yokasta 07.03.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Agawi, mugaty to też klasyka (napisałam "niemal" na pewno zauważyłaś ) i nie mówię tu o wystroju łazienek, jaki teraz pasuje ale ich wykorzystaniu w ogóle - metra i inne sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 07.03.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Agawi, mugaty to też klasyka (napisałam "niemal" na pewno zauważyłaś ) i nie mówię tu o wystroju łazienek, jaki teraz pasuje ale ich wykorzystaniu w ogóle - metra i inne sprawy. Sorry Yokasta, ale widocznie zupełnie inaczej pojmujesz klasykę:P:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 07.03.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Napisałam niemal klasyka. "Niemal doniczka" wcale nie oznacza, że dany przedmiot jest doniczką - prościej już nie mogę Może dodam, że używając określenia "klasyczny" miałam na myśli "ponadczasowy", a nie znaczenie klasyczny sensu stricte (czytaj: meble gabinetowe i wielka tradycja hehe), ale mniejsza z tym. Co by człowiek nie pisał i tak będzie źle. No to się podenerwowałam i spadam na zakupy Paaa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maszenka 07.03.2011 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Nie kłócić się, dziewczęta, bo nie dostaniecie ciasta i innych przysmaków. A wierzcie mi, jak już wreszcie (czy ten dzień kiedyś nadejdzie) będę miała kuchnię, a w dodatku paskudnie zdominuje ona cały pokój, to przekonacie się, jakie pyszności potrafię przyrządzić. Co do kafelków, to ich kariera zaczęła się w 1900 roku (tych frezowanych) w paryskim metrze i później zaczęły wchodzić "na salony", a raczej do łazienek i kuchni. Mi się osobiście podobają, niezależnie od tego, jak powszechne są i jaka jest ich tradycja. Wydają mi się po prostu dość urokliwe. I zdecydowanie chciałam mieć białe kafle w łazience. Natomiast wydaje mi się, że zdecydowanie klasyczna jest podłoga oktagonalna z tymi czarnymi kwadracikami - ja takie widywałam w przedwojennych wnętrzach przynajmniej. W każdym razie mi nie zależy na odwzorowaniu jakiegoś jednego konkretnego stylu, tylko na wyłapaniu rzeczy, które mi się podobają. Na pewno wiele zapędów będę musiała hamować ze względu na koszty, stąd takie rozwiązania jak szafka za 70 zł i dużo sklepu na I w moim mieszkaniu, ale na pewno będzie nie tylko to. Na pewno niebagatelne znaczenie ma fakt, że moje mieszkanko mieści się w bloku (hmmm, ale może nazwijmy to szumnie "kamienicą, hehehehe ) z 39 roku, jest wysokie i nie chciałabym stracić tego klimatu. Szukając mieszkania zależało mi właśnie na starym budownictwie i jestem w nim zakochana. Co do parkietu, też go kocham. I, chociaż znów nie widać tego nie zdjęciach, takie ułożenie jodełki optycznie powiększa wnętrze. Dojdą do tego 8 cm białe dębowe listwy. Parkiet to faktycznie klasyka klasyki i dobrze - chciałam mieć dość uniwersalną bazę. A co do koloru... Kocham szary. Odkąd tylko pamiętam. W dodatku wydaje mi się idealnym tłem dla obrazów i zdjęć, a tych u mnie w zamierzeniu ma być dość sporo. No i szczerze mówiąc nie znam się specjalnie na kolorach. Mogę szaleć z ubraniami, ale wnętrza... Zwłaszcza na tak małej powierzchni... Wybrałam jeden kolor i walnęłam nim wszystko, mam teraz z głowy. No i generalnie koncepcja oscyluje właśnie wokół czterech bazowych kolorów. Na pewno jasnoszary jako ściany, biel jako okna i część mebli, kolor leksvikowy bądź zbliżony (chociażby przez to, że pokój w moim rodzinnym domu zawiera w dużej części dawną starą leksvikową serię ikeowską. Na pewno szafa idzie ze mną (do przedpokoju), dwa regały i tak dalej. Tak więc muszę też myśleć o tym, co teraz mam, żeby stworzyć jakąś spójną całość. To moje pierwsze mieszkanie, pierwsze poza rodzinnym domem... Jak za 10-15 lat będę budować dom, to liczę na to, że już wnętrzarska wyga będę . Jeszcze wracając do tematu dużego pokoju.... Nie powiem, mam wątpliwości. Na pewno kuchnia zdominuje to wnętrze i będzie mi trudno fajnie resztę rzeczy poukładać. I na pewno będzie dużo regałów, gdyż mam sporo książek plus niestety ich liczna rośnie w tempie zastraszającym. Ale już mam w głowie mniej więcej co gdzie będzie stało i liczę na to, że domowe biuro, pomimo tego, że będzie tuż przy lodówce, uda mi się od niej jakoś umiejętnie i zmyślnie odgrodzić. Zobaczymy . W razie czego pocieszam się stwierdzeniem, że i tak każda impreza kończy się w kuchni, więc innym na pewno przypadnie do gustu mój "salon". I doradźcie mi z lampami, BŁAGAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 07.03.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Napisałam niemal klasyka. "Niemal doniczka" wcale nie oznacza, że dany przedmiot jest doniczką - prościej już nie mogę Może dodam, że używając określenia "klasyczny" miałam na myśli "ponadczasowy", a nie znaczenie klasyczny sensu stricte (czytaj: meble gabinetowe i wielka tradycja hehe), ale mniejsza z tym. Co by człowiek nie pisał i tak będzie źle. No to się podenerwowałam i spadam na zakupy Paaa ! Dziewczyno wyluzuj, doskonale Cię zrozumiałam- nie potrzebuje łopatologicznego wywodu:mad: Nie zmienia to faktu, że klasykę pojmujesz inaczej, skoro Mugaty wpisujesz w jej ramy:P Termin ponadczasowy, czyli wieczny, niezniszczalny, nieśmiertelny lub nieprzemijający też nie jest tu na miejscu w kontekście płytek ceramicznych, ponieważ moda zmienia się jak w kalejdoskopie. No prościej już się nie da. Jak masz jakieś obiekcje, to pisz na priva- nie zaśmiecajmy wątku Maszenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 07.03.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Maszenka o przysmaki się upomnimy w swoim czasie A jakich lamp poszukujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maszenka 07.03.2011 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 No właśnie nie wiem, nie wiem. Myślałam o żyrandolach, ale znaleźć takie... Wydaje mi się, że pomimo małego rozmiaru mieszkania mogę pozwolić sobie na jakiś skromny żyrandol ze względu na jego wysokość właśnie. Mój ojciec ma właśnie trzy przepiękne żyrandole u siebie w mieszkaniu, nie są pałacowe, są właśnie takie idealne. Ja się na lampach nie znam, w ogóle oświetlenie nie jest moją pasją, więc czekam na wszystkie propozycje. I nie bać się, ja wiem, że napisałam, że będzie trochę folku, ale to się naprawdę tyczyć będzie poszczególnych dodatków i tego, że po prostu uwielbiam sztukę ludową. No i trochę zajmuję się tematem. Nie powinno się to jednak gryźć z eleganckim oświetleniem, ale żadnego pałacowego. Wolałabym też, aby nie było kiczowate. I rzucało ładne oświetlenie, takie przyjemne. Sprzyjające intymności. Z kinkietami to ja sobie poradzę, ale górne... Brrrrrrr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 07.03.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 no to ładnie, ale zignoruję bo jestem w szampańskim humorze. Agawi moja wypowiedź nie była złośliwa, ale skoro już ją tak odebrałaś to pardon Maszenka pokaż pokaż te cuda, które umiesz wyczarować, będę czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 07.03.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Maszenka, zaintrygowałaś mnie stwierdzeniem, ze zajmujesz się sztuką ludową - zdradzisz coś więcej? Może być na PW Z lampami poczekaj... A to galerie chyba w sam raz dla Ciebie: http://fotoforum.gazeta.pl/u/lalkaewa.html http://fotoforum.gazeta.pl/u/xixx.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maszenka 07.03.2011 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Cudne inspiracje, Jolisko! Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Z lampami nie będę się spieszyć, ale chcę mieć chociaż cokolwiek w głowie. Sama rozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 07.03.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Joliska jak zawsze piękne inspiracje Maszenka dorzucę Ci kilka nietuzinkowych, ok? Lampy KOKO' N łączą ludowe rękodzieło i współczesne projektowanie. „Uszyte” ze słomy (Mikołaj Stepaniuk, plecionkarz) na folkowa nutę, idealnie odnajdują się we współczesnym świecie. http://www.dobrzemieszkaj.pl/img/imagecache/338x600__media_13339 Dywan NODUS to przeskalowana serweta szydełkowa. Ornamentyka etnograficznej ludowej twórczości w zupełnie nowym kontekście http://pomyslynazakupy.pl/aze-design-dywan-nodus/2007/12/02/ http://www.dobrzemieszkaj.pl/img/imagecache/600x341__media_13344 Lampa Sophia http://bi.gazeta.pl/im/3/7245/z7245563X.jpg Ludowa SHE! firmy Protein Design http://1.bp.blogspot.com/_cnKtIWSok8M/TE376E6FfPI/AAAAAAAAKMw/5JAXjVkYXhU/s400/low01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 07.03.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Maszenka masz rację, lepiej z lampą poczekać niż potem zerkać co chwilę i myśleć, że coś nie pasuje.Nie wiem czy oglądałaś Dekoratornię, ale tam kilka razy urządzano pokoje połączone z kuchnią, miejscem do pracy. Możesz tam poszukać inspiracji, chociaż w tym stylu jaki chcesz osiągnąć będzie ciężko (często robią coś na jedno kopyto). Pozdrawiam! edit: Agawi te pierwsze lampy są bomba ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 07.03.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 edit: Agawi te pierwsze lampy są bomba ! Dzięki:D Wszystko jest do kupienia, ale niestety drożyzna. Dlatego inspiracje- może Maszenka coś podobnego znajdzie, albo sama zrobi? Jeszcze kilka inspiracji z Muratora. Maszenka jak zaśmiecam, to powiedz.... http://img138.imageshack.us/img138/9158/lud01.th.jpg http://img852.imageshack.us/img852/7659/lud03.th.jpg http://img232.imageshack.us/img232/3504/lud02.th.jpg http://img845.imageshack.us/img845/8671/lud04.th.jpg Maszenka- no muszę Ci to pokazać. Dla mnie czad! http://bi.gazeta.pl/im/3/6851/z6851183X.jpg http://bi.gazeta.pl/im/3/6851/z6851193X.jpg http://bi.gazeta.pl/im/2/6851/z6851192X.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maszenka 08.03.2011 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Dzięki Agawi za inspiracje! Nie, nie zaśmiecasz mi wątku, coś Ty . Ja co prawda wszystkie te produkty znam, ale mój wątek to chyba niemalże jedyny z new folkowym zacięciem na forum, więc im więcej się ich pojawi, tym lepiej. W sumie teraz przyszło mi do głowy, czy jednego krzesła (np. do biurka) nie zrobić cudnie folkowego... Ale nie chcę też przesadzać, bo folk się pojawi w dodatkach, a one są dość wyraziste. Baza będzie stonowana i prosta. Ja mam to wszystko w głowie, ale nie chcę zapeszać A ta sofa to moje marzenie Nie do tego mieszkanka, ale w ogóle. To Bojka Design, można znaleźć ich stronę, cudne rzeczy... Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maszenka 08.03.2011 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 No dobra, należy coś sensownego napisać. W każdym razie potrzebuję taniego stolarza, który zrobi mi dwa regały. Regały mają być najzwyklejsze na świecie, z taniej sosny, proste, bez żadnych udziwnień... Tylko mają być bardzo wysoke (prawie 3 metry), na całą wysokość mieszkania. Nie mam bladego pojęcia, gdzie uderzać i boję się, że usłyszę koszmarne ceny... Może Wy będziecie w stanie mi coś poradzić. Mogłabym je dostać w stanie surowym, polakierować mogę spokojnie ja sama, nawet tak pewnie byłoby lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maszenka 08.03.2011 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 (edytowane) Przejdźmy do sypialni. Uchylę nieco rąbka tajemnicy. Po pierwsze, w sypialni będzie dominował meblarsko znowu sklep na I. Wiem, że niektórzy narzekają na jakość ich łóżek i materacy - mi one pasują. W dużym pokoju znajdzie się parę nieikeowskich mebli, w sypialni na razie nie. Mam małe mieszkanie, więc muszę bardzo zważać na kwestie takie, jak przechowywanie. Planuję ustawienie na jednej ścianie - lewej patrząc od wejścia do sypialni - szaf. Oto i moje wybranki: Może nie są imponujące, ale mi się podobają oraz są nienachalne. Nie chciałam systemu szaf, bo wolę od zawsze zwykłe szafy. Te dwie sprawią, że pomieszczę tam swoje ubrania (włączając osobną szafę w mini przedpokoju na okrycia wierzchnie), a ich biały kolor nie przytłoczy wnętrza. Zawsze też można dość prosto i bez zbędnego płaczu w jakiś sposób zabawić się z wyglądem frontów, chociaż na razie nie mam tego w planach. Jedna z tych szaf ma na sobie lustro, co uważam za rzecz pozytywną. Jeżeli chodzi o łóżko, to myślałam nad tym materiałowym z Ikei oraz nad tym "żeliwnym", które jest śliczne... Ale jakoś tak dziwnie się składa, że jestem upośledzona i wszystko wpada mi pod łóżko, wolę więc mieć takie, pod które nic wpaść nie może. Materiałowe zaś nie przewiduje miejsca na przechowywanie, a to jest dla mnie naprawdę ważne. W końcu więc stanęło na łóżku o wyglądzie dość nowoczesnym, ale uroczym i wiem, że będzie wyglądało słodko w mojej sypialni. Do łóżka jest też przewidziana półka szczytowa, której nie wykluczam, w zależności od tego, czy się zmieści i jak to by wyglądało. W sumie byłabym z niej zadowolona, bo to dobre, aby postawić lampkę do czytania, ustawić romantyczne świece czy wreszcie postawić kubek z herbatą. Można ją ustawiać na kilka sposób. Przed łóżkiem bardzo chciałabym walnąć owieczkę. Ikea ma swoją własną wersję owieczki Ale może być inna. Po prostu robi mi się miło na myśl o zanurzaniu w niej gołych stópek przy rannym wstawaniu. Nad łóżkiem planuję dość dużą galerię. Na pewno wśród niej znajdzie się obrazek z aniołem (stylizowany na ludowy) i w ogóle anielskie motywy się pojawią. Nie w postaci cherubinkowej, ale właśnie takiej folkowej, jednak nie tylko to. Być może będzie przemieszana też z fotografiami. Tutaj stylizacja dziecięcego (czyż nie jest boski?) pokoju z galerią: Galeria nie w moim stylu, ale robi wrażenie, robi. A tu kilka interesujących, z wielu powodów, sypialni: Edytowane 8 Marca 2011 przez Maszenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maszenka 08.03.2011 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Oraz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maszenka 08.03.2011 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 I widzicie żyrandol z tej drugiej sypialni, tej z obrazem kwiatowym? POŻĄDAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 08.03.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Sypialnia ze stolikiem nocnym na nóżkach przecudnej urody i obrazem w złotej ramie i zazdroską w paski - to jest to. Utopia. Coś wspaniałego Ta galeria w pokoju dziecięcym mnie prawdę mówiąc trochę przeraża - w normalnej sypialni byłaby na swoim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 08.03.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 I widzicie żyrandol z tej drugiej sypialni, tej z obrazem kwiatowym? POŻĄDAM. Urzekła mnie ta sypialnia... do bólu Może dlatego, że jest mocno retro, a ja jestem skrzywiona w tą stronę Co do żyrandola to nie powinno być kłopotu- widziałam sporo podobnych. Chodzi Ci o ten z kryształkami, tak? Sama planuje podobny w swojej sypialni:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts