Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dysperbit odchodzi

Recommended Posts

Zostawiłem na zimę bloczki fundamentowe pomalowane cienką warstwą dysperbitu bez ocieplenia, wiosną chciałem pomalować raz jeszcze i ocieplić. Dzisiaj byłem zobaczyć i dysperbit odchodzi w niektórych miejscach płatami, dlaczego ? i co zrobić pomalować na to co zostało czy szczotką oczyścić i na oczyszczoną powierzchnię pomalowac ?

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy mury podczas malowania byly wystarczajaco suche? Nie mowie o zaprawie tylko o tym czy np nie byly malowane po deszczu?

Po deszczu nie były malowane, ale możliwe że padało dwa dni wcześniej ( nie pamiętam dokładnie ) z wierzchu były suche, jasne ale nie wiem czy środku nie były mokre,

A czy mury podczas malowania byly wystarczajaco suche? Nie mowie o zaprawie tylko o tym czy np nie byly malowane po deszczu?

Przyłącze sie do pytania, bo mam podobny problem tyle, że z IZOBUDEM-WL. Był listopoad 2010 i padało prawie codziennie.

Z drugiej strony on rozcieńczalny jest wodzie i jeżeli dobrze pamiętam z etykiety schnie przy mokrej nawierzchni po prostu dłużej.

A tu odchodzi płatami...

PS. Sprawdzałem nawet date ważności, ale był produkowany miesiąc wcześniej, a ma 180 dni trwałości.

Edytowane przez tomek4

Taka informacja widnieje na opakowaniu DYSPERBITU:

"Dysperbit może być nakładany ręcznie lub mechanicznie na suche, jak i lekko zawilgocone podłoże. Prace należy wykonywać wyłącznie przy bezdeszczowej pogodzie, w temperaturze min. +10°C. Podłoże należy wstępnie oczyścić z zanieczyszczeń i nadmiaru luźnej posypki oraz dokonać naprawy zniszczonych fragmentów pokrycia w tradycyjny sposób. Przed położeniem warstw zasadniczych podłoże należy zagruntować dysperbitem rozcieńczonym wodą w stosunku 1:1"

A taka na IZOBUDZIE WL:

"Podłoże powinno być czyste, suche i gładkie, oczyszczone z tłuszczu, powłok malarskich, nacieków itp. Podłoże betonowe należy uprzednio zagruntować rozcieńczonym preparatem IZOHAN IZOBUD WL, w proporcji 1:1 z wodą. "

Był listopoad 2010 i padało prawie codziennie.

U Ciebie tomek4 byc moze te czeste opady wlasnie byly powodem ze izolacja odchodzi.

Natomiast przy dysperbicie zawilgocenie nie powinno robic problemu (wedle informacji na opakowaniu) Moze nie zostalo odpowiednio zagruntowane?

Rozmawiałem dzisiaj z działem technicznym producenta dysperbitu, otóż powodem odchodzenia jest wilgoć która zgromadziła się w bloczkach przed malowanie. Zgadza się, że maluje się rozrabiając z wodą ale jeżeli w bloczkach jest duża wilgotność to później musi wyjść przed dysperbit co powoduje odchodzenie, całe szczęście, że nie maiłem styropianu bo też by odszedł powiedzieli. Generalnie zalecili oczyszczenie i pomalowanie raz jeszcze w miejscach których odszedł.

• 3 weeks później...
Na wilgotne powierzchnie niestety są zupełnie inne środki i Silplast Primer niestety do nich nie należy , a papa na boku fundamentu nigdy nie da jego szczelności . Radzą tu sami fachowcy jak widzę tylko żaden z nich jeszcze do końca nie postawił domu , a już popełnił tyle błędów że mógł by pół świata obdzielić . Używacie środków które owszem może są na rynku , ale że technologicznie są z przed potopu to insza inszość . Świat idzie z postępem i nie można ciągle wracać do dziegciu , a przecież tym są preparaty smołowe i inne ropopochodne . Macie dwudziesty pierwszy wiek , a budujecie w technologiach średniowiecza , mówicie o zdrowych energooszczędnych domach , a budujecie domy pasywne . I Wy chcecie mówić o Waszych nowoczesnych , ekologicznych , zdrowych domach ? Życzę powodzenia - pozdro

Na wilgotne powierzchnie niestety są zupełnie inne środki i Silplast Primer niestety do nich nie należy , a papa na boku fundamentu nigdy nie da jego szczelności . Radzą tu sami fachowcy jak widzę tylko żaden z nich jeszcze do końca nie postawił domu , a już popełnił tyle błędów że mógł by pół świata obdzielić . Używacie środków które owszem może są na rynku , ale że technologicznie są z przed potopu to insza inszość . Świat idzie z postępem i nie można ciągle wracać do dziegciu , a przecież tym są preparaty smołowe i inne ropopochodne . Macie dwudziesty pierwszy wiek , a budujecie w technologiach średniowiecza , mówicie o zdrowych energooszczędnych domach , a budujecie domy pasywne . I Wy chcecie mówić o Waszych nowoczesnych , ekologicznych , zdrowych domach ? Życzę powodzenia - pozdro

Skoro tak fantastycznie się znasz to zaproponuj środek na wilgotne fundamenty. Jeśli chodzi o dysperbit jest dobrą i tanią hydroizolacją a nie gruntem!

Macie dwudziesty pierwszy wiek , a budujecie w technologiach średniowiecza , mówicie o zdrowych energooszczędnych domach , a budujecie domy pasywne . I Wy chcecie mówić o Waszych nowoczesnych , ekologicznych , zdrowych domach ? Życzę powodzenia - pozdro

To podziel się i napisz jaki wybudować dom zdrowy i ekologiczny.

• 1 month później...