Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podziemy problem

Recommended Posts

Witam. Już po fakcie ale spytam się może coś się da z tym zrobić. Nie dopilnowałem.... biję się w pierś i murarze "Boże broń przed fachowcami" posadowili mi ścianę fundamentową z bloczków niesymetrycznie na ławie. Z mechaniki jest to kiepsko bo ława preacuje na skręcanie a praktycznie jakie mogĄ być konsekwencje i jak można by to chociaż prowizorycznie naprawić. Myślałem o opasce betonowej zbrojonej na fundamencie... ale może są jakieś inne sposoby. Pozdrawiam i czekam na jakiekolwiek informacje . Do niformacji: dom parterowy bez poddasza użytrkowego ale strop betonowy (Teriva) ściany z betonu komórkowego 24cm (więc nie ma dużego obciązenia). Dzięki i czekam na info.

A i w kwestii wyjaśnienia: Niesymetryczność jest spora bo naławie 40 z jednej strony nie ma w ogóle odstępu a z drugiej jest 16cm. Na innych jest podobnie

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Mat dnia 2002-05-15 08:26 ]

Ciężko mi coś doradzić, ale ostatnio rozmawiałem z kolegą który jest kierownikiem budowy i wzmacniali ławy pod budynkiem 8 piętrowym.

Jeśli byś miał sporo kasy to albo wyjściem jest wymurowanie na tych 16cm ścianki fundamentowej i połączenie jej z tą istniejącą. Albo nadlanie ław, wszystko porządnie zbrojąc.

Musisz spytać prawdziwego budowlańca - to jest wyższa szkoła jazdy. O ławach mówią wszyscy ale o poprawieniu ławy mówią tylko nieliczni. Generalnie jest wszystko do poprawienia tylko kasa, czas i nerwy.

Może w ogóle nie trzeba będzie nic ruszać przy tych obciążeniach.

Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi innych.

Moze to i dobry pomysl z tym ndbudowaniem poniewaz zostalo mi troche bloczkow betonowych i murujac je na szerokosc 12cm da sie przesunac srodek cieżkości na sreodek ławy z drugiej strony czym polaczyc istniejacy mur z nowym pewnie jakies kotwy albo podobne ustrojastwa. A moze łączyc na zaprawę a na górze dać opaskę betonową? Co wy na to? Ota takie szaleńcze pomysły zdesperowanego inwestora...

Witam

Tak na oko budowlańca mam wrażenie że nie będzie problemu. Owszem, ława będzie skręcana, ale nie powinno to w znaczącym stopniu wpłynąć na całość konstrukcji. Proponuje porozmawiać z projektantem konstruktorem (broń boże z architektem), on powinien to w miarę sprawnie przeliczyć. Jeszcze jedno jaki jest układ stropu, czy jest on (belki) równoległe do tej ściany? Jeżeli tak nic bym nie robił i nie przejmował się tym. W każdym wypadku jednak, to kierownik budowy powinien podjąć ostateczną decyzję.

Pozdrawiam

I równolegle i prostopadle bo te ...... fachowcy chcieli sobie uproscic robote i robili fundament z pelnych bloczkow i nie chcialo im sie ich skracac. Stad caly dom nieco sie rozjechał :smile:). Pocieszeniem jest dla mnie to ze moglem trochę poprzeklinać i powieszać na nich psów.... ale co to za pocieszenie.

A gdzie był twój kierownik budowy jak murowali scianki? Ja wychodzę z załozenia że to jest mój dom i moje pieniądze i ostatnie słowo nalezy do mnie zawsze mozna sie poradzić lub poczytac forum ja tak robiłem Pamiętaj czeka cię jeszcze dach i wykonczenie. Nie daj sie zwieśc robotnikom oni często idą na skróty a ty bedziesz mieszkał w tym domu.