Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wydaje mi się, że tak, wiec finalnie nic w fundamentach nie zmieniam.

Mam jeszcze jedną zagwozdkę odnośnie stropu.

Zrobić lany według projektu czy teriva.

Zmienialiście strop na teriva?

Nie ma wielkiej różnicy przy słabszych fundamentach, nie pamiętam kwoty, ale biorąc pod uwagę późniejszą pracę budynku, myślę że warto pozostać przy oryginalnych z projektu.

Wydaje mi się, że tak, wiec finalnie nic w fundamentach nie zmieniam.

Mam jeszcze jedną zagwozdkę odnośnie stropu.

Zrobić lany według projektu czy teriva.

Zmienialiście strop na teriva?

Co do stropu to cały mam na terivie, zlikwidowałem pokój na dole podobnie jak MOTOR. Dwa podciągi w miejscu ścian i nie było żadnego problemu.

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Witam

my budujemy a wlasciwie zaczynamy wykańczanie praktycznego pod Wrocławiem ,dokonalismy dos duzo zmian w projekcie ,chyba janwazniejszy to likwidacja gabinetu i wysuniecie podcienia na rowni ze sciana mamy dwa duze okna po 2,7 w salonie ,otwarte schody co daje duzo jasna przestrzen ,na górze tez pokój nad garazem podzielilsmy na dwa pomieszczenia gabinet i moja pralnie ,pom gosp ,na pietrze 3 sypilnie i duza łazienka ,kotłownia gazowa w grazu ,dom prezentuje sie bardzo fajnie

• 6 months później...

Witam wszystkich budujących Praktycznego 4. Czy ktoś z Was widział nową wersję 4a? Co myślicie o zmianach wprowadzonych przez pracownię? Jesteśmy na etapie wyboru projektu i na 99% wybierzemy Praktycznego ale szukam podpowiedzi.

Czy ktoś buduje w okolicach Bielska-Białej?

• 3 months później...
tak jak pisałem wcześniej naszą największą bolączką było przegrzewanie się domu przez wielkie szyby, mamy fatalnie ulokowowany dom jeżeli chodzi o słońce, rano świeci w wielkie okno w kuchni, w południe w wielkie okna w wykuszu a wieczorem w wielkie okna z tyłu. Gorzej się nie dało ulokować domu :) Podjęliśmy decyzje o wymianie szyb na system Pilikngton Suncool i to była dobra decyzja, w upały w domu nie jest już 30-32 stopnie ale ok 25 stopni, różnica jest bardzo zauważalna, budującym ten dom polecam zastanowić się czy nie lepiej odrazu zainwestować w te szyby

tak jak pisałem wcześniej naszą największą bolączką było przegrzewanie się domu przez wielkie szyby, mamy fatalnie ulokowowany dom jeżeli chodzi o słońce, rano świeci w wielkie okno w kuchni, w południe w wielkie okna w wykuszu a wieczorem w wielkie okna z tyłu. Gorzej się nie dało ulokować domu :) Podjęliśmy decyzje o wymianie szyb na system Pilikngton Suncool i to była dobra decyzja, w upały w domu nie jest już 30-32 stopnie ale ok 25 stopni, różnica jest bardzo zauważalna, budującym ten dom polecam zastanowić się czy nie lepiej odrazu zainwestować w te szyby

Witam na forum wszystkich Praktycznych :) My budujemy w zachodniopomorskiem.

Zakupiliśmy wersję lustrzana projektu i jesteśmy już po wylaniu fundamentów, teraz będzie czas na układanie bloczków fundamentowych.

Kwestie stron świata wydaje mi sie, że przemyslelismy, bo działka jest z wejściem od południa, wiec słońce będzie wpadać przez okno w kuchni a popołudniem rozjaśni jadalnię i salon przedzierając się przez duze okno w jadalni. Mam nadzieje ze unikniemy upałów i będzie to dobre rozwiązanie :-)

Zamierzamy wprowadzić następujące zmiany:

- łazienka na parterze przesunięta do kotłowni

-kotłownia zostaje w łazience - zrobimy tylko piec kondensacyjny na gaz

- wejście do tejże łazienki przesunięte pod schody, których bieg odwracamy, dzięki czemu uzyskamy więcej przestrzeni.

-schody zrobimy otwarte, drewniane, prawdopodobnie dywanowe

- przejście z domu do garażu obok wejścia do łazienki, wejście do gabinetu także przesunięte w tenże powstały hol, naprzeciw schodow, aby nie wychodzić z gabinetu bezpośrednio na salon. Tym samym powiększamy przestrzeń na rtv.

- w gabinecie zmiana okna na duże, takie trochę panoramiczne, w poziomie (wymiary prawdopobnie 235cmx110cm), bez wyjścia na taras w celu uzyskania miejsca pod tym oknem na siedzisko, biurko itp.

-likwidujemy kominek przez co powiększa się troszkę kuchnia

-dodajemy dwa male okienka w garażu, równolegle do dwóch okien które zrobimy w pokoju nad garażem

- w pokoju nad garażem wydzielamy nasza sypialnie z łazienką i garderoba oraz wstawiamy 2 okna zamiast jednego

- pokój o wielkości 12,5 m2 przeznaczamy na pralnio-suszarnie-prasowalnie

-pokoje dzieci: 15,4 m2 oraz 12,4 m2 pozostają bez zmian

- łazienka dzieci pozostaje bez zmian (ta 5,8m2)

- garderoba i łazienka która wychodziła z okolo 15-metrowego pokoju zostaje połączona w jedno pomieszczenie z którego chcielibyśmy zrobić dużą wspólna garderobę o wielkości 10,2m2

Powstaje jeden problem. Strop w projekcie jest żelbetowy, a projektanci 'puścili' kanalizację z łazienki 5,8m2 na lekkim spadzie stropem w kierunku bodajże miejsca gdzie w projekcie idzie komin. O ile zdarzylismy się zorientować takiego rozwiazania w tego typu stropie nie mozna zastosowac.

Jak u Was rozwiazaliscie tę sprawę?

Druga rzecz - jak wykonaliscie ten śmieszny balkono-wykusz nad jadalnią? Nie macie z nim żadnych problemów?

BGDM - bardzo pięknie wykonczyliscie dom. Czy posiadacie lub może ktoś jeszcze z tego forum więcej zdjęć z ukończonej budowy?

Jaką dachówkę polozyliscie?

Podzielcie się wrażeniami użytkowania, a może natkneliscie się na jeszcze jakieś uhybienia w projekcie które zmieniliscie?

Liczymy na dobre rady :-)

Pozdrawiam!

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Witam.

My również rozpoczęliśmy budowe Praktycznego 4 po adaptacji pod Krakowem. Chętnie obejżałbym wykonania tego projektu w realu. Jeśli jest ktoś chętny podzielić się fotkami z waszego praktycznego to poproszę na priv.

Pozdrawiam wszystkich budujących.

Witam

Czy jest jakaś opcja zobaczyć ten Twój dom wg projektu Praktyczny 4 ?

Jesteśmy z Tarnowa i przymierzamy się do budowy wg projektu Praktyczny 4A i chcielibyśmy zobaczyć jak on wyglada....

Jeśli się da to proszę o info na priv

[email protected]

Dzięki

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...