Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy montować nawiewniki ?

Recommended Posts

no u mnie każde pomieszczenie nie posiada komina wentylacyjnego. Posiadają takowy komin łazienka , druga łazienka i kotłownia (ale tam akurat nie chciałam dawać nawiewnika bo jest zaprojektowana spora kratka nawiewna pod oknem) oraz salon z "kozą" . Czyli w łazienkach nie dajemy nawiewników - ale mnie gnębi pyt dlaczego nie, moja wiedza o WG się wielce wzbogaci jak się dowiem dlaczego nie ;)

Kuchnia i spiżarnia mają posiadać kratkę wentylacyjną i wyprowadzenie na dach zakończenie wywietrzakiem dachowym - czy w tych pomieszczeniach dajemy nawiewnik?

ps. w bloku gdzie teraz mieszkam kuchnia ma nawiewnik, we wszystkich pokojach też są, i nie ma żadnych problemów z wentylacją.

Edytowane przez emi601

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdy ja się "kształciłem" w temacie nawiewników to wyczytałem, że nawiewnik w pomieszczeniu czystym (bo wywiewy/komuny wentylacyjne są w pomieszczeniach "brudnych" kuchnie, łazienki) i założyłem: na dole w salonie (innego pokoju na dole nie mam) 2 sztuki, na górze mam w każdym oknie dachowym te "fabryczne"

nawiewniki ciśnieniowe

..................

ps. w bloku gdzie teraz mieszkam kuchnia ma nawiewnik, we wszystkich pokojach też są, i nie ma żadnych problemów z wentylacją.

ma być tak, że czyste powietrze wlatuje do pomieszczeń czystych, przelata przez całą chałupę i wylata w kuchni i łazience (dlatego kratka w drzwiach na dole)

a jak masz nawiewnik w kuchni to ten obieg sie skraca, nie masz prawidłowej wentylacji pomieszczeń czystych

aaaaaaaa :)

no to szkoda że w projekcie tak nie napisał ten mądrala tylko kazał wszędzie zakładać

efekt nocnego przesiadywania na necie, w temacie:

http://oknotest.pl/1/news/artykuly/nawiewniki_wentylacja.php

teraz sobie policzę ile mi będzie wywiewać i ile muszę sobie nawiać.

pytanie jak potraktować salon z kozą gdzie też jest komin wentylacyjny?

i czy procedurę obliczania wywiewu i nawiewu robimy dla całej chaty razem czy każda kondygnacja osobno?

w przykładzie z w/w arykułu kuchnia jednak ma nawiewnik >

i znów nic nie wiem.

Edytowane przez emi601

Pomieszczenie z kozą potraktowałbym jak kuchnię 70m3/h, ale to jest moje gdybanie. Tak naprawdę od tego masz projektanta, żeby za to odpowiadał. Niektórzy do swoich kominków wstawiają dodatkową rurę którą dostarczają powietrze dla kominka. Czy tak można zrobić dla kozy to nie wiem. Idealnym nawiewem dla kozy były gruntowy wymiennik ciepła. Wtedy powietrze nie byłoby tak zimne zimą.

Zbyt mały napływ powietrza może spowodować cofkę z kuchni lub łazienki, albo z obu naraz, albo zwiększanie ilości tlenków węgla w powietrzu.

efekt nocnego przesiadywania na necie, w temacie: http://oknotest.pl/1/news/artykuly/nawiewniki_wentylacja.php...w przykładzie z w/w arykułu kuchnia jednak ma nawiewnik >

i znów nic nie wiem.

Sorry, moja wina. Na rzucie są tylko 4 okna, a z obliczeń wyszły nieco ponad 3 nawiewniki :-). Mogłem zrobić 3 strzałki zamiast 4. Poszedłem na maxa, a nie chciałem robić "dwóch strzałek" do jednego okna, bo wtedy ktoś mógłby pomyśleć, że dwa nawiewniki na jednym oknie. Tak czy siak moja wina i "kiepskiego rzutu". O ile to możliwe, w kuchni lepiej nie montować nawiewnika chyba, że nie ma wyjścia, bo np. kuchnia połączona z pokojem i mają wspólne okno itp.

to tyś popełnił ten artykuł :) powiem ci logiczny i wiele mi rozjaśnił ! uznanie.

koza ma mieć swoją rurę dostarczającą powietrze z zewnątrz, także spoko , jest też w salonie komin wentylacyjny

o projektancie lepiej nic nie mów - projekt gotowiec, nie chcę tego teraz komentować bo tak czy siak jest za późno! :p teraz trzeba myśleć! - nosze się z zamiarem wezwania kominiarza na konsultację. A na poniedziałek mam zaklepane w bibliotece podręczniki do projektowania wentylacji. Aczkolwiek powoli klaruje się wizja jak to powinno wyglądać żeby miało ręce i nogi i żeby działało. Nawiewniki chcę zakupić tylko do pokoi ( 2 szt w salono-jadalni, 1 w pokoju na dole, po jednym w 2 pokojach na górze) i do okna na klatce schodowej, ( nie wiem co z okienkiem w wiatrołapie?), kotłownia ma swój nawiew i wywiew. Wywiew powinien zatem działać na parterze w kuchni, łazience dolnej, spiżarni ( która ma okno ale tam nie będzie nawiewnika tylko dziura w drzwiach ) i salonie , na poddaszu w łazience górnej . Dobrze rozumuję?

mam jeszcze tylko jedno pytanie : dla domu piętrowego, z poddaszem użytkowym rozpatrujemy system went. grawit. jako całość czy dla każdego poziomu osobno?

U Siebie miałeś taką sytuację? Jeśli tak to opisz w jakich okolicznościach to wystąpiło, rodzaj budynku itd

Ja tylko słyszałem o takim przypadku, ale to dotyczyło mieszkania na ostatniej kondygnacji mającej problem z cofką. Po prostu wilgotne powietrze uciekało z mieszkania przez nawiewnik. Najpierw wykropliła się tam wilgoć, która następnie zamarzła. Miałem u siebie taką sytuację, ale z minimalnie rozszczelnionym balkonem. Lodu uzbierało się tyle, że wybrzuszyło skrzydło drzwi.

Z tego względu nie zaleca się montażu nawiewników higrosterowalnych na ostatnich kondygnacjach przy wentylacji grawitacyjnej. Przemarznięta taśma nadaje się do wyrzucenia.

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
aaaaaaaa :)

no to szkoda że w projekcie tak nie napisał ten mądrala tylko kazał wszędzie zakładać

efekt nocnego przesiadywania na necie, w temacie:

http://oknotest.pl/1/news/artykuly/nawiewniki_wentylacja.php

teraz sobie policzę ile mi będzie wywiewać i ile muszę sobie nawiać.

pytanie jak potraktować salon z kozą gdzie też jest komin wentylacyjny?

i czy procedurę obliczania wywiewu i nawiewu robimy dla całej chaty razem czy każda kondygnacja osobno?

w przykładzie z w/w arykułu kuchnia jednak ma nawiewnik >

i znów nic nie wiem.

Jeżeli kuchnia będzie miała płytę gazową to musi być nawiewnik!

Ja wpadłem na pomysł nie do końca może profesjonalny, żeby doprowadzić pod wylewką rurę i zrobić w ścianach wloty świeżego powietrza w przedpokojach (parter, poddasze). Miało to być usprawnienie wentylacji grawitacyjnej (zastąpić nawiewniki w oknach), tylko z tego co się zorientowałem to trzeba będzie usprawnić ten wlot powietrza mechanicznie i przydało by się pewnie jakieś filtry założyć.

Myślę że plusem jest to że powietrze jest wstępnie ogrzane i nie wieje, minusem hałas konserwacja i ew wymiana filtra wentylatora.

Co sądzicie o moim pomyśle?

Ja wpadłem na pomysł nie do końca może profesjonalny, żeby doprowadzić pod wylewką rurę i zrobić w ścianach wloty świeżego powietrza w przedpokojach (parter, poddasze). Miało to być usprawnienie wentylacji grawitacyjnej (zastąpić nawiewniki w oknach), tylko z tego co się zorientowałem to trzeba będzie usprawnić ten wlot powietrza mechanicznie i przydało by się pewnie jakieś filtry założyć.

Myślę że plusem jest to że powietrze jest wstępnie ogrzane i nie wieje, minusem hałas konserwacja i ew wymiana filtra wentylatora.

Co sądzicie o moim pomyśle?

DOBRY!

Czytaj:

HYBRYDA

• 2 weeks później...
Gość Gosc321_1

Ja z kolei w projekcie mam tak:

"Odprowadzenie spalin i wentylacja. W pomieszczeniu w którym zamontowany jest kocioł powinny się znajdować dwa kanały o wym. 14x14, spalinowy z wkładem fi 140mm oraz wentylacyjny, wyprowadzone nad dach. Drzwi otwierane na zewnątrz z otworem min 200cm2 lub nawiew typu nawietrznika podokiennego."

Co o tym sądzicie? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wydaje mi się, że projektant załozył mikro-wentylację.

Gość Gosc321_1
Zle zrozumiałeś..

Ja tam widzę wyrażnie zaznaczony duży, stały nawiew (mikrowentylacji zwykle nikt nie używa bo "oszczędza energię"

Możesz mi zatem wytłumaczyć co oznacza ten zapis: drzwi otwierane na zewnątrz z otworem min 200 cm2?

Dokładnie to co napisane: drzwi z dziurą wielkości 200cm2. Czyli np. coś takiego jak kratka w drzwiach WC - dziura na wylot ok 40x5cm.

Chodzi o doprowadzenie świeżego i odprowadzenie zanieczyszczonego powietrza.

A dlaczego takie rozwiazania? Zapytaj Projektanta.

Nie... zanim zrobisz dziury przemyśl to dwa razy i koniecznie omów z kierownikiem budowy.

Wentylacja to jedno z ważniejszych zagadnień na budowie i nie można tu ufać wyłącznie wymianie doświadczeń" na forum