Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość elewacji drewnianej od granicy działki

tomanek4

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie odnośnie posadowienia domu "Szpak dr", http://www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/szpak_dr-s/#usytuowanie otóż na rysunku "usytuowanie budynku" widnieją odległości od budynku do granic działki (po bokach domu) po 6m z każdej strony i tu moje pytanie: czy jest to wymóg prawa budowlanego związanego z elewacja drewniana czy w ogóle dlatego że dom jest w technologii szkieletu drewnianego, bo wg prawa budowlanego odległości powinny być po 4m od ściany z oknem i 3m od ściany bez okna prawda? Minimalne wymiary działki są podane tu 24,85x20,68 natomiast moja działka ma wymiary 23,62x30,09 więc jest za wąska na ten projekt o 1,23m (nie chcę, nawet jeśli to możliwe wg prawa, obracać domu bokiem do frontu działki) jeśli ma być zachowane po 6m, czy zmiana elewacji na tynk lub płytę fermacell np. zmieni ten minimalny wymiar z 6 na 4m? zależy mi na kupnie tego właśnie projektu ale nie wiem czy mogę ten dom wybudować na mojej działce.

Proszę pomóżcie!

Obawiam się, ze rzeczone starostwo próbuje wprowadzić Cię w maliny, albo urzędnik udzielający informacji był na zastępstwie - czasowo przeniesiony z szatni.

To jest dom drewniany z drewnianym „wykończeniem” ściany – a więc ściany wykonanej z materiału rozprzestrzeniającego ogień.

A w takim przypadku obowiązuje zapis z Rozporządzenia w sprawie WT……:

§ 271. 2. Jeżeli jedna ze ścian zewnętrznych usytuowana od strony sąsiedniego budynku lub przekrycie dachu jednego z budynków jest rozprzestrzeniające ogień, wówczas odległość określoną w ust. 1 należy zwiększyć o 50%, a jeżeli dotyczy to obu ścian zewnętrznych lub przekrycia dachu obu budynków - o 100%.

Minimalna odległość z tabeli ust.1 wynosi 4m – czyli + 50% (za ścianę rozprzestrzeniającą ogień) = 6m.

• 2 months później...
Obawiam się, ze rzeczone starostwo próbuje wprowadzić Cię w maliny, albo urzędnik udzielający informacji był na zastępstwie - czasowo przeniesiony z szatni.

To jest dom drewniany z drewnianym „wykończeniem” ściany – a więc ściany wykonanej z materiału rozprzestrzeniającego ogień.

A w takim przypadku obowiązuje zapis z Rozporządzenia w sprawie WT……:

Minimalna odległość z tabeli ust.1 wynosi 4m – czyli + 50% (za ścianę rozprzestrzeniającą ogień) = 6m.

A czy w przypadku domu murowanego oblicowanego deską równierz należy zachować odległość 6m dla ściany z oknem??

• 4 weeks później...

Mi się wydaje, ze ten urzędnik miał rację, bo odległości te dotyczą odległości od innych budynków, a nie od granicy działki.

W tym rozporządzeniu jest napisane: § 271. 1. Odległość między zewnętrznymi ścianami budynków i dalej Jeżeli jedna ze ścian zewnętrznych usytuowana od strony sąsiedniego budynku czyli jest mowa o odległościach od innych budynków, a nie od granicy działki.

Jak starostwo zezwoliło to tylko budować.

Obicie z drewna zalicza się do materiałów rozprzestrzeniających ogień, ale nie przejmuj sie tym, bo w tym paragrafie jest mowa o odległościach od innych budynków, a nie od granicy działki, chyba, że na sąsiedniej dzialce istnieją budynki w granicy.

Edytowane przez romeok01

Mi się wydaje, ze ten urzędnik miał rację, bo odległości te dotyczą odległości od innych budynków, a nie od granicy działki.

W tym rozporządzeniu jest napisane: § 271. 1. Odległość między zewnętrznymi ścianami budynków i dalej Jeżeli jedna ze ścian zewnętrznych usytuowana od strony sąsiedniego budynku czyli jest mowa o odległościach od innych budynków, a nie od granicy działki.

Tyle, że w §12. Rozporządzenia w sprawie WT, ustawodawca przywołał § 272, a w nim napisano:

§ 272. 1. Odległość ściany zewnętrznej wznoszonego budynku od granicy sąsiedniej niezabudowanej działki

budowlanej powinna wynosić co najmniej połowę odległości określonej w § 271 ust. 1-7, przyjmując, że na

działce niezabudowanej będzie usytuowany budynek o przeznaczeniu określonym w miejscowym planie

zagospodarowania przestrzennego, przy czym dla budynków PM należy przyjmować, że będzie on miał gęstość

obciążenia ogniowego strefy pożarowej Q większą od 1.000 MJ/m2, lecz nie większą niż 4.000 MJ/m2, a w

przypadku braku takiego planu - budynek ZL ze ścianą zewnętrzną, o której mowa w § 271 ust. 1.

• 4 years później...
Pomocy jak interpretować par 272.1 jak wyżej , w moim planie zagospodarowania na sąsiedniej pustej działce może powstać budynek PM i Pani w urzędzie wymaga abym odsunął planowany drewniany domek od granicy działki na 15 metrów jak w par.271 czyli dla PM Q większą od 1.000 MJ/m2, lecz nie większą niż 4.000 MJ/m2, (co jest nie możliwe, bo braknie mi działki). Moim zdaniem powinno "co najmniej połowę odległości określonej w par. 271.1" czyli 7,5 metra. Gdzie jest prawda? proszę jak mam to interpretować, bo nie jest to jednoznaczne dla mnie...