Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont starej kuźni

Dankan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 247
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Częściowo: fundamenty zalane, słupek postawiony ale nie został przepięty prąd więc nie mogliśmy zdemontować konstrukcji ściany szczytowej z przodu. W zamian(bo nie ma obijania się) wkopałem i zalałem jeszcze jeden słupek i kawałek fundamentu pod ogrodzenie murowane. Co jeszcze, to rozebralismy cegły przy poniemieckim(nie wiem jak to nazwać) wieńcu, tzn. część cegieł przy murłacie.

Jutro odpust!! Hehe!! mam nadzieję, że śpię do oporu(jak mi synek pozwoli to do 7:00), potem spacerek itp a w poniedziałek do roboty. Plan mamy taki, że w ciągu najbliższych dwóch tygodni przerabiamy cała więźbę, stawiamy ścianę szczytową i kaldziemy dach(cały) i jak damy radę to kończymy wstawianie okien. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Trzymam kciuki za te dwa tygodnie :)

Nadmieniłeś, że będziesz miał ogrodzenie poczęści murowane (przynajmniej ja tak to wyczytyłam) - będziesz słupy i fundament w przyszłości czymś obkładał? Pytam dlatego, iż sama w przyszłości zamierzam mieć u siebie takie ogrodzenie - zasatanawiam się tylko nad obłożeniem tego. Nie wiem co lepsze - cegła klinkier, czy płytki elewacyjne z klinkieru? Słyszałam różne opinie na ten temat.

Co do zdjęć to nie wiem czemu takie małe wyszły, następne postaram sie wkleić większe. Płot murowany będzie tylko z przodu, jeszcze do końca nie wiem jak bedzie wygladał ale mam dość dużo cegły rozbiórkowej i myslałem o wymurowaniu go z niej i po prostyu otynkować. Może wymurować słupki z cegieł a pomiędzy dać jakieś kraty zdobione(metaloplastyka) - zobacze jak wyjdzie.

Jutro przyjeżdżaja bloczki fundamentowe i pustaki max, cement, wapno, piach więc od pojutrza powinno zacząć sie murowanko. Powoli zaczną być efekty, jak postawimy ścianę szczytową to będziemy mogli dach kończyć - -teraz tylko od pogody wszystko zależy!! Edytowane przez Dankan