LaikBudowlany82 04.03.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Witam, chciałbym się zabrać do malowania swojego domu, podkreślam że robię to pierwszy raz - kiedyś musi być Tynki położone maszynowo cementowo wapienne - firmy ELIX, nie będę kład na to gładzi. Mam zamiar malować DULUXem emulsją lateksową (w tej kwestii też nie jestem do końca zdecydowany więc proszę o poradę). Czy zagruntować ścianę gruntem duluxa? Czy może jakimś innym pod te farby? Poradzono mi też żeby pomalować pierwszy raz gruntem zmieszanym 1:1 z białą farbą pędzlem. Proszę o poradę najlepiej krok po kroku jak się do tego zabrać Dziękuję z góry! Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.03.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 pierwszy raz malowałam jakimś unigruntem. Potem śnieżką białą, ławkowcem, a potem kolor min 2 razy. Świeży tynk pije farbę jak głupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.03.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Mam te same tynki. Malowałem je najpierw farbą gruntującą, najpierw marki "Casto" z Castoramy, a potem Śnieżką-grunt, jak udało mi się ją dorwać w dobrej cenie. Jedna warstwa gruntu i na nią jedna lub dwie warstwy farby docelowej. I wystarczyło. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.03.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Malowałem gruntem i farbą. Gruntu i farby brało tyle samo co przy tanszej farbie na jedno wychodzi. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LaikBudowlany82 10.03.2011 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Mam te same tynki. Malowałem je najpierw farbą gruntującą, najpierw marki "Casto" z Castoramy, a potem Śnieżką-grunt, jak udało mi się ją dorwać w dobrej cenie. Jedna warstwa gruntu i na nią jedna lub dwie warstwy farby docelowej. I wystarczyło. J. Jarek jaką farbę wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.03.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Część pomieszczeń naszym Dekoralem, część Bondexem. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LaikBudowlany82 10.03.2011 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Część pomieszczeń naszym Dekoralem, część Bondexem. J. czy pierwszą warstwę gruntu malowałeś ławkowcem czy wałkiem? Rozmawiałem z malarzem to powiedział że są specjalne wałki do gruntowania, ale nie wiem czy nie lepiej było by to zrobić ławkowcem, jak sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.03.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Nie mam ławkowca, wszystko jechałem jednym i tym samym wałkiem (myjąc go oczywiście między farbami). Te moje farby gruntujące są na tyle gęste, że wałkiem, takim zwykłym, się zupełnie dobrze maluje, a ręce tak nie bolą, jak bolałyby od ławkowca.Specjalne wałki do gruntowania - nie słyszałem, ale wałków jest spory wybór, więc niewykluczone. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 10.03.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Dekoral akrylowy biały. Wałek. 2 warstwy bez żadnego gruntu i wcześniejszych rozcięczań. Pomalowane Nie odłazi pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 10.03.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Ja jestem zachwycony farbami KABE. Malowałem niedawno całe nowe mieszkanie u szwagra i są rewelacyjne. A tikkurilla i dulux przereklamowane - szwagier zwrócił to co mógł (z farb ) i całość była malowana KABE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts