Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia czy papa

darekl27

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy Ty aby rozumiesz co piszesz?! Jakie promie UV dostaną się pod dachówkę żeby ta folia miała je odbić?! Jaki komfort latem? Barierą dla przepływu ciepła w obie strony jest warstwa izolacji cielnej, którą montujemy w dachu. Można być fanem tego produktu ale to nie znaczy żeby się zachłystywać absurdalnymi argumentami producenta. Pozdrawiam.

Rozumiem panie Andrzeju, początkowo przed zakończeniem położnenia dachówek folia aluminniowa chroni przed promieniami UV ( chyba że zna pan metodę montażu papy lub membrany pod leżącą dachówką ). Następnie po położeniu dachówek folia aluminiowa leząca na izolatorze bitumicznym ( i płycie oSB, MFP - która jest rózniez niezłym izolatorem ) odbija znacznączęść promieniowania cieplnego . Parę słów odnosnie tego dziłania

,,Przenikanie ciepła przez przegrody budowlane jest złożoną kombinacją wymiany ciepła na drodze:

- przewodzenia,

- konwekcji,

- promieniowania.

W normalnych warunkach eksploatacji budynku o przepływie ciepła przez jego przegrody zewnętrzne (ściany, stropy, dach) decyduje zjawisko przewodzenia ciepła w materiałach. W przegrodzie budowlanej warstwy materiałów mogą być usytuowane z pozostawieniem między nimi szczeliny lub szczelin (pełniących funkcje dylatacji konstrukcyjnych, cieplnych lub cieplno-wilgotnościowych), w których zjawisko przenikania ciepła istotnie zależy od promieniowania oraz konwekcji.

Głównym zadaniem izolacji refleksyjnych jest zwiększenie oporu cieplnego przegrody, w której jest ona zastosowana, przez ograniczenie wymiany ciepła przez promieniowanie w szczelinie lub szczelinach między izolacją refleksyjną a sąsiadującymi warstwami materiałowymi, przy czym izolacja refleksyjna może również pełnić funkcję np. wiatroizolacji lub paroizolacji, a w przypadku płyt ze spienionych polimerów w okładzinach z folii aluminiowych i tzw. multifolii, sama warstwa izolacji refleksyjnej charakteryzuje się istotnym oporem cieplnym, jak „tradycyjna” izolacja cieplna.''

Jak pan mysli panie Andrzeju dlaczego instalatorzy ogrzewania podłowgowego kładą na styropian folie aluminiowe ( refleksyjne ) lub używają płyt sytemowych z tego rodzaju foliami ( czy aby nie wcelu odbijania promieniowania cieplnego ??). Z życzeniami zrozumienia komfortu latem 8-)

No to tak konkretnie co chroni ta folia przed położeniem dachówek?! Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy. Zapytam więc jeszcze jakie konkretnie promieniowanie odbija ta folia i ile go jest pod dachówką (czy aby ma co odbijać?). Pragnę zaznaczyć, iż dachówka bo o niej tu mowa ma dość sporą bezwładność ciepną do tego mamy w poprawnie wykonanym dachu drożną szczelinę wentylacyjną, w której ruch powietrza w naturalny sposób chłodzi dachówki. Oczywiście można bzdurne argumenty podpierać całkiem rzeczowymi teoriami. Pozwolę więc sobie zostać przy swoim zdaniu, że argumenty producenta zachwalające z pewnością całkiem nie zły produkt są bzdurne! Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

No to tak konkretnie co chroni ta folia przed położeniem dachówek?! Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy. Zapytam więc jeszcze jakie konkretnie promieniowanie odbija ta folia i ile go jest pod dachówką (czy aby ma co odbijać?). Pragnę zaznaczyć, iż dachówka bo o niej tu mowa ma dość sporą bezwładność ciepną do tego mamy w poprawnie wykonanym dachu drożną szczelinę wentylacyjną, w której ruch powietrza w naturalny sposób chłodzi dachówki. Oczywiście można bzdurne argumenty podpierać całkiem rzeczowymi teoriami. Pozwolę więc sobie zostać przy swoim zdaniu, że argumenty producenta zachwalające z pewnością całkiem nie zły produkt są bzdurne! Pozdrawiam.

Folia metalizowana chroni nizej położone warstwy memrany tj. warstwę bitumicznego kauczuku sbs i warstwę włokniny poliestrowej ( masz do 12 m-cy na położenie dachówki )

A jak działa folia - ciekawy artykuł: http://www.itb.pl/nf/pdf/P01.pdf

Nie wiem czy byłeś kiedyś latem na niezizolowanym poddaszu ( gdybyś był to bys nie gadał głupot że szczelina wentylacyjna w pokryciu dchu zapwnia chłodzenie dachówek i dalej jest już chłodno. Jeżeli twierdzisz że dachówki mają sporą bezwładność cieplną to proponuje zmierz kiedys temperaturę ( przy ciemnej dachówce) w przestrzeni pomkiędzy deskowaniem a dachówką ( możesz się zdziwić )

No to co to za rewelacyjny produkt? Papa podkładowa wytrzyma dłużej a wierzchniego krycia nawet kilka lat. To że dachówka ma bezwładność cieplną nie oznacza, że jest materiałem izolacyjnym. Nigdzie nie napisałem, że pod dachówką jest chłodno. Rozumiem jednak, że Ty sugerujesz iż pod tym rewelacyjnym produktem jest chłodno?! Ta folia na membranie jest gadżetem zwiększającym jej żywotność bez krycia zasadniczego i to jest jest kwestia bezdyskusyjna, natomiast wpływ tej powłoki na obniżenie temperatury jest na granicy błędu obliczeniowego czyli pomijalnie mały. Nie doczekałem się odpowiedzi jakie promieniowanie odbija ta powłoka.

A tak na przyszłość mała prośba: miarkuj się z oceną moich wypowiedzi bo Twoich nie oceniam. Pozdrawiam.

Folia na pełne deskowanie to nieporozumienie! Jak folia to po co deski?! Jak deski/OSB to papa. Co może powiedzieć o folii ten kto nie poprawiał (naprawiał, przerabiał) kilkuletniego dachu na którym zastosowano folię? Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.

Witam. Dzisiaj bylem w jednym ze skladow - maja jakas pape na wloknie poliestrowym, podobno nie da sie jej rozerwac. Czy papa na poliestrze jest lepsza od papy na wloknie szklanym?

Przeczytaj podany w linku artykuł pt OPÓR CIEPLNY SZCZELIN POWIETRZNYCH

Z POWŁOKĄ NISKOEMISYJNĄ - dosyc ciekawy i tłumaczący jak działa folia metalizowana. Jeżeli chodzi o rodzaj promieniowania to głównie pożadane jest odbijanie promieniowania podczerwonego. Nie twierdzę iż pod folia SunX jest suepr chłodno, jedna zdecydowanie chłodniej niż bez niej. Nie zastapi ona terrmoizoalcji podkrokwiowej ale poprawi konfort cieplny latem. Jak już będę miał gotowe to Cię zaproszę abyś sam się przekonał

PS rzeczywiście zwrot ,, bzdurne argumenty'' nie jest oceną moich wypowiedzi. Ale nie chodzi mi o obrażanie kogokolwiek , tytlko rzeczową dyskusję. Przeczytaj artykuł, możemy dalej podyskutować czy metalizwoane folie działają czy nie.

dajesz papę, koniecznie przecinasz ją w szczycie, dajesz wentylacje, nie zrobisz tego będziesz mieć parówę w domu, wielki koszt, musisz dodatkowo za deskować a to niepotrzebne gdy masz przykryty dach

folia tania i oddycha, żeby ci jej nie podwiało daje się kalmerki i robi podbitkę, nie potrzeba deskowania

"surgi22" moja wypowiedź brzmiała tak:

... Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy. ... Oczywiście można bzdurne argumenty podpierać całkiem rzeczowymi teoriami.

Z uznaniem wyraziłem się o Twojej wiedzy i sposobie jej użycia. Stwierdzenie "bzdurne argumenty" dotyczy argumentów cytowanych na stronie producenta, które Ty tylko cytujesz nie będąc ich autorem więc to Ciebie nie dotyczy. Jak z tego widać lepiej nie wyrywać stwierdzeń z kontekstu.

Ja się oczywiście nie obrażam gdyż funkcjonując na Forum każdy z nas może być narażony na nieprzemyślane wypowiedzi anonimowych autorów.

Zawsze jestem gotów do merytorycznej dyskusji i wymiany poglądów. Wracając zatem do meritum ile jest tego promieniowania (podczerwieni) pod dachówką. Pozdrawiam.

Ciepło które mamy na nie zaizolowanym poddaszu jest najlepszą odpowiedzią na pytanie ,,ile mamy promieniowania ( podzczerwieni ) pod dachówką ? Myslę że całkiem sporo. Ale jeszcze raz powtórzę , jak będę miał użytą membranę sunX to Cię zaproszę i sprawdzimy organoleptycznie ( Polesie to niedaleko do Ksawerowa ).

Oczywiście folia metalizowana nie działa to chwyt marketingowy, (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.itb.pl%2Fnf%2Fpdf%2FP01.pdf - a atorzy wyżej wymienionej pracy naukowej to oszuści ), a większość użytkowników i monterów ogrzewania podłogowego używający na płytach stryropianowych folie mataliczene to dyletanci i/lub magnaci finansowi nie mający co robić ze swoimi pieniędzmi i( dlatego wydają je na ,,niedziałajace'' fanaberie tj. w/w folie metalizowane).

Pozdrawiam - jeden z w/w dyletantów i magnatów ;-)

• 1 month później...
Jak widać zaślepienie nie pozwala Ci ze zrozumieniem przeczytać tego co piszemy. I niech tak zostanie. Przeczytaj z uwagą ostanie fragmenty artykułu, który zacytowałeś. Pozdrawiam.

Przepraszam ele to nie ja jestem zaslepiony a artykuł przeczytałem cały. Odezwę się po zamontowaniu i wtedy zaproszę na sprawdzenie czy folia metalizowana ma sens czy nie. Pozdrawiam

Witam

Mam pytanie odnośie deskowania i papy. Jeśli w tym roku zamierzam przykryć dom dachem (deskowanie i papa) a dopiero w przyszłym na to dachówka, to jak zamocować poprawnie papę. Z dyskusji wynika ze zgrzewanie nie bardzo a jak przybijana to w jej górnym fragmęcie na który przychodzi zakład kolejnej warstwy.

Proszę o pomoc.

pozdrawiam