Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w hipotekach, a PCC-3

salik

Recommended Posts

20 lutego nastąpiły zmiany w hipotekach, łączące dotychczasową hipotekę kaucyjną i zwykłą, w jedną - zwaną po prostu hipoteką.

Nie zmieniło się jednak nic w przepisach odnośnie PCC-3.

W moim banku wytłumaczono mi że obecna hipoteka to tak naprawdę następca poprzedniej hipoteki kaucyjnej (bo obciążenie 'do', a nie 'na kwotę'), więc opłata to 19zł, a nie 0.1% sumy obciążenia.

Pytanie do tych z Was którzy brali kredyt w ostatnich kilku dniach - płaciliście do urzędu skarbowego 19zł i na druku PCC-3 też wpisywaliście taką sumę?

Witam,

ja pytalam u żrodla czyli w urzedzie skarbowym i nieststy nic się nie zmieniło, czyli nadal US karbowy pobiera podatek od hipoteki kaucyjnej w wysokości 19 PLN i dotatkowo od hipoteki zwykłej w wysokości 0,1% kwoty kredytu. Jak stwierdzila Pani urzedniczka tu nic się nie zmieniło. No cóż mam przecież dziurę budżetową...

Tylko że nie ma już hipoteki zwykłej i kaucyjnej.

Teraz jest po prostu hipoteka.

Natomiast liczy się czy wielkość wierzytelności jest ustalona (istniejąca) czy domniemana (np. kredyt).

W tej drugiej się ciągle płaci tylko 19zł, więc można przyjąć że ta zmiana jest dla kredytobiorców lepsza - raz że w sądzie się płaci tylko za jeden wniosek, a dwa że w US się płaci tylko 19zł :)

Nie bardzo rozumiem jakim prawem masz składać dwa dokumenty PCC-3, skoro składałaś jeden wniosek?

Jakaś niedoinformowana ta urzędniczka, mi w US (dzwoniłem do 2 różnych) powiedziano że przy hipotekach 'kredytowych' składa się teraz jeden druk i płaci się tylko 19zł.

Tak też powiedziano mi w banku.

• 1 month później...

Witam!

Nam w banku powiedziano, że skoro wpisujemy w hipotekę (hipoteka na istniejącej działce) sumę "DO kwoty" to powinniśmy zapłacić 19zł, czyli tak jak kiedyś było przy hipotece kaucyjnej. Kwota zabezpieczenia na czas budowy jest podniesiona i wynosi 160% wartości kredytu. Niestety Pani w US się z tym nie zgadza i koniecznie chce od nas pobrać 0,1% wartości określonej przez US. Pytanie jest jedno... Skoro teraz od nas pobiorą 0,1% podatku, to czy przy wpisie hipoteki pod istniejącą nieruchomość (po zakończeniu budowy) nie będą chcieli od nas znowu zgarnąć 0,1% podatku.

Dzwoniliśmy w tej sprawie nawet do infolini podatkowej. Również nie otrzymaliśmy jednoznaczniej odpowiedzi.