Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moje małe m

Recommended Posts

• Odpowiedzi 918
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

j też już sobie spisałam:)

aha, Maszenko, pytanie w sprawie pstrąga: nie zawijasz go w tą folię? ja zawsze się boję że wyschnie, więc zawijam, ale nie ma wtedy tej chrupiącej skórki.

i jeszcze dodam, że pstrąg jest dużo smaczniejszy jak się go pozbawi ości i kręgosłupa. Straszliwie upierdliwa robota, zwłaszcza jak się robi większą ilość, ale za to mięso chłonie przyprawy większą powierzchnią. no i przyjemniej się je:)

Edytowane przez nihiru

Rany, Maszenka, jaka uczta!:o

Pozwoliłam sobie skopiować nieco przepisów;)

j też już sobie spisałam:)

aha, Maszenko, pytanie w sprawie pstrąga: nie zawijasz go w tą folię? ja zawsze się boję że wyschnie, więc zawijam, ale nie ma wtedy tej chrupiącej skórki.

i jeszcze dodam, że pstrąg jest dużo smaczniejszy jak się go pozbawi ości i kręgosłupa. Straszliwie upierdliwa robota, zwłaszcza jak się robi większą ilość, ale za to mięso chłonie przyprawy większą powierzchnią. no i przyjemniej się je:)

Ja też zawsze w folii piekę. I jest soczysty i pyszny Ale już te ości:o:mad: Muszę Twojego patentu spróbować:)

Edytowane przez mada1412

O mamma mia! To wszystko brzmi i wygląda obłędnie! I Ty coś wspominałaś o jakimś niedomaganiu przed Wigilią i przelewaniu się przez ręce? No nie wierzę ;)

Ale jeśli mogę coś zasugerować:

sałatka z buraczków i pomarańczy

(...) buraki myje się, obiera, zawija w folię aluminiową, piecze w piekarniku

buraki pieczone wyjdą o WIELE lepsze, jeśli obierze się je dopiero po upieczeniu (wiem, bo wypróbowałam). Kiedy pieczone są ze skórką, to zostaje w nich cała ta boska słodycz. Ja buraki pieczone uwielbiam i moge jeść codziennie! Zazwyczaj wystudzone i pokrojone w plasterki / słupki / kostkę / jakkolwiek, marynuję w occie balsamicznym, oliwie i czosnku, posypuję natką pietruszki i zajadam. Lubię też z dodatkiem pokrojonej kalarepki - ciekawe połączenie słodyczy buraka i pikanterii kalarepki.

bażant

bażanta (dwa nawet)

...

(ciach)

...

Dziewczyno, a skąd Ty zadobyłaś bażanta (dwa nawet)??? Podziel się namiarami, nie bądź wiśnia ;)

• 2 weeks później...

Maszenko

ja z pytaniem... odnośnie białych listew, bo przymierzam sie do zamówienia ;), ale targają mną różne wątpliwości jeszcze...

- jak w użytkowaniu?, zabrudzenia? zarysowania?

- jak są montowane do ściany

- i orientacyjny koszt (jeśli oczywiście możesz napisać, to na priv ;))

z góry dziękuję :)

Mam nadzieję, że się wkrótce pojawi...

Maszenko, nie wiem od czego zacząć... Pryzcignz mnie mugatz, a niesamowicie zachwyciła podłoga!!! Co to za parkiet??? Wyczytałam że dębowy olejowany, ale ja kompletny laik, więc proszę o szczegóły ;) Której klasy, jaki wymiar? I jak to możliwe, ze jest tak wycieniowany??? CUDNY!!! A pies - marzenie... a jeszcze wszystkiego nie przeczytałam...

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Natomiast chętnie rozpocznę wątek o roślinach. Chciałabym zamocować skrzynki na oknie na wiosnę. Co posadzić? Kiedy sadzić? Z czym to się je? Nigdy nie miałam nic oprócz kaktusa!!! BŁAGAM, pomocy.

Plus ostatnio zajmuje mnie też kwestia ślubu, chociaż odległego, to jednak w sferze bliskich planów. Chyba mieszkanko zaniedbałam... :(

Natomiast chętnie rozpocznę wątek o roślinach. Chciałabym zamocować skrzynki na oknie na wiosnę. Co posadzić? Kiedy sadzić? Z czym to się je? Nigdy nie miałam nic oprócz kaktusa!!! BŁAGAM, pomocy.

Maszenko, do skrzynek najbardziej nadają wiszące się surfinie, petunie i pelargonie- wyglądają obłędnie. Musisz tylko pamiętać o ich podlewaniu i usuwaniu przekwitłych kwiatów. Kropla nawozu tez jest wskazana.

Co do terminu sadzenia, to zawsze po 15 maja- ostatnie przymrozki:D

To na zachętę:lol2:

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQgUp3WpzdN1s4nC-_yVFiBR9O06UqccAm82TriSaUTGSDI1TuR http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTXTBC16AJVieZrxRWZ2Rl1sHWJcUf6o_ChQhAUff8EiH8W1cEK

http://www.magazyndomowy.pl/img/artykul/1978/pelargonia-pellargonium_14849_4.jpg

ps. jak sesyjka?:lol:

Agawi, wiedziałam, że będziesz niezastąpiona :D Tak, o to mi chodzi, dokładnie. Muszę narzeczonego zatrudnić do mocowania skrzynek i moje nieszczęsne okna (aż dwa!) będą piękne na lato.

Co do inspiracji: walnę wam folklorem z grubej rury. Przegrałam dzisiaj aukcje na allegro o ikonę w ostatniej sekundzie. Szlag. :(

Btw. macie świadomość, że mój styl ubierania się również czerpie z folkloru i retro? ;) I że to się przełoży na mój ślub, hihihihi? ;) Szaleństwo.

Sesja - koszmar. Mam kryzys studiów. ;) Plus kolejny pomysł na dodatkowe kształcenie, więc w ogóle świat staje na głowie. Ale niedługo wiosna i życie jest lepsze!

_MG_6915_rect640.jpg

5-10-inspiring-ideas-colourful-living-rooms-folk-style-seating.jpg

suzani500x452.jpg

Apartment-Swedish-flair-and-eclectic-folk.jpg

folklore%2520style_inveigle%252003.jpg

folklore%2520elements_inveigle%2520fair04.jpg

gudrun.jpg

gudrunsjoden.jpg

fresh-folksy-via-country-homes02.jpg

worldofinteriors1.jpg

nordic-bliss%2520folk%2520elements_inveigle%2520fair.jpg

folk-style-table.jpg

din%2520rm%2520colors%2520insideout.jpg

folklore%2520style%2520interior.jpg

kids-bedroom-with%2520folklore%2520design_inveiglefair.jpg

folklore%2520elements_inveigle%2520fair01.jpg

living-roomfolk11.jpg

folk1.jpg

PCU3883.jpg

040_CB357_SCANDI_BORDER_01.jpg

blue-bedroom3.jpg

A u mnie - nadal obrazy i zdjęcia niepowieszone, większości brakuje, więc jest łyso. Jutro się za to biorę. Nadal brak pokrycia na kanapę. A regąły Billy muszą dostać drzwiczki, na które mnie nie stać. ;) Natomiast zamówiłam biały sprej i będę robić porządek z dodatkami w łazience.

Projekty DIY na zimę/wiosnę:

1) stoliczek

2) stoliczek

3) sztalugi

4) galeria poezji i literatury

5) galeria zdjęć 1

6) galeria obrazów i zdjęć nad łóżkiem

7) grafiki róż do łazienki na ściany

8) dodatki w łazience

O! ;)

Maszenko, po prostu oniemiałam z zachwytu. Jest coś takiego w sztuce ludowej, że wychodzi prosto z serca i prosto do serca trafia. Mam ciocię, najstarszą siostrę mego taty, która, mimo że mocno starsza i mocno schorowana, cały czas coś haftuje (od kiedy pamiętam). Inspiruje się haftami ludowymi. Ponieważ nie ma własnych dzieci, swoimi wyrobami obdarowuje (z wielką miłością) liczne dzieci swojego rodzeństwa. I z przykrością zauważyłam, że z całej czeredy kuzynostwa chyba tylko ja autentycznie cieszę się z jej prezentów. Pozostali pewnie przyjmują z grzeczności i upychają gdzieś w pawlaczach, bo cioci nie należy odmawiać... Może i te hafty nie są zbyt wyrafinowane i proste jak pod linijkę, ale z przyjemnością położę na stole obrus od cioci, a na sofie poduszkę, którą wyhaftowała mi na 10. urodziny.

I jeszcze tak z ciekawości zapytam - miałaś w tym semestrze jakieś ciekawe (lub jakiekolwiek) zajęcia na etno? Jak poszły tam egzaminy?