Mjablo 29.02.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Wszedzie pisza o dylatacji warstwy dociskowej a co z podkladem z chudego betonu?Jesli trzeba go dylatowac to jak? (dylatacja obwodowa, podzial na pola z przerwami dylatacyjnymi), jak praktycznie najlepiej mozna wykanac taka dylatacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.02.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Wszedzie pisza o dylatacji warstwy dociskowej a co z podkladem z chudego betonu? Jesli trzeba go dylatowac to jak? (dylatacja obwodowa, podzial na pola z przerwami dylatacyjnymi), jak praktycznie najlepiej mozna wykanac taka dylatacje? Bez wzgledy na powierzchnie chudziak na gruncie nie powinien byc dylatowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 15.07.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Ludziska, naczytałem się w różnych wątkach na Forum o dylatacji płyty betonowej wylewanej na zagęszzonym piasku od ścian fundamentowych. Jedni twierdzą, że koniecznie trzeba, inni, że nie. W końcu nie wiem jak ma być. Może ktoś, kto naprawdę ma wiedzę na ten temat mógłby mi wyjaśnić. W zasadzie jeśli chodzi o warstwę dociskową betonu (tę na styropiania) rzecz jasna, wszyscy są zgodni, że trzeba. To właściwie dlaczego miałoby tej dylatacji nie być na płycie podkładu betonowego (tzw mylnie "chudziaka") - mylnie bo przeważnie robi się go nie z chudego betonu a z B15. Proszę o pomoc w tej sprawie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 15.07.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Czy naprawdę nikt nie wie jak powinno być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.07.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Nie bardzo widze sens stoswoania dylatacji w "chudziaku" - podobnie jak stosowaniem podkłądów betonowych z B15 w domku jednorodzinnym - chyba ,że ktoś trzyma w garażu czołg np. T-72 - wtedy jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 15.07.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Nie, nie dylatować. Bo niby po co ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 15.07.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Ludziska, naczytałem się w różnych wątkach na Forum o dylatacji płyty betonowej wylewanej na zagęszzonym piasku od ścian fundamentowych. Jedni twierdzą, że koniecznie trzeba, inni, że nie. W końcu nie wiem jak ma być. Może ktoś, kto naprawdę ma wiedzę na ten temat mógłby mi wyjaśnić. W zasadzie jeśli chodzi o warstwę dociskową betonu (tę na styropiania) rzecz jasna, wszyscy są zgodni, że trzeba. To właściwie dlaczego miałoby tej dylatacji nie być na płycie podkładu betonowego (tzw mylnie "chudziaka") - mylnie bo przeważnie robi się go nie z chudego betonu a z B15. Proszę o pomoc w tej sprawie. pozdrawiam NIE DYLATOWAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 18.07.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Nie dylatowałem. Powierzchnie nawet do 60 metrow kw. I gdzie popękało??? Tam, gdzie powierzchnia 10 m kw. Tam gdzie 60 m kw - bez jednej rysy. wydaje mi się, że gdy na podkladzie położy się styropian - materiał "poddający się" to ew. nieregularne pęknięcia, ktore ew. powstaną - nie przeniosą się wyżej. Czas pokaże, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 18.07.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Ekipa wykonała dylatacje (między ścianą fundamentową i chudziakiem). Zaproponował to szef ekipy. Stwierdził, że warto bo budynek siada i widział już domy w wybrzuszoną podłogą. Nie upieraliśmy się. Dylatacja została wykonana wdzłuż wszystkich ścian fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 18.07.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 ciekawa sprawa to niby jak zrobi ktos dylatacje a budynek bedzie osiadal to taka cala ptyta zostanie uniesiona, bo bedzie potrafila sie przesuwac.... a co jak ta plyta z jednej strony sie uniesie i to dosc wysoko a z innej wejdzie w dol? cos mi sie ta teoria nie podoba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.07.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Nie widziałem aby ktos dylatował chudziaka.Nie widziałem, aby ktos go robił z B15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.07.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 U nas była zrobiona dylatacja w podbetonie z taśmy dylatacyjnej - tak nam doradził kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 18.07.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Nie robi sie dylataci na podladze w podbetonie to karygodny bład. Ciekaw jestem jak macie zrobiona izolacje jak macie dylatacje. Podbeton sluzy tylko jako podkad pod styropian i wylewke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.07.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 U nas była zrobiona dylatacja w podbetonie z taśmy dylatacyjnej - tak nam doradził kierownik budowy. Tylko nie wiem za bardzo po co tam dylatacja - skąd niby mają się tam znaleźć np. sporo dobowe różnice temperatur itd. - poza tym to jest podkład , szkoda jeszcze ,że piasku nie zdylatowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 19.07.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Nie widziałem, aby ktos go robił z B15. to nie wiele widziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 19.07.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Ja zrobiłem z B 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.07.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Ja zrobiłem z B 15. Trzymasz lokomotywe na posadzce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts