Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kredyt a współwłasność

Mwanamke

Recommended Posts

Jeśli kredyt brał tylko jeden współwłaściciel a obciążana jest cała nieruchomość,, zgoda powinna być w formie aktu notarialnego. Infiniti, jak nie spłacisz kredytu, komornik zlicytuje całą nieruchomość i jak zostaną po spłaceniu wierzycieli jakieś pieniądze dostanie je w pierwszej kolejnośći współwł. a resztę Ty.

Dopisywanie wszystkich współwłaścicieli do kredytu jest obejściem pozwalającym zaoszczędzić pieniądze za notariusza, bo akt notarialny jest potrzebny tylko wtedy, gdy jeden ze współwłaścicieli nie jest kredytobiorcą i musi dać zgodę w formie aktu notarialnego ,bo kodeks cywilny wymaga aktu przy zmianie właściciela lub wszelkich wpisach w księgę wieczystą. Wyjątek ustawowy jest dla kredytów bankowych, gdy hipoteka ustanawiana jest na nieruchomości kredytobiorcy. Dopisywanie pozostałych współwłaścicieli do kredytu nie jest obowiązkiem i żaden bank nie ma prawa stawiać takich warunków, bo to jest namawianie do niekorzystnego rozporządzenia swoim majątkiem (karalne z kk), jednak przy dobrej i nieprzymuszonej woli reszty współwłaścicieli, dla dużych kredytów, pozwala zaoszczędzić kilka tysięcy złotych. A kredyt bierze się, dlatego, że pieniędzy brakuje.

Pyrka

Widzę, że jesteś zorientowana w omawianym temacie. Jestem w sytuacji, że posiadam wspólną działkę ze wspólnikiem. Przed rozpoczęciem budowy chcemy wziąć kredyt (wiem, że musimy w jednym banku i pod zastaw całej działki). Po uzyskaniu pozwolenia na bud chcemy mozliwe szybko podzielić działkę. Co z naszym zabezpieczeniem jesli będziemy mieli już własne części, na których będziemy się budować. Czy możemy wtedy zmienic hipotekę pod pod swoje kredyty z całości na części, których formalnie będziemy właścicielami po podziale. Co się z tym wiąże (koszty, kłopoty itp)?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Mwanemke:

Jesli się czegos dowiesz pisz na priv. sprawa jest nieco pogmatwana, ale myślę że do pokonania.

Pozdrawiam

Mam działkę na współwłasność 4/5 i 1/5 i kredyt obciążający hipotekę (pko bp). Nie żałuję - jak dotąd. Chętnie odpowiem na pytania o konkretne szczegóły.

Jako autorka tematu - uścislam co się okazało ; właśnośc obu rodzin jest po połowie, my bierzemy kredyt a sąsiedzi nie wiadomo , czyli na zdrowy chłopski rozum powinniśmy podzielić własność notarialnei na pół aby w chwili gdy sasiedzi będa potrzebowali wziąć jednak kredyt mieli do dyspozycji swoją połowę, chociaż mają inna hipotekę jako zastaw;)

Wymyśliliśmy co prawda szatański pomysł że niepodzielimy i niech się bamk martwi jak zlicytowac zadłużoną całośc ale to było juz wczoraj wieczorem i różne dziwne pomysły nam do głowy przychodziły :lol:

No bo w sumie dlaczego bank miałby cokolwiek licytować

pozdrawiam

Mwanamke

Kupiłem 1/2 domu na działce, której nie można podzielić. Aby kredyt obiążał tylko mnie podczas zakupu u notariusza od razu wydzieliłem dwa lokale mieszkalne z osobnymi księgami wieczystymi. W akcie jest dokładnie wymienione, co należy do każdego lokalu mieszkalnego (która część piwnicy, które piętro, który garaż, szopa). Mój kredyt jest wpisany tylko w mojej wydzielonej księdze.

Pozdrawiam

RysieK

Kupiłem 1/2 domu na działce, której nie można podzielić. Aby kredyt obiążał tylko mnie podczas zakupu u notariusza od razu wydzieliłem dwa lokale mieszkalne z osobnymi księgami wieczystymi. W akcie jest dokładnie wymienione, co należy do każdego lokalu mieszkalnego (która część piwnicy, które piętro, który garaż, szopa). Mój kredyt jest wpisany tylko w mojej wydzielonej księdze.

Pozdrawiam

RysieK

Cezarr,z tego co mi wiadomo, żeby przenieść obciążenie wiszące na całej działce na jedną po podziale zgodę powinien wyrazić wierzyciel. Powinniście napisać do banku przed podziałem wniosek o zgodę na zaproponowany przez Was podział hipotecznego obciążenia (jeśli są różne) .Jeśli kredyt braliście wspólnie, bank może żądać hipoteki w pełnej wysokości obciążenia na każdej wydzielonej działce.

No i mamy jasność, praw prawem a sprawiedliwośc musi być po banku stronie :x

Jest tak : albo współwłaściciele wyrażają zgodę na obciążenie hipoteki - o co ich prosić nie będziemy bo to tak nieładnie ...albo dzielimy notarialnie. I eraz wyobraźnia mi sie rozszalała bo widze to tak : ide do notariusza, geodety, urzędu gminy ( po now e oznazenai działek - tym razem dwóch), wydziału ksiąg wieczystych i ...nijak się nie zmieszczę w tej pięciolatce :evil:

Ale może notariusz i wydział ksiąg wystarczą ? Jak myślicie? Choć na zdrowy rozum to bez mapek się nie obejdzie i jak tak dalej pójdzie to wszystkie mapki niebawem będa kosztowały tyle ile cały dom .

Pocieszycie mnie czy dobijecie ( bo o czymś zapomniałam ) ?

pozdrawiam

Mwanamke

Mwanemke

Niestety bedzie tak jak piszesz. Mam podobny problem, ale ja i wspólnik bierzemy dwa kredyty pod hipoteke działki. Podział działki owszem rozwiązałby problem, ale nie mozna tego zrobic przed pozwoleniem.Sprawdx też w swoim UG, czy po podziale pozwolą Ci wybudować dom (no chyba , że masz juz pozwolenie). Zmartwię Cię,kupiłem działkę po podziale, który trwał 5 miesięcy. Teraz musze ją podzielić, bo będzie tam stał blixniak, ale zrobię to po wybudowaniu domu i wtedy też załozymy dwie odrębne księgi i uniezależnimy się kredytowo-choc jak na razie nie wiem jak to zrobić.

(aha,sam geodeta zgarnia za to ok 2tyś)

Dzięki Cezarrze...jednak mnie dobiłeś...

Załamuja mnie koszty, które sa durne :(

No i czas, tu geodeta, tam notariusz, UG....

Pozwolenia wszystkie mam, z punktu woidzenia dopełnienia formalności mogę budować nawet dziś

Myślę sobie że może uda mi się pomniejszyc koszty geodety umawiając go na dwie roboty jednoczesnie ; zrobienie podziału działki i wytyczenie punktów do budowy ....

Ech...a juz było ładnie i pięknie- negocjacje z ekipami i hurtowniami a tu bęc! Kłoda pod nogi :evil:

Ale przecież nie takie przeszkody przed nami, więc trzeba stawic czoła i do przodu !

pozdrawiam

Mwanamke

p.s. a podział fizyczny będzie zabawny bo nasz działka jest krzywo kopniętym czworobokiem :p

Mwanemke

Nie mialem zamiaru Cię zniechęcić. Tak było w moim przypadku i w paru innych o których słyszałem>byc może nie jest to regułą. Jak to jest?Jesli UG wymaga działki o pow min 1000mkw, by uzyskać pozwolenie na budowę. Zaczynam budować na tej powierzchni, a zaraz potem dzielę ją na pół. Czy np przy odbiorze budynku nie ma problemów?Przeciez złmałem zasadę i dom stoi juz na dwóch mniejszych działkach.

Ech no przecież nie mam żalu ;p Zaczynam łapac humorystyczny dystans do sprawy bo inaczej bym zrezygnowała z budowy :lol:

Poruszyłeś istotną kwestię - minimalny wymiar działki pod budowę domu -warunki zabudowy mamy juz wydane, pozwolenie na budowę też a podział jest tylko hipoteczny - nijak nie wpływa na rzeczywisty stan rzeczy . Ale to oczywiście moja logika, a ta może sie moocno różnić od urzędniczej :D

Idąc dalej własnym tokiem rozumowania - gdybysmy podzielili całośc po wybudowaniu domu to co? UG kazałby rozebrać budowę?

No mam nadzieję, że tu odbędzie się bez komplikacji ...

pozdrawiam

Mwanamke