roberts73 07.03.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Witam Forumowiczów, czy można najpierw zrobić wylewki (ogrzewanie podłogowe) a później tynki cementowo-wapienne?Ściany mam proste (Porotherm P-W), tynki będą wykonywane ręcznie przez kultową w mej okolicy brygadę, niestety będę musiał na nich czekać.Czy mogę przed nimi zrobić wylewkę, jaką wybrać dylatacje itd.Jakie są Wasze doświadczenia i rady. PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 07.03.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Nie kombinuj człowieku, to że masz super brygade od tynków wcale nie oznacza, że miałeś super brygade od murowania.Generalnie to najpierw robi sie prąd i podejścia pod wode i kanalizacje,tynki, a później dopiero wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.03.2011 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 polecam: elektryka, tynki, wod-kan + c.o., posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.03.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Jakie są Wasze doświadczenia i rady. Wylewki przed tynkami to nie jest najszczęśliwszy scenariusz. Głównie chodzi o instalacje elektryczne i hydrauliczne. I jeszcze jedno, widziałem kilkanaście ekip tynkarskich, każda po sobie zostawiła śmietnik na podłodze (czytaj zasuszoną zaprawę). Chcesz to skrobać i zbierać szpachelką z wylewek?? Bo o foliach / tekturach to zapomnij, takie rzeczy tylko w Erze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 08.03.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 elektryka, wod-kan, glowne przewody co poziome i pionowe, rozdzielacze co, tynki, co: podlogowka podejscia pod grzejniki, wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 08.03.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Najpierw wszelkie instalacje elektryczne (i pochodne typu internet, strownik do pieca itd.) póxniej woda, c.o i tynki, na koniec podłogówka (jesli jest) i wylewki na samym końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 08.03.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Nie kombinuj.Tynki a potem wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberts73 09.03.2011 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Panowie, dziękuję za opinie, ale mam małe sprostowanie.Wszystkie instalacje poza podłogówką mam zrobione (woda, podejscia, odkurzacz, wentylacja, elektryka, kino domowe, alarm) wszystko ładnie pochowane w scianach lub podłodze. Mam mały przestój więc konsultuję sprawę ułożenia izolacji, podłogówki i wylania wylewek.Zarówno tynkarze i goście od wylewek mówili mi że można zrobić wylewki przed tynkami ( podobno wiele osób tak robi).Pytam o Wasze opinie w obawie czy aby mnie nie wkręcają.Gdybym mógł zrobić wylewki przed tynkami fajnie by mi się zgrały terminy.Dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 10.03.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 (edytowane) Pamiętaj, że przy wylewkach stosuje się dylatację...... Najczęściej używa się specjalnej taśmy (gąbki) którą daje się między gotową (wytynkowaną) ścianę a wylewkę - jak na poniższych zdjęciach. Jeśli nie będziesz miał tynków - będzie o to raczej ciężko..... Inna sprawa, że przy tynkach bardzo dużo się brudzi - szkoda tej wylewki. Edytowane 10 Marca 2011 przez carringtontomas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
001tomek 10.03.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 rób pierw tynki,ekipa na pewno posprząta ale właśnie tej dylatacji szkoda i ciężko im będzie ładnie dotrzeć tynk do posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts