Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie jak w temacie. Tynki cementowo- wapienne juz dawno zrobione( w ubiegłym roku), chciałem je zagruntować i potem pomalować. Sciany nie są gładkie, po przejechaniu ręką w niektórych miejscach coś tam jeszcze z nich leci, drobne ziarenka piasku jak myślę. Poza tym w niektórych miejscach na stropie pojawiła się drobna pajęczynka z pęknięciami, niezbyt dużymi, ale jednak widać. Myślałem, żeby wziąść zwykłą miotłę i poprzecierać całość, żeby spadło co ma spaść. Potem zagruntować( jaki dobry grunt?). Co z tymi "pajęczynkami" na stropie? W dwóch pomieszczeniach wyszły delikatne pęknięcia na styku dwóch ścian- takie 2-3 mm. Nałożyć tam akrylu do ścian i sufitów? Czy ktoś pomoże?

Witam

Mam pytanie jak w temacie. Tynki cementowo- wapienne juz dawno zrobione( w ubiegłym roku), chciałem je zagruntować i potem pomalować. Sciany nie są gładkie, po przejechaniu ręką w niektórych miejscach coś tam jeszcze z nich leci, drobne ziarenka piasku jak myślę. Poza tym w niektórych miejscach na stropie pojawiła się drobna pajęczynka z pęknięciami, niezbyt dużymi, ale jednak widać. Myślałem, żeby wziąść zwykłą miotłę i poprzecierać całość, żeby spadło co ma spaść. Potem zagruntować( jaki dobry grunt?). Co z tymi "pajęczynkami" na stropie? W dwóch pomieszczeniach wyszły delikatne pęknięcia na styku dwóch ścian- takie 2-3 mm. Nałożyć tam akrylu do ścian i sufitów? Czy ktoś pomoże?

Pajęczynkami się nie przejmuj - nic strasznego.

Pęknięcia - to już poważniejszy problem - wszelkiego typu poprawki / zaprawki na tynkach cem - wapiennych są widoczne i najlepszym rozwiązaniem jest nałożyć na całą powierzchnię ściany gładż wapienną.

Pozdrawiam

• 1 month później...
przeszlifowac delikatnie odpylic, sprawdzic czy sciana pije - przylozyc mokra gabke i poczekac jak sie zachowa sciana, jezeli pije zagruntowac poczekac az wyschnie i malowac.

jaki jest sens zaciagania gładzi, farba wyrowna wewntualne nierownosci tynkowe.

chyba nie doczytałeś mojego posta dokładnie: o gładzi piszę w miejscu o poprawkach (że będą widoczne poprawki i wtedy właśnie dobrze jest zaciągnąć całą ścianę gładzią wapienną.

a co do wyrównywania przez farbę nierówności: zobaczymy co z tego wyjdzie, tzn. z tego wyrównywania farbą :) Jeszcze takich cudów nie widziałem, żeby farba przykryła jakieś nierówności - no w sumie to zależy o jakich nierównościach mówimy - ale jeśli o większych ubytkach to zapomnij

wszelkiego typu poprawki / zaprawki na tynkach cem - wapiennych są widoczne i najlepszym rozwiązaniem jest nałożyć na całą powierzchnię ściany gładż wapienną.

piszesz wyraznie ze na cala powierzchnie chcesz nakladac wiec skad mam wiedziec co ci w glowie siedzi i nie potrafisz przelac tego na papier

Pajęczynkami się nie przejmuj - nic strasznego.

to chce przykryc farba nie ubytki na scianie :)

majac drobne ubytki nie ma najmniejszego sensu zaciagac calą scianę gładzią, (mam dziury po kolkach i 2 mocne zarysowania na scianie) kazesz mi zaciagac cala sciane?

nie lepiej wypelnic to co jest i przeszlifowac uzyskujac jednoalita powierzchnię, zagruntowac to a nastepnie przemalowac cala sciane dobrej jakosci farbą, albo gesta tego samego producenta?

chyba latwiejsza sprawa nic robienie calej sciany na nowo.