) to wcale nie jest on taki przerażający: po pierwsze zasadnicza ściana odlewana z betonu ma zaledwie 25 cm, potem idzie styropian 5 cm (niekoniecznie wysokiej klasy wytrzymałościowej) i bloczki betonowe - uboczny produkt miejscowej betoniarni ( 25x25x14 cm po ok. 1 zł i połówka z nich po niecałe 0,6 zł) no i oczywiście izolacja przeciwwodna. A z tynkiem na ścianę nie będę się spieszył, bo ceramika z Hadykówki jest tak bezbłędnej jakości, że i bez niego ściana będzie ładna (jeśli murarze czegoś nie spaprzą).

Pozdrowienia dla wszystkich B

bloczki betonowe - uboczny produkt miejscowej betoniarni ( 25x25x14 cm po ok. 1 zł

coś podobnego!

ja na razie grzebię raczej w necie niż po hurtowniach i trafiłam na bloczki fund. po 4zł,stąd moje wyobrażenie o kosztach fundamentów....

czy mógłbyś(tak dla wyobrażenia)podać grubość warstw w twojej ścianie i ścianie fund.(słabo się orientuję w ceramice)

i czy pomiędzy nimi masz wieniec,jaki

dzięki.Aga

Ściana fundamentowa wygląda następująco:

- beton z gruchy 25 cm + izolacja przeciwwodna

- styropian 5 cm + folia 0,2 mm

- bloczki betonowe + izolacja przeciwwodna, ale całość do wysokości niższej o ok. 0,5 m niż lany beton. Na tych bloczkach będzie cokół z klinkieru. Oczywiście można zrobić bloczki do samej góry i inaczej wykończyć cokół.

Ściana domu ma nastepujący układ:

- bloczki ceramiczne U220 o grubości 25 cm

- wełna mineralna Isover Polterm Uni 10 cm

- pustka wentylacyjna ok. 2 cm

- cegła modularna 8,8 cm

Tak więc fundament ma w sumie ok. 44 cm grubości, a ściana ok. 46 cm czyli ściana wystaje poza fundament ok. 2 cm, a wełna mineralna od wewnątrz licuje ze styropianem, czyli mamy ciągłość izolacji.

Pomiędzy fundamentem a ścianą będzie oczywiście izolacja z podwójnej papy na szklanym welonie. Nie wiem o jaki wieniec pytasz? Jedyne co przychodzi mi do głowy, to wzmocnienie zalane przy szczycie ściany fundamentowej w postaci zbrojenia podobnego do tego z ławy ale trochę prostszego i lżejszego.

Nie jestem mocny w grafice w mailach więc nie wstawiam rysunku, ale mam nadzieję, że opis jest czytelny. W razie potrzeby służę dalszymi informacjami. Trzymajcie kciuki, bo jutro murarze zaczynają prace. W zasadzie byli dziś, ale po pół godzinie ZE wyłączył prąd w całej okolicy ze względu na wycinkę drzew. Oczywiście o takim drobiazgu jak jakaś informacja na ten temat nikt nie pomyślał, a w promieniu dwóch kilometrów buduje sie co najmniej 30 domów.

Pozdrawiam B

Wybraliśmy ścianę trójwarstwową z różnych powodów, o których już była mowa. Jeżeli chodzi o koszty, to dodatkowa ścianka ( 12cm suporeksu) przy koszcie całego domu a zwłaszcza materiałów wykończeniowych jest naprawdę tania. Do tego tradycyjny tynk (też tańszy) i dom, który nie dźwięczy głucho przy byle stuknięciu i nie wgniata się od byle czego. Mamy też rolokasety styropianowe, ale z tego akurat nie jesteśmy zadowoleni, w nich jest zimno! Czuć to zwłaszcza, gdy pociągnie się za taśmę do spuszczania, jest przeraźliwie zimna.

Izabela i Bogusław, śliczne dzięki, o to mi chodziło

"...wzmocnienie zalane przy szczycie ściany fundamentowej..."-właśnie to miałam na myśli- czy obejmuje tylko ścianę konstrukcyjną, czy też osłonową?(ergo:czy jest tam mostek cieplny)

w rewanżu za wyczerpującą odpowiedź trzymam kciuki za dobry początek i całą budowę :)

mada,wreszcie ktoś, kto zbudował 3W z BK! Cieszę się, że na ciebie trafiłam

czy mogłabyś mi podać warstwy twojej ściany w cm i ść.fundamentowej też w cm? Szukam różnych przykładów takich ścian...

Pozdrowienia.Aga

Nasz fundament: bloczki fundament. szer. 24cm + 6cm styropianu + bloczek "na boku", chyba 14cm, ściana : suporeks 24cm + 2 razy po 6cm styropianu - z przesunięciem - trzeba było trochę pilnować murarza + 12 cm suporeks + tynk tradycyjny baranek. Ściana jest oczywiście szersza niż fundament, bo jest cokół.Gdybyśmy budowali jeszcze raz też zrobiliśmy ścianę 3- warstwową, tyle, że warstwę zewnętrzną dalibyśmy np. z łupanej silki, nie trzeba by było tynkować. Myślimy, że dom z taką ścianą jest ciepły, wnioskujemy to po zużyciu gazu z butli, prawdopodobnie jedno tankowanie wystarczy na rok, co naszym sąsiadom z domem podobnej wielkości, ale 2- warstwowa ściana wydaje się niemozliwe. On zużył prawie 2 butle. Jesteśmy zadowoleni, że na zewnątrz mamy prawdziwy mur, to stwarza wrażenie solidności.
na zewnątrz mamy prawdziwy mur, to stwarza wrażenie solidności.

mada, to nie wrażenie

ścianą 3W zaczęłam się interesować po obejrzeniu kilkuletniej elewacji 2W, fakt-narażonej na obijanie przez turystów-ale jednak

cenowo 3W a 2W wychodzi co najmniej podobnie :) ,nie wiem tylko jeszcze, czy stać mnie na fundamenty do niej :( - stąd moje pytania

dzieki za dane, spróbuję sobie poprzeliczać

Pozdr.Aga

• 3 months później...
To ciekawe co piszecie, faktyczie 3W wyglada calkiem zacnie. Do tej pory myslalem, ze 2W jest tansza, prostsza, a wady do zaakceptowania, ale chyba tez zaczynam sie sklaniac do 3W.