Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplać ścianę kolankową i ściany szczytowe od wewnątrz czy nie?

enikan

Recommended Posts

Jak w temacie: Dom z szarego pustaka, lada miesiąc będzie na nim elewacja ze styropianu 10 cm. Dach dwuspadowy a w nim dwie lukarny, ścianka kolankowa 70 cm.

Czy podczas zabudowy poddasza ściankę kolankową i ściany szczytowe obłożyć profilami metalowymi i pomiędzy nie ułożyć wełnę mineralną i na to płyty G-K? Czy byłby to zbędny wydatek i darować sobie takie ocieplanie od wewnątrz i ściany wytynkować albo obłożyć regipsem na kleju?

Jeżeli jednak ocieplać to jaką grubość wełny proponujecie i pomiędzy jakie profile? CD czy CW?

Aha :D

(Dzięki Flash. Zauważyłem że pytania jakie zadaję w temacie dotyczącym zabudowy poddasza płatwiowo-kleszczowego nie za bardzo dotyczą tamtego tematu/tytułu a wiec z następnym pytaniem przyszedłem do działu Izolacje)

Ale co znaczy: "część ściany szczytowej wymagająca ocieplenia to, ta powyżej izolacji sufitów"?

Jak wysoko izolować tą ścianę powyżej sufitu? 50cm? Bo skosy zamierzałem izolować tylko do wysokości sufitu.

No dobra, dzięki Flash. Rozumiem w którym miejscu, ale nadal nie wiem jak tą wełnę mineralną tam pod szczytem "zainstalować". Sznurkiem? Drutem? Na kotwach jakichś? Stelaż do tej wełny zbudować? Wiem, że pytanie może i śmieszne, ale nie chciałbym żeby za jakieś pięć lat ta wełna sama spadła.

Ps. Albo żeby mi ją kuny-kaskaderki stamtąd wypchały lub żeby ją myszy po trochę wyniosły (żartuje)...

Edytowane przez enikan