channel8 07.03.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Przy nowym mieszkaniu będę miała taras - jakieś 16m2. Taras będzie zadaszony (piętro wyżej jest w tym miejscu pokój). Ponieważ mam silną potrzebę posiadania choć kawałka ogródka chciałabym wyłożyć ten taras jakąś murawą, trawą, czymś naturalnym i zielonym. Nie wiem jak bardzo mogę obciążyć podłoże - pod tarasem są garaże. Czy możecie mi coś doradzić? Czy to się da zrobić, ew. jaka roślinność i jak powinnam się do tego zabrać. Bloku jeszcze nie zaczęli budować, więc może jakieś drobne zmiany (jakby trzeba było) dałoby się załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 07.03.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Z obciążeniem nie powinno być problemu ale np. z podlewaniem już tak. Mieliśmy w starym mieszkaniu taras 25m2 i w takich pustakach roślinki. My akurat mieliśmy mało ale inni sąsiedzi mieli dość sporo krzewów, niektórzy wrecz ogrody. Wiadomo, że deszcz na to padał ale podlewanie to co innego, przynajmniej w naszym przypadku. W suszę lało się sporo dużymi chlustami. Wspólnota zakazała podlewania na tarasach. Oczywiście nikt tego nie przestrzegał, bo jak ale woda w niektórych miejscach przesiąkała do garaży. Jedni sąsiedzi mieli cały system nawadniający na tarasie Zastanawia mnie jeszcze fakt co się będzie działo pod tą trawą? Trzeba by dać sporo ziemi, żeby to dobrze rosło i ew. nie gniło. Nie wiem, nie znam się. Pewnie jakoś to rozwiązać można. Wpisz w google "ogród na dachu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec91 30.09.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Ja z kolei mam balkon 5 x 5m2 od strony południowej. Pod połową balkonu jest przestrzeń (inny balkon). W lecie szczególnie w upalne dni balkon rozgrzewa się do dosyć wysokich temperatur. Czy ktoś z was ma doświadczenie w "hodowaniu" trawy w zbliżonych warunkach? W takie lato jak w tym roku przy częstym podlewaniu pewnie jest to realne, ale czy ktoś z was ma doświadczenie w poprzednich, cieplejszych latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts