ttstewart 06.03.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Nareszcie mam moją wymarzoną działkę.Czekałam na nią wiele lat i wreszcie jest.Nie ma takiego kształtu jaki chciałam, ale trudno...Znajduje się tuż przy szosie.W przyszłości ma tam być chodnik.Działka ma wymiary 25 m (szerokość) na 140 m (długość).Nie muszę oczywiście przeznaczyć całego tego terenu na ewentualny ogród w przyszłości, choć kto wie:)Ziemia jest klasy IIIb i IVa.Jest to działka rolna, ale znajduje się w mieście i ma pozwolenie na budowę (zabudowa sąsiednia).Pytałam o to w "gminie". Strony świata: od szosy pn.- zach, od tyłu (pola) pd.- wsch. Zastanawiam się jak zlokalizować dom.Przede wszystkim w jakiej odległości od szosy, która bywa ruchliwa - traktory, samochody i cholerne tiry.Sąsiad z jednej strony odsunął się o około 10 m.Może mogłabym jeszcze dalej, abyśmy nie zaglądali sobie w okno? A lokalizacja względem granic działki....Dom będzie miał 13 metrów.Garaż będzie osobno.Myślałam, aby z jednej strony osdunąć się 5 m od granicy (1 m będzie na żywopłot i 4 m na drogę dojazdową do garażu za domem) a z drugiej o 7 m i tam nasadzić krzewów, aby nie być na widoku dla sąsiadów.A z tyłu....wielki ogród. Co Wy na to wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 06.03.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Gratulacje. Powodzenia przy budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 06.03.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 garaż osobno, to vat 23 a nie 8% oraz kilkanascie razy wyższy podatek od nieruchomości. Warto go połączyć z budynkiem choćby jakimś tarasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 06.03.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 To jak daleko minimum musisz odsunąć dom od granicy będzie w warunkach zabudowy czyli tzw.linia zabudowypozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 13.03.2011 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Dziekuje:) Czy sądzicie, że te 25 metrów szerokości wystarczy, czy może walczyć jeszcze o jakieś 3-5 metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E w e l 14.03.2011 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 garaż osobno, to vat 23 a nie 8% oraz kilkanascie razy wyższy podatek od nieruchomości. Warto go połączyć z budynkiem choćby jakimś tarasem A nie wystarczy czasem połączyć garażu samym dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 15.03.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witaj!1. Gratuluję zakupu wymarzonej działeczki (niektórzy szukają po kilka lat tej odpowiedniej).2. Jeśli masz wjazd również z tyłu to zastanów się, czy nie warto zostawić sobie na tzw. czarną godzinę części działki na ew. sprzedaż (różne rzeczy człowieka spotykają)3. Jeśli drogą przed Tobą jeżdżą TIR-y to jak najdalej od niej i nie zapomnij o porządnych oknach z tłumieniem dźwięku4. Pomyśl jednak o garażu w obrębie domu, chociaż są różne szkoły.Powodzenia w poszukiwaniu odpowiedniego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 19.03.2011 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Dziękuję za rady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palkerson 19.03.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 i ja mam z tego miejsca pytanie .... o co tu biega ...... ja wybudowałem garaż osobno i jeszcze to nie jest odebrane o jakich watach jest mowa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 19.03.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 gratuluje dzialeczki.... ja wlasnie finalizuje zakup podobnej - 30mx100m.... milego budowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 22.03.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 masz pozwolenie na budowę i nie wiesz czego dotyczy? hehe..chyba raczej WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 23.03.2011 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 To jak?Walczyć jeszcze o 3 - 5 metrów, czy zadowolić się tym, co mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 23.03.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Ciesz się z tego co masz, ale zawsze warto zawalczyć o te 3 m. ;} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts