Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam wreszcie działkę.

Recommended Posts

Nareszcie mam moją wymarzoną działkę.Czekałam na nią wiele lat i wreszcie jest.Nie ma takiego kształtu jaki chciałam, ale trudno...

Znajduje się tuż przy szosie.W przyszłości ma tam być chodnik.

Działka ma wymiary 25 m (szerokość) na 140 m (długość).Nie muszę oczywiście przeznaczyć całego tego terenu na ewentualny ogród w przyszłości, choć kto wie:)

Ziemia jest klasy IIIb i IVa.Jest to działka rolna, ale znajduje się w mieście i ma pozwolenie na budowę (zabudowa sąsiednia).Pytałam o to w "gminie".

Strony świata: od szosy pn.- zach, od tyłu (pola) pd.- wsch.

Zastanawiam się jak zlokalizować dom.Przede wszystkim w jakiej odległości od szosy, która bywa ruchliwa - traktory, samochody i cholerne tiry.Sąsiad z jednej strony odsunął się o około 10 m.Może mogłabym jeszcze dalej, abyśmy nie zaglądali sobie w okno?

A lokalizacja względem granic działki....Dom będzie miał 13 metrów.Garaż będzie osobno.Myślałam, aby z jednej strony osdunąć się 5 m od granicy (1 m będzie na żywopłot i 4 m na drogę dojazdową do garażu za domem) a z drugiej o 7 m i tam nasadzić krzewów, aby nie być na widoku dla sąsiadów.A z tyłu....wielki ogród.

Co Wy na to wszystko?

Witaj!

1. Gratuluję zakupu wymarzonej działeczki (niektórzy szukają po kilka lat tej odpowiedniej).

2. Jeśli masz wjazd również z tyłu to zastanów się, czy nie warto zostawić sobie na tzw. czarną godzinę części działki na ew. sprzedaż (różne rzeczy człowieka spotykają)

3. Jeśli drogą przed Tobą jeżdżą TIR-y to jak najdalej od niej i nie zapomnij o porządnych oknach z tłumieniem dźwięku

4. Pomyśl jednak o garażu w obrębie domu, chociaż są różne szkoły.

Powodzenia w poszukiwaniu odpowiedniego projektu