Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór mieszkania - tynki wewnętrzne

Recommended Posts

Witam,

pod koniec marca będę mieć odbiór mieszkania od dewelopera.

W ubiegłym tygodniu byłam na budowie i zaniepokoiło mnie kilka spraw - dotyczących stanu tynków:

SAM_0741.JPG

SAM_0742.JPG

SAM_0764.JPG

jak widać na powyższych zdjęciach... tynk odpada -

a w dodatku powiły się tzw dylatacje; przedstawiciel dewelopera poinformował że w tych dylatacjach będą plastikowe listwy.....

nie wiem czy to prawda, czy tylko "mało fachowa" odpowiedź

jak podjeść do tego tematu w trakcie odbioru??

czy taka dylatacja jest prawidłowym rozwiązaniem??

z góry dziękuje za wszelkie wskazówki:)

Nie spotkałem się z tego typu dylatacją i to w tym miejscu.

Wygląda na niepełne wymurowanie ściany pod wcześniej wylaną ramą żelbetową.

Dopuszczalne odchylenia dla tynków cem-wap wewnętrznych III kat.:

1. odchylenie powierzchni tynku od płaszczyzny i krawędzi od linii prostej nie większej

niż 3 mm i w liczbie nie większej niż 3 na długość łaty kontrolnej 2 m,

1. odchylenie powierzchni i krawędzi:

- od kierunku pionowego: nie większe niż 2 mm/m i ogółem nie więcej niż 4 mm w

pomieszczeniach do 3,5 m wysokości i nie więcej niż 6 mm w pomieszczeniach wyższych,

- od kierunku poziomego: nie większe niż 3 mm/m i ogółem nie więcej niż 6 mm na całej

powierzchni między przegrodami pionowymi,

1. odchylenia przecinających się płaszczyzn od kąta przewidzianego w dokumentacji: nie

większy niż 3 mm/m,

1. odchylenia promieni krzywizny od promienia projektowego 7 mm
  2. miejscowe nierówności o szerokości i głębokości 1 mm i długości do 50 mm w liczbie

3 na 10 m2 tynku,

1. Niedopuszczalne jest występowanie następujących wad:

- wypryski i spęcznienia wskutek obecności cząstek wapna niegaszonego,

- pęknięcia powierzchni ,

- wykwity soli w postaci nalotu,

- trwałe zacieki na powierzchni,

- odparzenia, odstawanie od podłoża;

Obawiam się, że deweloper ma poważniejsze problemy niż sp.....one tynki. Dylatacja w tym miejscu to błąd w sztuce. Poproś dewelopera o projekt i spytaj gdzie jest napisane coś na jej temat. Podejrzewam, że nic mądrego nie odpowie.

planuję w czasie odbioru poprosić o proj. budowlany i szczerze wątpię, aby tam był taki zapis o tej tzw. dylatacji....

tylko nie wiem co mam zrobić w tej sytuacji?? i czego oczekiwać od dewelopera??

aha, czy w czasie odbioru mogę sprawdzić też - wilgotność tynków i posadzki?? jaka powinna być??

dziękuję za każda pomocną wypowiedź!!

planuję w czasie odbioru poprosić o proj. budowlany i szczerze wątpię, aby tam był taki zapis o tej tzw. dylatacji....

tylko nie wiem co mam zrobić w tej sytuacji?? i czego oczekiwać od dewelopera??

aha, czy w czasie odbioru mogę sprawdzić też - wilgotność tynków i posadzki?? jaka powinna być??

dziękuję za każda pomocną wypowiedź!!

Oczekiwać od dewelopera należy juz tylko opustu ceny i wydłużenia gwarancji. Wilgotności nie ma co sprawdzać, bo budynek pewnie nigdy nie był ogrzewany.

lakorun, dopiero teraz zauważyłam wątek. Wiesz co mnie zastanawia - czemu te szczeliny były robione w ścianach zewnętrznych budynku... U nas szczeliny były, a i owszem, ale tylko przy ściankach działowych i tylko przy styku ściany z sufitem. Natomiast to co jest u Ciebie to jakoś przedziwnie wygląda.

Z poproszeniem o projekt budowlany nie czekaj do odbioru - pewnie ludzie, którzy będą przekazywać Ci mieszkanie nie będą mieli go ze sobą (klasyka), ale w protokole odbioru powinien być o tym zapis. Pamiętaj, żeby wszystkie takie uwagi wpisać do protokołu, a jeśli będą mieli zastrzeżenia to po prostu nie podpisuj protokołu. A i nie wiem, czy masz to w planach, ale może na odbiór warto wziąć jakiegoś specjalistę - będziesz wiedzieć co i jak.

Zdecydowanie domagaj się rekompensaty w postaci obniżenia ceny i wydłużenia rękojmi i to nie na słowo honoru, tylko z wpisem do protokołu i aneksu do umowy.

• 1 month później...

wysłałam maila do dewelopera z prośbą o to aby podczas odbioru, który mam w poniedziałek - 18 kwietnia - był dostępny projekt budowlany - i otrzymałam informację, że projekt jest dostępny ale tylko w siedzibie dewelopera

ręce opadają przy takim podejściu do klienta :(

dylatacja została wypełniona: Sikacryl - S firmy SIKA

i tak to wygląda:

http://img688.imageshack.us/img688/8067/sdc16183.jpg

deweloper twierdzi że jest to wykonane zgodnie z projektem budowlanym oraz ze sztuka budowlaną

a w projekcie budowlanym jest zapis:

Przechwytywanie.JPG

i co ja mam zrobić w poniedziałek?? :(

Edytowane przez lakorun

czy jestem w stanie jakoś obronić się przed takim rozwiązaniem z dylatacją??

przecież to powinno być chyba zatynkowane??

No cóż , widać z tego opisu w projekcie, że projektant obawia się drobnych ruchów napięć w tym miejscu i dla tego przewidział tam dylatację.

Prawdopodobnie jest to budynek kilkupiętrowy i konstruktor przewidział wykonawstwo jako rama żelbetowa z wypełnieniem ścianami osłonowymi.

Przy takim rozwiązaniu ważne są szczegóły. Szczelność dylatacji i jej ciągłość.

Jeżeli ma być dylatacja to ważne aby była wszędzie tam gdzie ma być. Właśnie nie można jej zlikwidować przez zatynkowanie lub zabetonowanie. Ważne aby prawidłowo było zamontowane okno w miejscu tej dylatacji.

Ważne też aby dylatacja była szczelna ad strony zewnętrznej. Tam pewnie jest styropian lub wełna . Ciekawe jak tam rozwiązana jest przerwa dylatacyjna , aby nie pękała elewacja.

Osobiście nie mam doświadczenia z tego typu budynkami.

Może są zrealizowane budynki w tej technologi. Można zapytać mieszkańców i obejrzeć budynek po latach.

No cóż , widać z tego opisu w projekcie, że projektant obawia się drobnych ruchów napięć w tym miejscu i dla tego przewidział tam dylatację.

Prawdopodobnie jest to budynek kilkupiętrowy i konstruktor przewidział wykonawstwo jako rama żelbetowa z wypełnieniem ścianami osłonowymi.

Przy takim rozwiązaniu ważne są szczegóły. Szczelność dylatacji i jej ciągłość.

Jeżeli ma być dylatacja to ważne aby była wszędzie tam gdzie ma być. Właśnie nie można jej zlikwidować przez zatynkowanie lub zabetonowanie. Ważne aby prawidłowo było zamontowane okno w miejscu tej dylatacji.

Ważne też aby dylatacja była szczelna ad strony zewnętrznej. Tam pewnie jest styropian lub wełna . Ciekawe jak tam rozwiązana jest przerwa dylatacyjna , aby nie pękała elewacja.

Osobiście nie mam doświadczenia z tego typu budynkami.

Może są zrealizowane budynki w tej technologi. Można zapytać mieszkańców i obejrzeć budynek po latach.

właśnie w elewacji nie ma dylatacji - dlatego to jest zastanawiające?!

edit:

od znajomego, który zajmuje się deweloperką, słyszałam że też robią w ten sposób - ale grubość styropianu jest ok 1cm, a nie trzy, natomiast w mieszkaniach jest wszystko zakryte tynkiem i nie widać dylatacji

Edytowane przez lakorun

• 1 year później...