tomeksucharski 07.03.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Witam ! Proszę o pomoc w ybraniu najbardziej sprawdzonego systemy pokryć dachowych .Mianowicie bierzemy pod uwagę albo pokrycie gontem albo dachówką , przewidziane pokrycie dachu w naszym projekcie jest z dachówki , lecz trochę przerażają nas koszty więc bierzemy pod uwagę również gont . Dodatkowo jeszcze te róznice miedzy dachówką betonową i ceramiczną róznice kosmiczne . Proszę o radę które rozwiązanie wybrać. [] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodeek 07.03.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Ja osobiście jakoś nie jestem zwolennikiem gontów. Dla mnie to będzie zawsze papa na dachu. Po 10 latach nie wyglądają zbyt estetycznie.Przy dachówce trzeba liczyć się z kosztem od 7 złotych większym na metrze w porównaniu do gonta i koszty dodatków są bardzo duże: grzebienie okapu, taśmy kalenicowe, kominki wentylacyjne, gąsiory itp. Warto poszukać promocji, może się trafi jakieś wietrzenie magazynów. Według mnie dachówka w naturalnym kolorze jest dużo lepszym rozwiązaniem niż gont, nawet jeśli częściowo zzieleniej to i tak zachowuje swój urok.Można się skusić jeszcze na cementową, około 10zł na metrze tańsza niż ceramika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 07.03.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 W projekcie miałem na dachu 4-spadowym zaprojektowany gont bitumiczny na płycie OSB.Po rozesłaniu zapytań do hurtowni, okazało się, że pokrycie dachówką będzie porównywalne w cenie, bo odpada konieczność wykonania deskowania.Zdecydowaliśmy się na dachówkę ceramiczną Nelskampa. Po policzeniu kosztów faktycznie wyszło trochę taniej od planowanego kosztu pokrycia gontem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 08.03.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 może trapez lub słoma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts