Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna usterka czy normalka :)

Recommended Posts

przenosze tutaj swój wątek i prosze o radę chodzi o metalowe listwy widoczne miedzy szybami nie wiem jak to sie fachowo nazywa :)

Witam jestem tu nowy i nie bardzo sie znam na oknach pcv ale takie uzytkuje już 3 lata troche było problemów z montażem ekipa trzy razy montowała i wymontowała okna uchył nie działał , krzywo wstawione itp horor trwał 2 tygodnie.Pozniej wszystko było ok .I ogólnie byłem zadowolony ale ostatnio przy myciu okien na dole od zewnątrz zauwazyłem małe pekniecie rysę własciwie i metalowe profile we wnetrzu okien widoczne miedzy szybami sa przecięte tak jakby nie były z jedego kawałka tylko łatane w jednym skrzydle są dwa pekniecia w innych niema lub jest jedno.

No i nie wiem czy tak ma byc czy coś sie robi z oknami zaznaczam ,że został zachowany stary parapet i okna sa troche prze niego krzywo wstawione .

jedno okno jest trzyskrzydłowe z uchyłem w srodku a drugie balkonowe z jednym skrzydłem okiennym i drzwiami.

Prosze o pomoc bo nie wiem czy tak ma byc czy te wewnetrzne metalowe paski widoczne miedzy szybami -moga pekac , Zrobiłem wycieczke do sklepu i poogladałem te same okna wszystkie maja listwy metalowe wewnąrz szyb całe nie przeciete nie widac łączeń.No juz bym darował jedno łaczenie w skrzydle ale dwa przecięcia mnie zastanowiły.proszę o radę

Profil PCV absolutnie nie powinien posiadać rys i pęknięć .

Zarówno ościeżnica jak i ramiaki okien nie powinny mieć rys.

Jest to efekt nieprawidłowego montażu lub eksploatacji, bądź braku regulacji .

Co do ramki międzyszybowej to nie wypowiadam się . Ale objawem jej uszkodzenia jest para wodna wykrapląjąca się wewnątrz zestawu szybowego.

Może jakieś zdjęcie.

To wygląda na pęknięcia ramki wewnątrzszybowej. Ale takie zjawisko wydaje się niemożliwe. Ramki bywają łączone ze sobą na styk. Nie jest to wadą, a jedną z normalnych technologii produkcji.

Ale fakt - jakaś fotka by się przydała.

przenosze tutaj swój wątek i prosze o radę chodzi o metalowe listwy widoczne miedzy szybami nie wiem jak to sie fachowo nazywa :).................

Prosze o pomoc bo nie wiem czy tak ma byc czy te wewnetrzne metalowe paski widoczne miedzy szybami -moga pekac , Zrobiłem wycieczke do sklepu i poogladałem te same okna wszystkie maja listwy metalowe wewnąrz szyb całe nie przeciete nie widac łączeń.No juz bym darował jedno łaczenie w skrzydle ale dwa przecięcia mnie zastanowiły.proszę o radę

Zostaw to w spokoju i zajmij się rozwiązywaniem innych problemów, bo opisywany nim nie jest :no:.

Ramki międzyszybowe muszą sie gdzieś łączyć na obwodzie i najczęściej jest to w jednym miejscu, dwa połączenia świadczą o tym, że producent stosuje optymalizację, niezależnie jak to zabrzmi.

W starych dobrych czasach- jeszcze przed nk i facebookiem :lol2:- ramki składały się z czterech odcinków łączonych ze sobą za pomocą plastikowych kątowników. Obecnie są gięte z jednego (czasami dwóch) kawałka i łączone gdzieś na obwodzie, jest szybciej i taniej podobno.

Ważne jest, aby to połączenie było szczelne i nie sypał się stamtąd absorben przeciwwilgociowy - taki granulacik. Prawdę mówiąc - jak się trochę wysypie, to równiez nie jest to specjalny problem , co najwyżej estetyczny dla wyjątkowo wnikliwych.

Łączenie ramki międzyszybowej na dwa razy jest mocno nieestetyczne ale nie rzutuje na parametry szybki. W każdym razie świadczy o małym odpadzie aluminium u producenta szyb :)

Charlie, dwa łączenia jest nieestetyczne? A jedno już tak? To może powinienem żałować, że mam dwie nogi a nie jedną, bo to takie odstające i zaplątać się o siebie mogą? Nie przesadzajmy.

W 100% popieram Starego.

Ok, o gustach sie nie dyskutuje :) Mi nie przeszkadza, że w oknie są dwa łączenia a nie jedno. Chociaż najładniej, jak nie ma wcale. Tylko że są lepsze rzeczy do roboty, jak wpatrywać się w ramkę dookoła okna.

Także - to nie usterka, a NORMALKA.

Kurczę, żałuję że uzytkownicy tak dokładnie nie będą oglądali okien po roku, dwóch czy trzech i nie będą pytali jak mają przesmarowac okucia :)

Ok, o gustach sie nie dyskutuje :) Mi nie przeszkadza, że w oknie są dwa łączenia a nie jedno. Chociaż najładniej, jak nie ma wcale. Tylko że są lepsze rzeczy do roboty, jak wpatrywać się w ramkę dookoła okna.

Kurczę, żałuję że uzytkownicy tak dokładnie nie będą oglądali okien po roku, dwóch czy trzech i nie będą pytali jak mają przesmarowac okucia :)

co sie martwisz ? pojedziesz skasujesz za dojazd , regulacje , smarowanie. dopiero sie zdziwia ze cokolwiek trzeba robic przy okuciach .

to nie tak - idę coś kupować i wykładam SWOJE pieniądze. W przypadku okien na cały dom może to być niezła kasa - np. 80.000,00 PLN. W związku z tym oczekuję wszystkiego na TIP-TOP. A to, że za miesiąc będą szyby porysowane, czy ramiaki to jest moja sprawa a nie Twoja. Gdybym kupował produkt second hand to co innego - biorę poprawkę na używkę.

Masz wystawkę w swoim biurze i jestem pewien, że nie ma tam szyby z ramką łączoną na 2 razy !