Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach się ugiął!!

tulipanek

Recommended Posts

Zdjęć nie mam, bo dopiero skończyłam fundamenty. To projekt Gamma2 , na forum mojabudowa.pl są zdjęcia z kilku realizacji.

W oryginale nie ma żadnych słupów na poddaszu, ale na zdjęciach widać, że ludzie dodają jakieś podpórki - tylko że układ ścian nośnych tego nie ułatwia. Ja mam przeprojektowane fundamenty i ściany nośne i od biedy miałabym na czym słupy oprzeć.

Mogę też w desperacji dać blachę , już mi się zaczyna podobać. Tylko czy to wystarczy ?

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziwnie to wygląda. Znalazłem takie zdjęcia:

dscf0090.jpg

dscf0099.jpg

Priorytetem dla architekta był płaski, nie łamany dach o małym nachyleniu i poddasze bez słupów. Jakoś konstrukcyjnie to musiał rozwiązać. Nie bardzo jego ideę rozumiem. Nie wiem czy przekroje sa tak kobylaste że to wszystko utrzymają czy też, krokwie bardzo gęsto rozmieszczone czy też może część sił rozpierających przenoszą murłaty i wieniec. Na innych zdjęciach są dodatkowe elementy, słupy i płatwie. Nie wiem czy tak jest w projekcie czy to indywidualnie. Niestety pelargonia nie pomogę ci tu bo mam za male doświadczenie. Może ktoś inny to ogarnie.

dscf0090.jpg

Na tych zdjęciach więźba jest zgodna z projektem , żadnych słupów. Wg projektu rozstaw krokwi 90 cm, wymiary 8 x 26 cm. Nikt nie skarży się na problemy z dachem, ale większość ma jakieś podpórki. Ktoś ma dodane płatwie pośrednie na jętkach zamiast kalenicy, to by chyba miało sens, ale taką zmianę musi nanieść projektant , czyli kilka miesięcy w plecy. Coraz bardziej podoba mi się blacha.

• 1 month później...
Witam wszystkich ,pracowałem jakiś czas za granicami naszego pieknego kraju przy remoncie domów drewnianych ,bywały nawet takie około 100 lat,i często wymienialiśmy różne elementy konstrukcji ,wiek robi swoje ,zwłaszcza w piwnice główne belki i słupy były mocno naruszone przez czas,i jakoś nie pamięatam by szef kiedykolwiek powiedział że się czegoś nie da ;-),ba pytanie było tylko jedno -na kiedy ma byc gotowe?Żeby nie przedłużać to powiem tylko tyle że mysmy wszystko podnosili do góry na najzwyklejszych lewarach chydraulicznych takich samochodowych,oczywiście odpowiedniej nośności.pozdrawiam