Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mieszkanie w bloku z lat 80 i glosny sasiad na dole;)

62542

Recommended Posts

witam

kupilem swoje pierwsze mieszkanie. M4 70m2, dwa pokoje z jednej strony bloku, dwa z drugiej, dwa mieszkania na poetrze i ogolnie ok;), fajne osiedle i takie tam.... Biore sie za remont, pozrywalem panele z podlog, plytki z podlog i scian w lazience i kuchni, bede wymienial okna, instalacje elektryczna itp.

Zauwazylem, ze nna dole pode mna mieszka jakis maniak sluchajacy techno... a na gorze chyba stado sloni;)

z gora to wiem jak sobie poradzic, ma pomoc obnizenie sufitu i wpakowanie welny mineralnej, ale jak wyciszyc troszke sasiada z dolu?

pod panale wlozyc korek?

okna zalozyc 2 szybowe czy 3 szybowe?

zamontowac napowietrzniki?

jak z montazem welny w suficie podwieszanym, pakowac ja w konstrukcje, te "kwadraty, ktore powstana podczas budowania konstrukcji z profili aluminiownych?

pozdrawiam

Dołączam się do tematu

Jeśli chodzi o podłogę to najprościej specjalne płyty wyciszające pod panele do dostania w castoramie rozwiązanie najprostsze, ale niestety nie wiem jak skuteczne. Również gruba wykładzina tez daje efekt i jest tania i szybka

Szukam rozwiązania pod płytki jak wyciszyć płytki podłogowe żeby odgłos tupania nie przenosił się do mojego wrażliwego sąsiada.

Z rozwiązań ekstremalnych znalazłem wylewka z perlitem wycisza, ale jest strata co najmniej 5 centymetrów na wysokości mieszkania oraz jak przy wylewce przecieknie woda do sąsiada to co z tym. Inne rozwiązanie to specjalne gumy ale również pod wylewkę.

Jak ktoś ma jakieś pomysły doświadczenia to proszę o pomoc.

Pozdrawiam

To są uroki mieszkania w bloku. Kiedy w moim mieszkaniu jest bardzo cicho to słyszę dosłownie wszystko. Telewizor lub radio u sąsiada, zwykłe rozmowy i inne odgłosy codziennego zycia. Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, więc sufit, podłoga i ściany nie chronią mnie przed odgłosami życia innych ludzi. Obawiam się, że gdybym chciała to wszystko wyciszyć, to straciłabym sporo powierzchni mieszkalnej. Nauczyłam się żyć z tymi odgłosami i nie zwracać na nie uwagi.

Wyciszanie zacznij od sypialni. Po zakończeniu będziesz wiedział na ile to wyciszenie pomaga bo efekt może być odczuwalny tylko minimalnie może to pozwolić ci zaoszczędzić kupę kasy. Pomyślał bym o płytach twardego styropiany na podłogi i sufit ale weź poprawkę że styropian się utlenia tak więc po jakimś czasie( 5-10 lat) trzeba będzie uszczelnić szczeliny (chodzi mi o sufit) tak czy tak i tak stracisz kilka centymetrów na wysokości pomieszczenia im materiał zwięzły tym bardziej dźwiękoszczelny.