Nowak_Jan 06.03.2011 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam, Jestem w trakcie remontu mieszkania z lat 60tych. W mieszkaniu stropy wykonane są w tech. Ackermana.Szukam najlepszego rozwiązania na wykonanie sufitu podwieszanego - musimy ukryć stary tynk, instalacje elektryczną i wentylację oraz wygłuszyć mieszkanie wełną skalną.Ekipa remontowa stwierdziła że nie ma problemu ale ja poczytałem trochę i widzę że może być bo: * na niektórych bloczkach ceramicznych widać ubytki (tylko kawałek sufitu jest bez tynku, ale widać ukruszenia ze starości) * na betonie pomiędzy nimi też są ubytki pytanie:czy standardowy sufit na stelażu z położoną 15cm wełny skalnej rockwool nie będzie za ciężki?czy zaczepy można montować do bloczków czy tylko do cementu? (jeżeli do bloczków to jak najlepiej?) Jeżeli ktoś ma doświadczenie, proszę podzielić się wiedzą. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_ost 19.03.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 pozwolę sobie odświeżyć temat. Może już ktoś zrealizował takie prace i będzie mi umiał podpowiedzieć. Planuje również obniżenie sufitu, który jest zrobiony na bloczkach ackermana. Dom z 1970r. *Generalnie moje obawy sprowadzają się, czy można montować zaczepy do bloczków. Czy to wytrzyma, czy częściej należy montować uchwyty? *Czy jest to możliwe żeby cały sufit (pokój 5 x 4) był zrobiony z samych bloczków ackermana? (tak mi podpowiadają byli właściciele domu, że sufit był chyba układany z samych bloczków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 19.03.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jeżeli dasz ruszt co 40cm a wieszak co około 60cm to wieszaków będzie 56szt cały sufit niech będzie ważył blisko 200kg czyli 3,57kg na wieszak , wieszak ES mocuję się na dwa kołki , wychodzi 1,78kg na kołek, te bloczki musiałyby być bardzo zniszczone aby takiego ciężaru nie utrzymać.Moim zdaniem możesz robić sufit bez obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts