Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa drugiego domu a Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego

kosse

Recommended Posts

Witam,

chciałbym zasięgnąć opinni w następującej sprawie. MPZP zakłada minimalną powierzchnię dla nowopowstałych działek 1500m, budownictwo jednorodzinne, zabronione bliźniaki oraz domy wielolokalowe.

Działka ma 1200m, zabudowana jest 1 domem i budynkami gospodarczymi, posiada 2 współwłaścicieli.

W jaki sposób próbować zbudować drugi dom?

Czytałem wiele na ten temat - zniesienie współwłasności i podział działki wbrew MPZP odpada, bo jest tylko 1 budynek mieszkalny. Sądowe zniesienie współwłasności i podział pewnie też nie wchodzi w grę, bo zakładam, że sąd nie wyda zgody na podział niezgodny z MPZP.

Jak można starać się rozwiązać ten problem:

1 - wykorzystać istniejące budynki gospodarcze - jakoś zmienić ich status, tak żeby w ich miejsce można było postawić dom?

2 - dobudować do istniejącego domu 2 część i starać się jakoś usankcjonować, że jest to bliźniak?

3 - a może w urzędzie starać się jakoś przedstawić argumentację (trudna sytuacja rodzinna, nie mamy gdzie mieszkać, współwłaściciele w konflikcie) - pytanie czy urząd może wydać zgodę wbrew MPZP?

4 - a może to samo co w pkt 3 starać się argumentować w sądzie?

5 - inne?

Czy widzicie jakąkolwiek szansę w tej sprawie?

Pozdrawiam

Tomek

cz MPZP nie ma wyjątków? U mnie bylo wyraźnie napisane, ze min działka nowo powstająca 1000 m2 ale z wyłączeniem spraw spadkowych i podziałów jakiś tam. Przeczytaj uważnie, może i zniesienie współwłasnosci się tu zmieści?.

• 2 weeks później...

Witam,

a więc sprawdziłem po raz kolejny, ba nawet byłem w wydziale architektury, żeby mieć pewność. W planie widnieje zapis, że m.in. moja działka może być zaadaptowana na mniejszą niż 1500m, pod warunkiem zachowania pozostałych postanowień planu (powierzchni biologicznie czynnej etc.).

Taki zapis oznaczy tylko tyle, że MPZP sankcjonuje istnienie mojej działki, która na chwilę obecną posiada mniej niż wymagane 1500m.

Żadnych innych wyjątków MPZP nie przewiduje.

Byłem nawet w Starostwie, króry wydaje pozwolenia na budowę - jedyny możliwy sposób wg. nich to:

1-uchwała Rady Gminy dopuszczająca budowę 2 domu wbrew MPZP

2-rozbudowa istniejącago domu przy zachowaniu statusu jednorodzinnego.

Punkt 1 mało prawdopodobny, punkt 2 mocno uciążliwy.

Macie jakieś inne pomysły?

dzięki

Tomek

Można też tak:

Na podstawie art. 95 ust. 7, ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r.

o gospodarce nieruchomościami

.........................................

Podział ma na celu wydzielenie działki budowlanej numer ................, która spełnia warunki określone w art. 4 punkt 3a, powołanej ustawy o gospodarce nieruchomościami dotyczące działki budowlanej – czyli stanowi zabudowaną działkę gruntu, której wielkość, cechy geometryczne dostęp do drogi publicznej

oraz wyposażenie w urządzenia infrastruktury technicznej umożliwiają prawidłowe

i racjonalne korzystanie z budynków i urządzeń położonych na tej działce.

Tym art. dzielimy wszystko co w planie jest niepodzielne, a stoi już dom wówczas nie bierze się pod uwagę zapisów MPZP.

Nie można.

Ta działka nie warunku „wielkości”, a po (ewentualnym) wydzieleniu – nowa nie będzie miała „statusu” budowlanej – zgodnie z zapisami w MPZP.

Tu nie chodzi o podział, tylko o możliwość wybudowania drugiego domu.

a czy w planie jest wpisany zakaz budowy 2-go domu? Kiedyś rozważałem problem budowy 2-ch domów na jednej działce i w przepisach prawa bud. i pokrewnych nigdzie nie znalazłem takiego zakazu, dodatkowo znalazłem wiele syt. gdzie MPZP jest podobny do Pana planu i inwestor otrzymywał zgodę na budowę kilku domów jednorodzinnych na jednej działce (musiały być spełnione jedynie wytyczne o odległościach między budynkami i granicami sąsiednich działek)