Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

orzewanie kominkiem całego domu

Gość anilah

Recommended Posts

Gość anilah
Mam problem. Centralnie usytuowany kominek ma pełnić rolę źródła ciepła dla całego domu. Poprowadziliśmy w podłogach na piętrze kanały, tak poradził nam spec od kominków. Miało to wszystko funkcjonować bez turbiny. Teraz montujemy kominek i inny fachowiec stwierdzil, że kanały na piętrze są za długie i ciepło nie da rady tamtędy wyjść bez wspomagania. Kanały są cztery i mają długość od 4,5 - 6 metrów. Czy ktoś ma coś takiego i jak to funkcjonuje? Kominek nie jest jedynym źródłem ciepła, oprócz tego mamy ogrzewanie gazowe, ale kominkiem i taniej i przyjemniej. Poradxcie ,co robić. Na turbinę nie ma miejsca.

Gość rmldwa

że mozna wspomóc nadmuch ciepłego powietrza poprzez zamontowanie w dziurze pod kominkiem ( bo akurat u mnie nie było potrzeby czerpania powietrza do ogrzewania z zewnątrz ) normalnego wiatraczka , który bedzie pchał powietrze przepływające wokól wkładu dalej w rury . Sam tego jeszcze nie przetestowałem i mam mieszane uczucia- ale w sumie koszt tego niewielki i może pomóc . Poza tym do ostatniego wylotu ciepłego powietrza mam ( to 2 wyloty ) około 6 metrów i ciepłe powietrze bucha aż miło- tylr ,że pokoje dość obszerne i teraz to bym zrobił po jeszcze jednym wylocie w każdym z tych najdalszych pokoi . Ale jek chcę szybko zrobic w tych pomieszczeniech ciepło to po prostu otwieram w nich drzwi ( aha zapomniałem dodać ,że one sa na poddaszu czyli poziom wyżej niż kominek . Jednocześnie chcę uniezależnic sie od otwartych drzwi i stąd takie rozwiązanie zostało mi polecone- ale jak juz pisałem powyżej jeszcze nie sprawdzone no i także w tym wypadku muszę dodatkowo uszczelnić krawędzie styku wkładu kominkowego z obudową kominka. Jak zrobie to sie odezwę - ale puki co to w Białowieży za dużych mrozów nie ma i jakoś mnie nie ciągnie - tyle ,że nas nieźle zasypało.

Pozdrawiam Robert

• 7 months później...
Podobno kanały w poziomie nie powinny miec więcej niż 1,5 metra, inaczej w grę wchodzi turbina. Radzę kupić cichą i w miarę mocną, bo w innym wypadku moc kominka nie będzie w pełni wykorzystana. Turbinę można montować PRZED kominkiem, ale wymaga to odpowiedniego zaplanowania dolotu powietrza. Kiedyś pisało o tym w muratorze - na pewno w ciągu ostatniego roku.

Witam

Rozprowadzanie ciepła robiłem sam z rury fi100 ocieplone spiro, do najdalszego pokoju było ok. 5 m w poziomie i dmucha aż miło bez jakiejkolwiek turbiny. Rury idą szybem pionowym obudowany suchym tynkiem na poddasze i tam poziomo do 3 pokoi, oczywiście pokój bedący najbliżej ma lepszy nadmuch (fizyka...)

Pozdrawiam :)

mój fachowiec od kominka ( a zrobił ich z 80 wszystkie z rozprowadzeniem ciepła) twierdzi ,że do 10 m od kominka nie potrzeba zadnego wspomagania , cieplo samo wyjdzie :lol: Co prawda u mnie najdalej będzie 5 m , ale też nie zamierzam wstawiać silników ,wiatraków itp urządzeń.