t0mekk 04.03.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Witam czy możliwa jest instalacja kolektor + piec gazowy kondensacyjny dwufunkcyjny + oczywiście zasobnik.Przeczytałem sporo postów i artykułów ale do tej pory nie udało mi się doczytać czy jest taka możlwiość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 04.03.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Witam.Jak najbardziej jest taka możliwość.pozdrawiam.Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.03.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Każdy zasobnik solarny jest biwalentny tzn ma 2 wężownice ogrzewające wodę w zbiorniku. Dolna do podłączenia solara i górna do dodatkowego źródła grzewczego np pieca gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t0mekk 06.03.2011 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 czy będzie to działać tak, że jak wykorzystam wodę w zasobniku to piec gazowy zacznie działać jak podgrzewacz przepływowy? Niebawem muszę podjąć decyzję co do ogrzewania co i cwu, nie chciałbym popełnić jakiejś gafy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.03.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Do zasobnika nie możesz mieć pieca gazowego dwufunkcyjnego. Ja mam zwykły atmosferyczny jednofunkcyjny. A tak naprawdę to jest tak, że dwufunkyjny ma dwa obiegi wodne - jeden na kaloryfery z wodą kotłową i drugi wody bieżącej ogrzewany tą wodą kotłową przez wymiennik płytowy. W tym piecu jest czujnik przepływu wody, jak odkręcisz kurek z wodą to będzie na bieżąco woda podgrzewana. W jednofunkcyjnym jest jeden obieg wody kotłowej i przez zawór trójdrożny albo ogrzewa kaloryfery albo przez wężownicę tą samą wodą kotłową ogrzewa wodę użytkową. I to taka różnica że jednofunkcyjny piec to też dwu funkcyjny bo grzeje CO i CWU tyle że jedną wodą kotłową. Do zasobnika musisz mieć piec JEDNOFUNKCYJNY z zaworem trójdrogowym. O dwu funkcyjnych współpracujących z zasobnikiem nie słyszałem, a jeżeli ktoś o takich wie to pilnie proszę dać znać - producent i model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t0mekk 06.03.2011 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 no tak, wiec rodzi sie dylemat: 2funkcyjny kondensacyjny, czy 1funkcyjny z zasobnikem + solary? dom 130m2, punkt poboru wody blisko pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 06.03.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Tez wczoraj sondowalam temat w internecie i sa tacy, ktorzy jednak kombinuja z uzyciem termostatu (jak ciepla to zasobnik, jak zimna to piec). ale oczywistego i uzgodnionego rozwiazania nie znalazlam - choc pewnie dlatego ze dlugo nie szukalam. Wiec tylko na razie proponuje, aby nie ma odrzucac calkowicie tego pomyslu, moze ktos madry cos wymysli..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.03.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 @ tomek - przez przypadek znalazłem w necie filmiki prezentujące różnice (akurat na przykładzie Vaillanta)>> Piece jedno i dwu funkcyjne << Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t0mekk 07.03.2011 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 o dzięki za przydatne źródło informacji, też znalazłem ciekawy artykuł dość prosto opisujący zagadnienie http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=365&cms=272 chyba zdecyduję się na zestaw solarny + piec jednofunkcyjny + zasobnik na 300l. @ tomek - przez przypadek znalazłem w necie filmiki prezentujące różnice (akurat na przykładzie Vaillanta) >> Piece jedno i dwu funkcyjne << Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.03.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 A przeliczyłeś opłacalność tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t0mekk 08.03.2011 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 nie robiłem żadnej szczegółowej kalkulacji...czyżby było to mało opłacalne rozwiązanie? A przeliczyłeś opłacalność tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.03.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Ja liczyłem ostatnio na podstawie rzeczywistych ofert od Viessmana i wyszło mi, że dołożenie do kotła kolektorów zwróci się po 35 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 08.03.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 (edytowane) @ KrzysztofLis2 - bo Viessmann z cenami swoich urządzeń to z dużej wysokości na głowę upadł. Jest wiele innych producentów równie dobrych a nawet lepszych przynajmniej 30% tańszych i nie mam na myśli Chinoli... Mój zestaw to Junkers Ceraclass ZS 14-2 DV KE (ok 2500zł)- gazówka z otwartą komorą spalania (tylko do CWU) + Zestaw solarny Hewalex 300l z 3 płytami na allegro (ok 7600zł brutto 23%VAT)Grzeje to jak głupie dla rodziny 5 osobowej. Edytowane 8 Marca 2011 przez yaiba83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t0mekk 08.03.2011 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 yaiba83 o jakich kolektorach mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 08.03.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Nowa seria kolektorów płaskich KS2000 TLP ACLink do aukcji >>> allegro <<< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 08.03.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Tylko przypominam, że model TLP AC nie ma jeszcze certyfikatu Solar Keymark, więc nie kwalifikuje się do otrzymania dofinansowania z NFOŚIGW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 08.03.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Tylko przypominam, że model TLP AC nie ma jeszcze certyfikatu Solar Keymark, więc nie kwalifikuje się do otrzymania dofinansowania z NFOŚIGW. Do dofinansowania nie potrzebyje mieć Solar Keymark. A absorber ma nie miedziany tylko aluminiowy. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 08.03.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Do dofinansowania nie potrzebyje mieć Solar Keymark. A absorber ma nie miedziany tylko aluminiowy. Witold Potrzebuje mieć SK lub certyfikat zgodności z PN. Kolektor AC nie ma jeszcze ani jednego, ani drugiego. Więc do dofinansowania z NFOŚIGW się nie kwalifikuje. Nigdzie nie napisałem jaki ma absorber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soke 14.06.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam. Jak najbardziej jest taka możliwość. pozdrawiam. Witold Witam Może podzieli się Pan wiedzą na ten temat, podłączyłem niedawno piec kondensacyjny, dwufunkcyjny Ariston (Genus Premium 24 FF) pod układ co i cwu, rurki (pex) mam jeszcze na wierzchu i zastanawiam się nad podpięciem w układ kolektorów słonecznych ponieważ jak znalazłem w opisie na stronie producenta kocioł jest "przystosowany do współpracy z panelami solarnymi". Przypomnę iż chodzi o kocioł dwufunkcyjny. Więc proszę o jakiś schemat podłączenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.06.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Witam Może podzieli się Pan wiedzą na ten temat, podłączyłem niedawno piec kondensacyjny, dwufunkcyjny Ariston (Genus Premium 24 FF) pod układ co i cwu, rurki (pex) mam jeszcze na wierzchu i zastanawiam się nad podpięciem w układ kolektorów słonecznych ponieważ jak znalazłem w opisie na stronie producenta kocioł jest "przystosowany do współpracy z panelami solarnymi". Przypomnę iż chodzi o kocioł dwufunkcyjny. Więc proszę o jakiś schemat podłączenia. Pozdrawiam A to bardzo proste: http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=instalacje przedostatni rysunek. Zasobnik z kotłem podłączony równolegle. Co prawda instalacja pokazana jest jak dwupołaciowa ale proszę ją potraktować jak jednopołaciową. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts