Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor + piec gazowy kondensacyjny + zasobnik

t0mekk

Recommended Posts

Do zasobnika nie możesz mieć pieca gazowego dwufunkcyjnego. Ja mam zwykły atmosferyczny jednofunkcyjny. A tak naprawdę to jest tak, że dwufunkyjny ma dwa obiegi wodne - jeden na kaloryfery z wodą kotłową i drugi wody bieżącej ogrzewany tą wodą kotłową przez wymiennik płytowy. W tym piecu jest czujnik przepływu wody, jak odkręcisz kurek z wodą to będzie na bieżąco woda podgrzewana. W jednofunkcyjnym jest jeden obieg wody kotłowej i przez zawór trójdrożny albo ogrzewa kaloryfery albo przez wężownicę tą samą wodą kotłową ogrzewa wodę użytkową. I to taka różnica że jednofunkcyjny piec to też dwu funkcyjny bo grzeje CO i CWU tyle że jedną wodą kotłową.

Do zasobnika musisz mieć piec JEDNOFUNKCYJNY z zaworem trójdrogowym. O dwu funkcyjnych współpracujących z zasobnikiem nie słyszałem, a jeżeli ktoś o takich wie to pilnie proszę dać znać - producent i model.

Tez wczoraj sondowalam temat w internecie i sa tacy, ktorzy jednak kombinuja z uzyciem termostatu (jak ciepla to zasobnik, jak zimna to piec). ale oczywistego i uzgodnionego rozwiazania nie znalazlam - choc pewnie dlatego ze dlugo nie szukalam. Wiec tylko na razie proponuje, aby nie ma odrzucac calkowicie tego pomyslu, moze ktos madry cos wymysli.....

o dzięki za przydatne źródło informacji, też znalazłem ciekawy artykuł dość prosto opisujący zagadnienie http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=365&cms=272

chyba zdecyduję się na zestaw solarny + piec jednofunkcyjny + zasobnik na 300l.

@ tomek - przez przypadek znalazłem w necie filmiki prezentujące różnice (akurat na przykładzie Vaillanta)

>> Piece jedno i dwu funkcyjne <<

@ KrzysztofLis2 - bo Viessmann z cenami swoich urządzeń to z dużej wysokości na głowę upadł. Jest wiele innych producentów równie dobrych a nawet lepszych przynajmniej 30% tańszych i nie mam na myśli Chinoli...

Mój zestaw to Junkers Ceraclass ZS 14-2 DV KE (ok 2500zł)- gazówka z otwartą komorą spalania (tylko do CWU) + Zestaw solarny Hewalex 300l z 3 płytami na allegro (ok 7600zł brutto 23%VAT)

Grzeje to jak głupie dla rodziny 5 osobowej.

Edytowane przez yaiba83

Do dofinansowania nie potrzebyje mieć Solar Keymark.

A absorber ma nie miedziany tylko aluminiowy.

Witold

Potrzebuje mieć SK lub certyfikat zgodności z PN. Kolektor AC nie ma jeszcze ani jednego, ani drugiego. Więc do dofinansowania z NFOŚIGW się nie kwalifikuje.

Nigdzie nie napisałem jaki ma absorber.

• 3 months później...
Witam.

Jak najbardziej jest taka możliwość.

pozdrawiam.

Witold

Witam

Może podzieli się Pan wiedzą na ten temat, podłączyłem niedawno piec kondensacyjny, dwufunkcyjny Ariston (Genus Premium 24 FF) pod układ co i cwu, rurki (pex) mam jeszcze na wierzchu i zastanawiam się nad podpięciem w układ kolektorów słonecznych ponieważ jak znalazłem w opisie na stronie producenta kocioł jest "przystosowany do współpracy z panelami solarnymi". Przypomnę iż chodzi o kocioł dwufunkcyjny. Więc proszę o jakiś schemat podłączenia.

Pozdrawiam

Witam

Może podzieli się Pan wiedzą na ten temat, podłączyłem niedawno piec kondensacyjny, dwufunkcyjny Ariston (Genus Premium 24 FF) pod układ co i cwu, rurki (pex) mam jeszcze na wierzchu i zastanawiam się nad podpięciem w układ kolektorów słonecznych ponieważ jak znalazłem w opisie na stronie producenta kocioł jest "przystosowany do współpracy z panelami solarnymi". Przypomnę iż chodzi o kocioł dwufunkcyjny. Więc proszę o jakiś schemat podłączenia.

Pozdrawiam

A to bardzo proste: http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=instalacje przedostatni rysunek. Zasobnik z kotłem podłączony równolegle. Co prawda instalacja pokazana jest jak dwupołaciowa ale proszę ją potraktować jak jednopołaciową.

pozdrawiam.

Witold