Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobra wróżba, oby szło jak w nazwie.

Recommended Posts

Nie napisałam najważniejszego. MIESZKANKO SPRZEDANE mamy czas do końca sierpnia na opuszczenie lokum. Jak nic się nie popierniczy to jeszcze przed świętami przywitam Panów Tynkarzy. I bedziemy budować i budować i budować.............. Edytowane przez irud77

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TAJA01 Broń Boże!! myslałam o oknie położonym prostopadle do okna tarasowego. Ten ciag na jednej ścianie okno kuchnenne - okno tarasowe - okno salonowe niech by sobie został. Ciężko u mnie z orientacją i w ogóle zmysłem przestrzennym.

Ja tu sie spodziewałam ochów i achów jaki to ja mam piekny widok z salonu, a tu cisza nic.

ufffff.....

to juz mi lepiej :D bo ja też myślałam o usunięciu okna prostopadłego do okna salonowego.

W twój widok... oczywiście , że jest śliczny i to niepodlega dyskusji:). SZkoda tylko, że zdjęcia nie da sie powiększyć...albo ja nie potrafię

A odnośnie budowy niech się wszystko układa jak najlepiej i wszystko idzie sprawnie bez problemów:)

hm... czyli przeprowadzka do nowego domku nastąpi w sierpniu?

Edytowane przez TAJA01

No i po euforii. Radość nie trwała długo. Już wiem, że nie wystarczy mi kasiurki na wszystko, tak jak bym chciała. Trzeba się oswoić z faktem, że trochę pomieszkamy na budowie. Samo wybicie studni z całym sprzętem i robocizną będzie kosztowało ok 10tysiączków, hydraulika jakieś 50tysiączków, aż się nie chce wymieniać dalej.

Wysilcie madre głowy i doradzcie jaki:

1. piec z podajnikiem na ekogroszek lub pelet z wymiennym rusztem na wszystko

2. kominek z płaszczem wodnym, aranżacja mile widziana

3. glazura do małej łazienki kolorystyka jasna (biele, beże)

4. kafle na podłogę do kuchni jasne, duże i najlepiej półmat, broń Boże połysk

5. podłoga do salonu, najlepiej dębowa deska

6. schody drewniane wewnętrzne

to tematy, które teraz zdominują moje życie, wszelka pomoc mile widziana.

ufffff.....

to juz mi lepiej :D bo ja też myślałam o usunięciu okna prostopadłego do okna salonowego.

W twój widok... oczywiście , że jest śliczny i to niepodlega dyskusji:). SZkoda tylko, że zdjęcia nie da sie powiększyć...albo ja nie potrafię

A odnośnie budowy niech się wszystko układa jak najlepiej i wszystko idzie sprawnie bez problemów:)

hm... czyli przeprowadzka do nowego domku nastąpi w sierpniu?

myślę, że marne szanse na wprowadzkę w sierpniu, pomieszkamy chyba troszkę z rodzicami.

U mnie wszystko zazwyczaj idzie na odrówt, niż powinno, tak już mam. Panowie tynkarze przyjmijmy, że to będzie ekipa A wejdą dopiero na poczatku czerwca, ale podpowiedzieli, żeby w tak zwanym między czasie pociągnąć hydraulikę, wylać posadzki, a oni gwarantują, że zostawią po sobie blysk. chyba tak zrobię, bo inna ekipa tynkarzy ekipa b może wchodzić już za tydzień, ale z doświaczeń innych wiem, że ci pierwsi robią extra, nie trzeba po nich szpachlować, a po tych drugich szpachlować trzeba. Macie jakieś doświadczenia w tej materii??????

No i po euforii. Radość nie trwała długo. Już wiem, że nie wystarczy mi kasiurki na wszystko, tak jak bym chciała. Trzeba się oswoić z faktem, że trochę pomieszkamy na budowie. Samo wybicie studni z całym sprzętem i robocizną będzie kosztowało ok 10tysiączków, hydraulika jakieś 50tysiączków, aż się nie chce wymieniać dalej.

Wysilcie madre głowy i doradzcie jaki:

1. piec z podajnikiem na ekogroszek lub pelet z wymiennym rusztem na wszystko

2. kominek z płaszczem wodnym, aranżacja mile widziana

3. glazura do małej łazienki kolorystyka jasna (biele, beże)

4. kafle na podłogę do kuchni jasne, duże i najlepiej półmat, broń Boże połysk

5. podłoga do salonu, najlepiej dębowa deska

6. schody drewniane wewnętrzne

to tematy, które teraz zdominują moje życie, wszelka pomoc mile widziana.

Hej,

to szkoda, że nie uda Ci sie wszystkiego skończyc tak jak chciałaś :-(

Natomiast odnośnie kwot co ile Cię wyniesie to pisz, takie informacje będą przydatne:)

A teraz wkleję troche zdjęc, które znalazłam na FM, troche inspiracji:

SCHODY.jpg

Hm... jakos nie chcą mi się wklejać pozostałe zdjęcia

hej,

irud77 podaj adres mailowy to wyślę Ci to co znalazłam :) może coś Ci się spodoba

Edytowane przez TAJA01

No cudne te Twoje zbiory TAJA01!!!! Jestem pełna podziwu za upór z jakim tworzysz swój prywatny las. Najbardziej podobaja mi się te schody z granitu takie własnie mają być przy zejściu z tarasu. musze się w końcu ogarnać i narysować tu kilka spraw jak obiecalam. Teraz dla odmiany zamiast dziubać w ogrudku to walczę z historiami żołądkowo-kibelkowymi członkowie rodziny padają jak muchy, najpierw najmłodszy w rodzinie póżniej głowa rodziny i cos czuję, że mnie też rozbiera. Został się tylko średni członek rodziny do robienia herbaty miętowej i kupowania papieru toaletowego.

W wątku tym pojawił się temat zakatku dla moich chłopaków. Plan jest taki, żeby postawić synusiom trampolinę i wraz z nastaniem lata basen. Nie chciałabym wydać wiecej niż 2tys na obie te rzeczy jakieś doświadczenia w tym temacie???????????

znalazłam w sieci zdjęcia łazienki, która będzie idealnie pasowała do tej na górze.

_10a0694ba235f5352af4c81f5ef876e2_605x370_cropromiar-niestandardowy[1].jpg

_6d84b03786b5147bf533524778ce4a72_605x370_cropromiar-niestandardowy[1].jpg

_ea561cb2400145d1fcfa205774c3af2f_605x370_cropromiar-niestandardowy[1].jpg

hej,

schody urzekły mnie odrazu i stwierdziłam, że właśnie takie chcę mieć:). Jeszcze nie wiem jaki będzie koszt ich zrobienia, ale co tam! Natomiast las - mam działkę na obszarze chronionego krajobrazu i własnie z tyłu działka przechodzi w las...chcę to ładnie skomponować, żeby przejście z ogrodu do lasu wyglądało naturalnie.Podobają mi się ogrody naturalistyczne i uważam, że własnie do mojej działki taki ogród będzie pasował. Znalazłam firmę, która robi cudne ogrody, ale niestety nie stać mnie na nią i muszę poradzić sobie sama :).A odnosnie łazienek to ja jeszcze się nad tym nie zastanawiałam, ale Twoje przykłady są ciekawe;)

• 2 weeks później...

No i się zaczęło.

Jutro wyruszam do miasta "wojewódzkiego" po piec. Mam namiar na hurtownię, gdzie kupowali znajomi, ponoć klient daje dobre ceny jak się bierze kompleksowo hydraulikę. Pan Hydraulik trochę powalił mnie na kolana 6 tysiączków za robociznę, ponoć pracy jest sporo. Zdecydowaliśmy się, na tego Pana bo ma dobre opinie. Pożyjemy zobaczymy.........................

Zaczęły się również problemy z wykonawcami. Panowie tynkarze po wstepnych oględzinach stwierdzili, że mam żle zamontowane rolety i sporo materiału pójdzie na ściany (czytaj: bedzie sporo kosztowało),

a po za tym posadzone niezapominajki, clematis, jakieś takie żólte bardzo cudne, wysiane pachnące groszki, nasturcje, studenki (nazwane tak przez moją babcię)

no i najważniejsze dla najmłodszej części familii stanęła w ogrodzie trampolina 4,6m średnicy. Muszę przyznać, że męczący to sport dla kogoś kto raczej kondycję ma marną, warto pofikać z chłopakami.

• 2 weeks później...

Po dłuzszej przerwie jestem.

Sprawy maja się tak:

Pan Wiesio hydraulik prawie zakończył swoją pracę, nastepni w kolejce do wykańczania mojego "pałacu" to panowie posadskarze, panowie tynkarze.

Piec wybrany: defro eku duo uni czy jakoś tak??? Drogie dziadostwo, ale ponoć merceds wśród piecy.

Nie miałam pojecia, że o tak wielu sprawach będę musiała zadecydować juz na etapie gołych murów, np jakie kibelki bedą bo to ważne trzeba zamontować stelaże pod tynkiem, a co się z tym wiążę jakie bedą przyciski do tych kibelków niby głupota ale bedę to oglądać pewnie do końca swojego życia. Oprócz wymienionych kibelków trzeba zadecydować jakie będą baterie, prysznice odpływy w kabinach i w ogóle wszystko to co ma być zamontowane pod tynkiem. Trzeba było nie słuchać Pana Męża, że jeszcze na to czas i powoli kupować sobie takie pierdołki, bo teraz jest lekka gonitwa i kupowanie rzeczy trochę na hurraaa.

Najbardziej boję się o regipsy, mój kierownik budowy ręczy mi że nic się niestanie jeżeli zostaną położone przed tynkami a wiem że tak nie powinno być. Niestety mam położone już stelaże pewnie dla tego, że Panowie fachowcy nie mieli co robić zimą, no i teraż jak tynkarze zatynkują stelaże to nie będzie jak do nich przykrecić regipsów. Reasumując stelaże są regipsy będą a po nich mają byc tynki, wszystko od dupy strony!!!!!

Ale nic to dam radę, kończę bo muszę śmigać na budowę!!!!!!!!

• 2 weeks później...

Melduję, że:

- hydraulika skończona

- posadzki wylane - jak to miło stać przed oknem normalnie, a nie na palcach!!

ALE WAŻNE INFO dla decydujących się na ten projekt wg projektu na górze wystepują progi przy wyjściach na balkony i są to dość wysokie progi dokładnie nie pamiętam ile. Mnie o tym nie poinformowano i trzeba bylo wydać 2 tys więcej na stropian na posadzki. Mało tego mój kierownik budowy zapomniał wstawić wyżej nadproża (poinformował mnie, że progi można zlikwidować stropianem ale sam nie przemyslał sprawy z drzwiami o problemie poinformował mnie ktoś całkiem postronny) i teraz mam wylane podsadzki i będą wykuwać nadproża, albo alternatywa dzrzwi jak u krasnoludków i to jeszcze na wymiar.

- hydrofor w garażu - porażka (jeden dzień nie było mnie na budowie i kucha!)

Przygotowujemy się do wejscia ekipy na podmurówki pod parapety, przed tynkarzami i do przykręcania fragmentów płyt. Staneło na tym, że będziemy przykrecać tylko fragmenty płyt regipsowych i tylko tam gdzie jest to niezbędne, reszta po tynkach.

Nie wiedzieć czemu jakoś przeraża mnie myśl o wybieraniu kafelek, paneli umywalek baterii i tego typu rzeczy. Jestem strasznie nie zdecydowana, a tu już trzeba brać się do tej roboty. Już wiem że nie będę miała drewnianej podłogi zweryfikował mnie koszt takiego cuda.

Podpowiedzcie coś ciekawego na podłoge do salonu!!!! moze jakieś doswiadczenia z piecem defro?????????

Jadę na budowę polewać posadzki!!!

Jak tam papierki TAJA01????

• 2 weeks później...

Hej,

u mnie nadal w zawieszeniu i walka z urbanistą... Masakra jakaś!!!

Choć wczoraj zaświeciło światełko w tunelu, ponieważ zadzwonili do mnie z gminy

i powiedzieli , że mam pozytywny projekt decyzji, więc może w końcu ruszy to jakoś do przodu:)

A u Ciebie jak tam robota "pali się w rękach" ?

Pozdrawiam

Witam ponownie!!!

Oj dzieje sie dzieje.

Od poniedziałku wchodzą tynkarze dzisiaj był pan na pomiar schodów i znowu budowa zweryfikowała moje plany. Nie bedzie chodów z podestem!

Jestem na etapie przegladania projektów schodów i drzwi, znalazłam drzwi wejsciowe ale cena boli, oj oj.

http://allegro.pl/drzwi-zewnetrzne-z-kutym-ornamentem-i1661514243.html

Na budowie zmienily sie układy już nie jestem miłą panią Iza teraz pewnie nazywają mnie tak że nie nadaje się do zacytowania na forum. Teraz wiem nie mozna budować domu z ekipą której szef jest jednoczesnie kierownikiem budowy. Lepiej jest jeżeli prace bdowlame ocenia ktoś postronny u nas tę role pełnią wszyscy mozliwi znajomi którzy mają jakieś pojecie o budowlance. I tak szczerze to mam już dosc tych wszystkich porad.

W domu decyzja została podjeta, do konca sierpnia wykańczamy dól i wprowadzamy się na palc budowy. Górę zamykamy folią fachowców wpuszczamy z balkonu z sypialni i pomału wykanczamy resztę. Mało komfortowo, ale sami u siebie. kuchnia zamówina bedzie piekna jak dostanę zdjecia na maila to wkleję.

Taja01 współczuję Ci ze tak długo to trwa. czasem trzeba przestać byc miłą panią u mnie wyszło tak przy sprzątaniu. Zebrałam reprymendy od hydraulików, że o wszystko się potykają, jak mówilam mojej drugiej połowie że jest bałagan na budowie to on twierdził, że wymyslam. Wysprzatałam budowę tak że mozna było chodzić boso, ale jakoś ciężko kolejnym ekipom utrzymać taki stan rzeczy, np jak weszli posadzkarze to twierdzili, że jeszcze na takiej wysprzatanej budowie nie byli, ale jak przyszło do sprzatanaia po sobie to już nie byli tacy szcześliwi. Teraz pinuję wszystkich i tak jak napisałam wyzej juz nie jestem tak lubiana wśród Panów fachowców trudno....jak ma się miekkie serce to trzeba mieć twardą d... lub gruby portfel!!!

Hej,

wiem coś o tym wiem... oj nie jestem ja miłą panią, oj nie. W gminie to mnie będą długo pamietać , a urbanista jeszcze dłużej.

Była rozmowa z wójtem, potem z zastępcą wójta i powiedziałm co myslę o tej sytuacji... mianowicie, delikatnie rzecz ujmując, że nie potrafią panu urbaniście pokazać jego miejsca w szeregu...

Mam w końcu pozytywny projekt WZ, ale jeszcze nie decyzję- mam nadzieję że wezmę ja do rąk 27.06 i jak dalej wszystko pójdzie sprawniej niż to do tej pory to może koło września zacznie się coś dziać na placu budowy.

A Tobie życzę powodzenia,

Pozdrawiam.:)