Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1 odpowiedz na pierwsze pytanie jest bardzo łatwa a brzmi George Stephen

2 odpowiedz na drugie pytanie jest bardzo pachnąca gdyż ..........

Lubię grillować bo tylko zapach rozpalonego grilla wywołuje zazdrość w nozdrzach wszystkich moich wygłodniałych sąsiadów ....

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Kto wynalazł grill z pokrywą?

2. Lubię grillować bo....

1. George Stephen

2. Lubię grillować, bo grillowanie to wiosna, a ja lubię zapach wiosny. Grillowanie to także moi bliscy, moje ulubione zielone miejsce, błękitne niebo, szum wiatru i drżących liści. Dlatego właśnie lubię grillować.

Edytowane przez mariola3108

1.George Stephen

2.Lubię grillować bo grill łączy ludzi.Nie ma to jak grillować sobie w altance przy domu oglądając mecz.Telewizor stoi na szafce przy oknie,a za oknem wspomniana altanka.Zrobiliśmy sobie studio telewizyjne na czas mundialu 2010 w altance.Zapraszaliśmy przyjaciół w czasie mistrzostw.Mecze się skończyły,ale pomysł się przyjął.Teraz przy dobrej pogodzie zaczniemy oglądamy mecze ligi hiszpańskiej,angielskiej i żużlowe GP.W domu ciężko wysiedzieć, a tak można grilla doglądać.Szkoda,że wiosna/lato nie są przez cały rok,bo to jest genialne rozwiązanie.Dobry mecz,dobra karkówka z grilla, towarzystwo przyjaciół i to jest sposób na udany wieczór.

no tak sobie właśnie pomyślałam, że jak Redakcja się pyta o to kto wynazł grill z pokrywą to musi być z tym związana zabawna historia tego co wynalazł, pewnie dzięki utrudnieniom, pryskającemu tłuszczowi itp. i proszę, co znalazłam:

(przeklejone)

"Zanim został wynaleziony grill w kształcie kuli, panowała „era“ cegły. W całej Ameryce powszechne było budowanie otwartych grilli z cegły. Oczywistą wadą tych „budowli” była ich nieruchomość, przy złej pogodzie np. deszczu z powodu braku pokrywy nie dało się z nich korzystać oraz faktu, iż często występowały wysokie płomienie. Dodatkowo przyjemność grillowania była obniżona, gdyż popiół osiadał się na mięsie czy ubraniu, natomiast jedzenie, które lądowało na talerzach było źle upieczone bądź spalone.

Jako fan grillowania z wielkim zamiłowaniem do dobrego jedzenia i ojciec jedenastu dzieci George Stephen złościł się bardzo z powodu tych okoliczności, które ciągle utrudniały mu grillowanie. Jeśli np. zła pogoda zmuszała go schronić się pod jakimś dachem a płomienie jego otwartego murowanego grilla pozostawały bez kontroli.

Jednak George Stephen nie tylko złościł się na niewystarczające możliwości grilli z cegły, szukał również rozwiązania tego problemu. Po wielu eksperymentach w 1952 roku podczas rejsu na widok boji wpadł na pewien pomysł. Podzielił boję na 2 części i użył dolnej metalowej części jako kotła, do którego zamontował dodatkowo 3 nogi, dopasował górną część boji, która miała służyć za pokrywę. Tak oto powstał prototyp grilla w kształcie kuli, który pozwalał na kontrolę grillowanych potraw.

Przez ten nowy typ grilli „mistrz“ grillowania miał system, który mógł kontrolować. Aczkolwiek głównym celem Stephena nie była różnorodność, poprzez jego nowy wynalazek można było wybierać pomiędzy grillowaniem bezpośrednim i pośrednim. Obecnie światowej sławy Grill Weber w kształcie kuli zmienił w krótkim czasie wygląd amerykańskich ogrodów oraz stał się symbolem grillowania.

Po początkowym wahaniu nowy Grill w kształcie kuli został entuzjastycznie przyjęty, a grill z cegły stał się reliktem przed-nowoczesnej kultury. George Stephen produkował profesjonalne grille. Przy tym podążał za 2 celami: Jego grille miały być nie tylko innowacyjne, ale też trwałe. W skrócie, poprzez wysokie standardy jakości zapewnić wykorzystanie go przez dziesięciolecia.

Dziś ludzie na całym świecie używają grilli Weber. Nic dziwnego, gdyż w sumie w różnych przepisach chodzi o dwie rzeczy: pełnowartościowy smak i łatwe przygotowanie.

Wszechstronność dzięki pokrywie

To właśnie wynalazkowi George Stephen’a zawdzięczamy dzisiejsze różnorodne możliwości przy grillowaniu. Odkrycie pokrywy otworzyło zupełnie nowy świat grillowania, w którym dzięki zastosowaniu pokrywy, grill można używać jako piec z termo obiegiem, natomiast potrawy są pieczone wolniej, łagodniej i można zastosować np. przy metodę pośrednią."

no i proszę cała historia!

ale się rozmarzyłam!!!

Redakcjo! Tak nie wolno! i to jeszcze w Dzień Kobiet!

Teraz cały dzień będę marzyć o grillowaniu na tarasie, a tu ani pogody nie ma do tego odpowiedniej jeszcze, ani tarasu jeszcze nie mam prawdziwego....

A lubię grillować, bo to coś więcej niż zwykły posiłek! To cały rytuał! I wiosna! Pierwszy grill to znak, że wiosna już nadeszła i znowu jest cudnie (choć i zimę lubię..)

A grill musi być obowiązkowo...

W zeszłym sezonie nie wytrzymałam i choć wody nie miałam jeszcze np i innych takich tam rzeczy... kupiłam zwykły kociołkowaty (otwarty) grill i przytargałam go na budowę....

ale panowie budowlańcy byli zdziwieni, ale i jacy zadowoleni jak im jedzonko zrobiłam gorące z grilla!

Grill dla mnie to nie tylko zwykły grill! Ale i wspomnienie piękne pierwszego posiłku na a`la tarasie prowizorycznym!

Tak więc sami widzicie, że grillować nie lubię tylko kocham!

może w tym roku już na prawdziwym tarasie zasiądę przy prawdzimym grillu! ale z drugiej strony grillowanie kombinowane też ma swoje uroki i pozostawia fajne wspomnienia!

Pozdrawiam i byle do szybkiego grillowania!

:)

Głosuję za wyróżnieniem (przynajmniej ) dla Tosi za ten wpis.

Wczoraj grillowałem z kolegą . Jego patent to płyta granitowa na ognisku.

Niezły numer , mówię wam - może uda mi się go namówić ,by to

opisał. Robimy to nawet w sylwestra ,grzejąc się przy ognisku....

pozdrawiam Robert

1.George A. Stephen

2.Lubię grillować bo lubię potrawy z grilla .Smak i zapach przyciąga niejednego do stołu.

Cała rodzina zachwycona jak na grilla zaproszona.

Świeże powietrze,zapach wkoło,kiedy grillujemy jest wesoło.

Czy warzywa czy pieczyste to na grillu jest soczyste.

Dlatego kiedy wiosna się zaczyna u nas się sezon na grilla rozpoczyna.

1. George Stephen

2. Lubię grillować , bo wtedy zapraszam znajomych do altany , pojawia się piwko i można się z nimi pobawić . Przez to , że rzadko zdarza się okazja do tego , grillowanie jest jeszcze przyjemniejsze .

1.George Stephen

2.Lubię grillować bo to zajęcie wspaniałe,

w letnie popołudnie jest doskonałe.

Na świeżym powietrzu czas spędzony,

po wyczerpującym dniu jest niezastąpiony.

Wtedy z przyjaciółmi i rodziną grilluje,

różne sukcesy z nimi świętuje.

Oprócz tego jedzenie z grilla jest wyśmienite,

szaszłyki czy warzywa są wprost znakomite.

Grillowanie jednoczy ludzi,

nikt się wtedy nie nudzi.

1.Grill z pokrywą wynalazł George Stephen.

2.

Lubię grillować na natury łonie,

Me serce na samą myśl już płonie!

Gdy wiosenna trwa sielanka,

Słońce grzeje już od ranka.

Każdy rozpala sobie grilla

Atmosfera od razu ożyła.

Humor można sobie poprawić

I dobrze się zabawić.

Zawsze grzecznie, lecz wesoło,

Pary tańczą wokoło!

Reszta czeka niecierpliwie

Na szaszłyki, kiełbaski, mięsiwo treściwe!

W blasku promieni majowych,

Pyszności w zalewach ziołowych.

A ja pilnuję grilla, co usmażę, to zjadam

I jeszcze ze stołu pyszności podkradam.

W piwnicy napoje schłodzone,

W grillowym szaleństwie zatonę!

Kto wynalazł grill z pokrywą? George Stephen- trzeba przyznać, że George dał światu fantastyczny wynalazek...

Dlaczego lubię grillować? Lubię grillować, bo:

- klimat spotkań z przyjaciółmi delektującymi się moimi grillowanymi stekami wołowymi jest niepowtarzalny

- jesteśmy na łonie natury (w moim ogródku ;-), zrelaksowani, odprężeni, ja "rządzę" przy grillu i przygotowuję różne cuda wg. życzeń gości: od pełnokrwistego po spieczoną podeszwę (coż, niektórzy w kwestii smaku są niereformowalni....)

- w tym czasie wszyscy przenosimy się w inny świat, cieszymy się spokojem, swoją obecnością i stekami oczywiście...

Pierwszy domniemany wynalazca George Stephen

Gotowanie lubię gdyż jest to ciągłe wyzwanie. W kuchni nie można się nudzić, można odkrywać ciągle nowe smaki kultury.A grillowanie no cóż rewelacja zaprosić znajomych i oglądać jak każdy zajada się cudownym mięskiem w grilla(oczywiście okrągłego z pokrywką ;p) czysty relaks w jego najlepszym wydaniu :)

1.:yes:Wszechstronność dzięki pokrywie

George-Stephen Weber GrillTo właśnie wynalazkowi George Stephen’a zawdzięczamy dzisiejsze różnorodne możliwości przy grillowaniu. Odkrycie pokrywy otworzyło zupełnie nowy świat grillowania, w którym dzięki zastosowaniu pokrywy, grill można używać jako piec z termo obiegiem, natomiast potrawy są pieczone wolniej, łagodniej i można zastosować np. przy metodę pośrednią.

2.lubię grilować bo: wyciągam wszystkich do mojego pięknego ogrodu. wszystko jest wcześniej przygotowane a my rozmawiamy popijając zimne białe winko, dzieci bawią się w ogrodzie. ja zrywam świeże zioła z rabatki. goście zachwycają się moim małym ale jakże ślicznym typowo Polskim ogrodem. malwy, maki, maciejka,bez jaśmin galeria zapachów i wyszukane potrawy z grila...... mmmmmmmm

pozdrawiam

iwona :D

odp 1.George Stephen

2. Lubię grillować bo wtedy mój zapracowany mąż na dłuższą chwilę zasiada przy stole by się delektować mięskiem i kiełbaską, które przygotował wcześniej z synkiem. A w "codziennym" zapracowanym życiu spożywanie wspólnie, spokojnie posiłków, przy dwójce małych dzieci, jest bardzo trudne.

Witam Wszystkich serdecznie ze słonecznego Rzeszowa :-) Co meritum:

1. Grill z pokrywką wynalazł sympatyczny Pan George Stephen

2. Lubię grillować, bo gdy to robię mogę przy tym postepować, dziewczynę wycałować, ducha odstresować, pracę zapauzować, bezalkoholowym operować, sąsiadów spacyfikować, fajnie się zachować, fejsbuka do piwnicy schować i oponkę pomasować:-)

Mniam, smacznego życzę Wam! Lecę jeść i pozdrawiam!

Edytowane przez brigade

1. Grill z pokrywką wynalazł George Stephen.

2. Lubię grilować bo można spędzić z przyjaciółmi wspaniałe chwile no i oczywiście zawsze można dużo zjeść dobrego jedzonka do tego zimne piwko raj w gębie :D A co najważniejsze to zawsze można sobie pośpiewać i potańczyć do białego rana ! :)

Grillowanie to super sprawa

A jeśli grillować ....to do białego rana!!!!!

A jeśli do białego rana to z dobrą ekipą

Wtedy nasze smutki po prostu wnet znikną!!!!!