Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowaniem tynków c-w? Pomocy

Recommended Posts

Witam, chciałbym się zabrać do malowania swojego domu, podkreślam że robię to pierwszy raz - kiedyś musi być :D

Tynki położone maszynowo cementowo wapienne - firmy ELIX, nie będę kład na to gładzi. Mam zamiar malować DULUXem emulsją lateksową (w tej kwestii też nie jestem do końca zdecydowany więc proszę o poradę).

Czy zagruntować ścianę gruntem duluxa?

Czy może jakimś innym pod te farby?

Poradzono mi też żeby pomalować pierwszy raz gruntem zmieszanym 1:1 z białą farbą pędzlem.

Proszę o poradę najlepiej krok po kroku jak się do tego zabrać:D

Dziękuję z góry!

Pozdrawiam:bye:

Mam te same tynki. Malowałem je najpierw farbą gruntującą, najpierw marki "Casto" z Castoramy, a potem Śnieżką-grunt, jak udało mi się ją dorwać w dobrej cenie. Jedna warstwa gruntu i na nią jedna lub dwie warstwy farby docelowej. I wystarczyło.

J.

Mam te same tynki. Malowałem je najpierw farbą gruntującą, najpierw marki "Casto" z Castoramy, a potem Śnieżką-grunt, jak udało mi się ją dorwać w dobrej cenie. Jedna warstwa gruntu i na nią jedna lub dwie warstwy farby docelowej. I wystarczyło.

J.

Jarek jaką farbę wybrałeś?

Część pomieszczeń naszym Dekoralem, część Bondexem.

J.

czy pierwszą warstwę gruntu malowałeś ławkowcem czy wałkiem?

Rozmawiałem z malarzem to powiedział że są specjalne wałki do gruntowania, ale nie wiem czy nie lepiej było by to zrobić ławkowcem, jak sądzisz?

Nie mam ławkowca, wszystko jechałem jednym i tym samym wałkiem (myjąc go oczywiście między farbami). Te moje farby gruntujące są na tyle gęste, że wałkiem, takim zwykłym, się zupełnie dobrze maluje, a ręce tak nie bolą, jak bolałyby od ławkowca.

Specjalne wałki do gruntowania - nie słyszałem, ale wałków jest spory wybór, więc niewykluczone.

J.