Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sztachety - drewnochronem?

wg

Recommended Posts

...... nawet tego nie próbuj robić. Pomijam ochronę środowiska (to kwestia świadomości), ale efekt będzie katastrofalny. Płot taki będzie brudził przez wiele lat, no i wyglądać będzie fatalnie.

R.M.

Drewnochron gleboko penetrujacy + dwa razy altaxin. Drewnochron wnika ale jest matowa powierznia, altaxin daje ci powlake zewnetrzena taka lazurowa transparentna jak sadolin czy cuprinol. Akurat sztachety pomalowalem na wiosne i trzymaja sie b. dobrze. Cenow to troche taniej niz sadolin czy inne firmowe.

Po pierwsze to środowisko

po drugie niech spróbują usiąść przy takim płocie w upalny dzień

itd.

mam od 4 lat sztachety sosnowe i swierkowe pomalowane drewnochronem - także dom - nic nie trzeba poprawiać i woda pięknie spływa jak po gęsi - sztachety i szalówka oczywiście heblowana i dom pomalowany dwukrotnie a sztachety jednokrotnie- polecam jak najbardziej - wszystko kosztuje nie tylko farba a olejarzy jak nie stać na farbe to i chyba na dokończenie budowy też im zabraknie- chyba ,że zastosują "erzatze" w podobnym stylu :o

Sztachety mam pomalowane przepracowanym olejem silnikowym około 15 lat i jest OK., no prawie OK bo zaczynam w niektórych miejscach wyczuwać potrzebę ponownego zabezpieczenia ale bramę, furtkę i ich okolice które potraktowałem drewnochronem zabezpieczałem już trzykrotnie. Są tylko pewne zasady, końce muszą by dobrze nasączone ja wstawiałem do naczynia na ok. 1h a następnie obracałem i następne 1h. oraz należy zlać odstany olej bo na dnie zbiera się czarny osad i on naprawdę brudzi. Do oleju mozna dodać preparaty antygrzybowe ale to jak ktoś się uprze.

• 1 year później...

Zanieczyszczacie własną działke i wody gruntowe rakotwórczymi substancjami w promieniu wielu metrów.Takie działanie jest zabronione

choć wielu tak robi. A jak wtedy smakują warzywa z własnego ogródka?

Marek

Mam nadzieję że te słowa są poparte jakąś wiedzą a nie tylko biciem piany opartym na swoich wyobrażeniach.