Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym pokryć dach czterospadowy

tomeksucharski

Recommended Posts

Witam !

Proszę o pomoc w ybraniu najbardziej sprawdzonego systemy pokryć dachowych .

Mianowicie bierzemy pod uwagę albo pokrycie gontem albo dachówką , przewidziane pokrycie dachu w naszym projekcie jest z dachówki , lecz trochę przerażają nas koszty więc bierzemy pod uwagę również gont . Dodatkowo jeszcze te róznice miedzy dachówką betonową i ceramiczną róznice kosmiczne . Proszę o radę które rozwiązanie wybrać. []

Ja osobiście jakoś nie jestem zwolennikiem gontów. Dla mnie to będzie zawsze papa na dachu. Po 10 latach nie wyglądają zbyt estetycznie.

Przy dachówce trzeba liczyć się z kosztem od 7 złotych większym na metrze w porównaniu do gonta i koszty dodatków są bardzo duże: grzebienie okapu, taśmy kalenicowe, kominki wentylacyjne, gąsiory itp.

Warto poszukać promocji, może się trafi jakieś wietrzenie magazynów. Według mnie dachówka w naturalnym kolorze jest dużo lepszym rozwiązaniem niż gont, nawet jeśli częściowo zzieleniej to i tak zachowuje swój urok.

Można się skusić jeszcze na cementową, około 10zł na metrze tańsza niż ceramika.

W projekcie miałem na dachu 4-spadowym zaprojektowany gont bitumiczny na płycie OSB.

Po rozesłaniu zapytań do hurtowni, okazało się, że pokrycie dachówką będzie porównywalne w cenie, bo odpada konieczność wykonania deskowania.

Zdecydowaliśmy się na dachówkę ceramiczną Nelskampa. Po policzeniu kosztów faktycznie wyszło trochę taniej od planowanego kosztu pokrycia gontem.