Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to zrobi? optymalnie!!??

weyn.rob

Recommended Posts

Mam potężny problem-nawet bardzo potężny.

Chcę pobudować wiatę stalową służącą jako m.in. magazyn drzewa do kominka,wędzarni i węgla na grill,oraz innych mniej lub bardziej przydatnych rzeczy na działce-tzw pierdolnik.

I wszystko jest proste-jak metr sznurka w kieszeni-oprócz technologi w jakiej mam to zrobić.Chodzi mi o to żeby był to kompromis między dobrą jakością wykonania a wmiarę niską ceną--wiecie czasy teraz ciężkie.

A wiata-czy może lepiej hala ma wyglądać tak:

-konstrukcja metalowa skręcana lub spawana

-długość 48 m

-szerokość ok 24 m

-wysokość 6 m.

Całość ma być pokryta blachą trapezowa ocynkowaną.

Budynek ma stać w strefie o małych opadach śniegu.

Proszę o wszelkie pomysły i sugestie na w.w. temat.

Jak to zrobić aby osiągnąć przysłowiowe optimum.

Pozdrawiam wszystkich budujących i projektantów.

PS

A może ktoś ma podobny obiekt do sprzedania?

Witam :D

Fiu fiu weynrob :lol: ale zacząłeś wontek że szok :o , mi sie zdaje że bez konstrukcji kratownicy wspierającej dach się nieda to jest konieczność przy takiej szerokości ale moge sie mylić . To ile tego drzewa bedziesz miał cały las :lol:. ? przy okazji zmieści sie pewnie nawet konbajn co nie ? :wink:

Pozdrawiam ARi :wink:

Ps. też bede śledzil wontek :roll:

Widzę że wszyscy podchodzą do tematu żartobliwie a sprawa jest jak najbardziej poważna.OK dodam że w hali tej mają być postawione trzy komory chłodnicze z płyt warstwowych.

Założyłem ten temat gdyź szukam wiadomości jak to wykonać w miarę tanio i dobrze jakościowo.

ARi co do kombajnu to go nie mam gdyż nie sieję żadnego zboża :lol:

Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak to miałoby wyglądać.

Gdziś koło Poznania jest firma co robi dźwigary dachowe z klejonego drewna--z klejonych desek po prostu.Ciekawe jaki jest koszt takiego np.24 m elementu.I można coś takiego stawiać na słupach betonowych co 8 mb--tak wiec potrzebował bym tylko 7 szt-reszta el konstrukcji dachu też jest drewniana.

Może to jest jakąś alternatywą?????

Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak to miałoby wyglądać.

Gdziś koło Poznania jest firma co robi dźwigary dachowe z klejonego drewna--z klejonych desek po prostu.Ciekawe jaki jest koszt takiego np.24 m elementu.I można coś takiego stawiać na słupach betonowych co 8 mb--tak wiec potrzebował bym tylko 7 szt-reszta el konstrukcji dachu też jest drewniana.

Może to jest jakąś alternatywą?????

robi!

daj se spokoj z drewnem klejonym bo drogie i to bardzo

metoda jaka ci podalem wymaga pily gwozdzi mlotka i silnych chlopakow

no i wciagniecia takiej kratownicy

rozstawy jakie ci podalem wydaja mi sie optymalne ..

slupy mozna rozstawic rzadziej np. 6m ale zwieksza sie przekroj podwaliny pod wiazary

ale mysl i szukaj i pukaj a bedzie ci otworzone

no i murowane bloczki wymagaja betoniarki a slupy zalewania z gruchy

rusztowania zbrojenia i ćmojów bojów

podałem cie technologię możliwą do wykonania metodą ściśle gospodarczą przynajmniej tak mi sie wydaję

proszę o wypowiedź ludzi co mają hale a nie domy ... :)

Widzę że wszyscy podchodzą do tematu żartobliwie a sprawa jest jak najbardziej poważna.OK dodam że w hali tej mają być postawione trzy komory chłodnicze z płyt warstwowych.

Założyłem ten temat gdyź szukam wiadomości jak to wykonać w miarę tanio i dobrze jakościowo.

Kombajn może byc też ziemniaczany , nie tylko zbożowy.

Kombaln może byc też ziemniaczany , nie tylko zbożowy.

Jak jesteś taki zasadniczy to jest to kombajn a nie kombaln. :lol: ale i takiego też nie mam

Modi

może trochę przesadziłem z tym ze chcę to zrobić super tanio i tylko metodą gospodarską :lol:

Przyjmijmy że niech to będzie srednio tanio ale w miarę mało skomplikowane w realizacji

Moim zdaniem to powinno wyglądac to tak--nie wiem jak to sie ma do kasy--słupy betonowe-gotowe lub budowane na miejscu--najlepiej co 8 m jak nie to co 6m i na te słupy położyć gotowe dźwigary np z klejonego drewna lub metalowe.

Sam juz zbaraniałem:bo nie chciałbym dla paru tysięcy gimnastykować sie z tym tematem--muszę podejść do sprawy matematycznie i zacząć to dokładnie przeliczać-co ile kosztuje i jakie są różnice w danej technologii.

Mam potężny problem-nawet bardzo potężny.

Chcę pobudować wiatę stalową służącą jako m.in. magazyn drzewa do kominka,wędzarni i węgla na grill,oraz innych mniej lub bardziej przydatnych rzeczy na działce-tzw pierdolnik.

I wszystko jest proste-jak metr sznurka w kieszeni-oprócz technologi w jakiej mam to zrobić.Chodzi mi o to żeby był to kompromis między dobrą jakością wykonania a wmiarę niską ceną--wiecie czasy teraz ciężkie.

A wiata-czy może lepiej hala ma wyglądać tak:

-konstrukcja metalowa skręcana lub spawana

-długość 48 m

-szerokość ok 24 m

-wysokość 6 m.

Całość ma być pokryta blachą trapezowa ocynkowaną.

Budynek ma stać w strefie o małych opadach śniegu.

Proszę o wszelkie pomysły i sugestie na w.w. temat.

Jak to zrobić aby osiągnąć przysłowiowe optimum.

Pozdrawiam wszystkich budujących i projektantów.

PS

A może ktoś ma podobny obiekt do sprzedania?

W temacie jest napisane:Jak to zrobić optymalnie?

A w tekscie:jako m.in. magazyn drzewa do kominka,wędzarni i węgla na grill,oraz innych mniej lub bardziej przydatnych rzeczy na działce-tzw pierdolnik

Więc się pytam czy pierdolnik o pow. ok 1200m2 to jest sprawa poważna?, czy też nie?