Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moje małe m


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 918
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Maszenko, to Ty w awatarku? Fiu fiu :)

Wiem o Tobie tylko tyle, ile nam piszesz, ale wydaje mi się, że choinka do Ciebie pasuje idealnie :)

Wygląda na taką Maszenkową :lol2:

 

A jak się czujesz?

I czekam na resztę zdjęć mieszkania!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja twarz, awatarek to efekt zabawy zdjęciem. ;) Zwykle nie mam na sobie makijażu, więc nie wyglądam tak spektakularnie.

 

Święta minęły okej, aczkolwiek dopóki nie założę własnej rodziny to to nie będzie mój ukochany czas w roku. Na Wigilię przygotowałam: gruszki zapiekane z serem pleśniowym niebieskim z orzechami włoskimi, sałatkę a la Waldorf, sałatkę z poarańczy i pieczonych buraków, sałatkę z rukoli, awokado, granata z dressingiem vinegret, rybę po grecku - dorsza pod kołderką z duszonych warzyw, łososia gotowanego na zimno z sosem koperkowo-czosnkowym, pieczonego pstrąga w ziołach wraz z z pieczonymi ziemniakami w ziołach, tort makowy z kremem waniliowym i sernik piernikowy.

 

Na drugi dzień podałam pieczonego bażanta w ziołach, pieczone ziemniaki, cymes marchewkowy, duszoną modrą kapustę, sałatkę z pomarańczy i pomidorów, na przystawkę pasztet i ryby z Wigilii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie znowu minie trochę czasu zanim się przyzwyczaję do Twojej nowej bużki...;):Pjak ktoś zmienia awatarek to ja przez długą chwilę tracę orientację.:p

Menu :jawdrop::jawdrop::jawdrop:kurcze Jesteś miją idolką Maszenko - ja to kulinarny antytalent jestem:bash:.

Choineczka cudna:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, Dziewczyny! :) Podajcie tylko na co chcecie przepis, to mogę podać :)

 

Skoro można, to ja poproszę:

łososia gotowanego na zimno z sosem koperkowo-czosnkowym

pieczonego pstrąga w ziołach

sernik piernikowy

cymes marchewkowy

duszoną modrą kapustę

 

Dziękuję :lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja poproszę przepis na:

- sałatkę a la Waldorf,

- sałatkę z poarańczy i pieczonych buraków,

- łososia gotowanego na zimno z sosem koperkowo-czosnkowym,

- sernik piernikowy.

- pieczonego bażanta (:jawdrop:) w ziołach,

- cymes marchewkowy,

- sałatkę z pomarańczy i pomidorów

 

:lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Okej, zacznijmy. Przepisy są bardzo na oko, ja tak gotuję. Tam, gdzie korzystam z linków Wam je wrzucę.

 

sałatka z buraczków i pomarańczy

 

w zależności od ilości - tak, aby wyszła równa ilość plasterków buraków i plasterków pomarańczy podzielonych na pół

buraki myje się, obiera, zawija w folię aluminiową, piecze w piekarniku (ja kilkadziesiąt minut-h w 180 stopniach bodajże), wyjmuje, kroi na plasterki, pomarańcze kroi na plasterki i jeszcze na pół, fantazyjnie się to układa na talerzyku, półmisku. Można zalać sosem z oliwy, czosnku, cytryny, musztardy i np. miodu, można skropić sokiem z pomarańczy. Ja robiłam tę drugą wersję, bo dla mnie takie buraczki saute i pomarańcze świeże są pyszne same w sobie.

 

 

sałatka a la waldorf:

 

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/salatka_waldorf/przepis.html - inspirowana tym przepisem z Kwestii Smaku, ale u mnie zamiast selera była kapusta pekińska, bo selera nie dostałam.

 

sałatka z rukoli

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/salatka_z_gruszka/przepis.html

 

u mnie bez ricotty

 

dorsz po grecku:

 

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/ryba_po_grecku_z_imbirem_curry/przepis.html

 

zapiekane gruszki

 

gruszki opieramy, kroimi na połówki, na każdej połówce trochę sera "lazur" bądź innego (można nieomal z dowolnym), na to trochę orzecha włoskiego, na 15 minut do piekarnika, 200 stopni? coś koło tego.

 

pieczony pstrąg z pieczonymi ziemniaczkami

 

pstrąga myję, układam na blaszce z folią aluminiową, blaszka skropiona oliwą, nadziewam plasterkami czosnku, ulubionymi ziołami (tymianek, rozmaryn, prowansalskie), posypuję z wierzchu tymi ziołami, odrobiną soli, pieprzu, skraplam oliwą, wkładam do piekarnika na ok 40 minut? nie wiem, aż będzie zrobiony

 

ziemniaków nie obieram, a myję dokładnie, kroję w plasterki, posypuję ziołami prowansalskimi, rozmarynem i solą, do piekarnika wraz z pstrągiem (u mnie były na 2-3 półce, połowę czasu tam pstrąg, a tam ziemniaczki, po jakichś 20,30 minutach zamieniłam)

 

łosoś

 

przepis Nigelli, ona tak robi w całości, ja zrobiłam filet. wkładam filet do garnka, poszatkowaną dymkę, ze 2 łyżku brązowego cukru, łyżeczkę soli, trochę pieprzu, zagotowuję łososia, obracam potem na drugą stronę i zostawiam w tej wodzie aż ostygnie. Potem kroję na małe kawałki i układam na liściach szpinaku. obłędny! podaję z sosem koperkowym - jogurt, czosnek, sól, koperek albo pół na pół jogurt i śmietana, sól, koperek. do ziemniaków i pstrąga sos też obłędny.

 

tort makowy:

 

http://mojewypieki.blox.pl/2011/12/Swiateczny-tort-makowy-z-kremem-waniliowym-i-nuta.html

 

sernik piernikowy

http://mojewypieki.blox.pl/2009/07/Kremowy-sernik-piernikowy.html

 

bażant

bażanta (dwa nawet) zaś podzieliłam na części, poddusiłam z pietruszką, selerem, winem i czosnkiem, potem dałam do naczynia żaroodpornego, polałam szczodrze oliwą, posypałam jeszcze szczodrzej majernakiem i innymi ziołami i voila! pod tym podduszeniu po 30-40 minutach był idealny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...