Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tyn zewnętrzny na styropian ?

Recommended Posts

Dzięki za pomoc. Silikonowy odpada liczę i jest kosmicznie drogi :)

czyli mam do wyboru :

TYNK AKRYLOWY

TYNK SILIKATOWY

TYNK SILIKONOWO-AKRYLOWY

TYNK MINERALNY

i co będzie najlepsze ?

teraz zaoszcędzisz 2tyś pln a później będziesz żałował.

Znajomi mieli piękny tynk akrylowy - teraz, po kilku latach jest piekny zielonkawy nalot...

Proponuję tynk silikonowo-silikatowy - raz a dobrze. Nie wiem ile masz m2, ale zawsze się można dogadać z ceną...

Edytowane przez carringtontomas

teraz zaoszcędzisz 2tyś pln a później będziesz żałował.

Potwierdzam, ja wolałem zapłacić z bólem więcej ,ale kupiłem tynk silikonowy Caparola. Teraz leci 4 rok jak go położyłem i zupełnie nic się z nim nie dzieje. A jeśli chodzi o koszt tynku to zawsze można się dogadać ze sprzedawcą. Ja naprawde dosyć sporą kwotę zbiłem.

Podpisuje się pod przedmówcami.

Mam tynk akrylowy na domu liczącym w tej chwili 5 lat. Od północnej strony zielony. Nie wspomne o sąsiadach palących węglem- czytaj - szaro, a znudziło mi się czyszczenie 2 x roku karszerem elewacji (efekt porażający).

Dobudowaliśmy teraz garaż dwustanowiskowy i będziemy go kryć tynkiem silikonowym. Gdy zbierzemy więcej pieniedzy, docieplimy i pokryjemy silikonem cały dom.

Różnica w cenie nie jest aż tak porażająca. W składzie wyliczyli nam nastepująco: cały system na garaż (84 mkw) z 5 cm styropianem i akrylem 2900 pln ( w tym 1200 zl tynki arylowy). Cena samego tynku silikonowego na te 84 mkw to około 2000 pln.

Nie żałuj na silikon, bo zapłacisz dwa razy jak my.