Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1)George Stephen - do wynalezienia grilla z pokrywą zmobilizowała go chęc grilowania podczas deszczowej lub wietrznej pogody

2) Lubimy grilować gdyż jest to kolejna okazja do spędzenia wolnego czasu w gronie rodziny lub przyjaciół

Edytowane przez niezapominajka1972
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

George Stephen oto wynalazca i zgadzam się z przedmówcą, że to zabawna historia.

Jeżeli chodzi o drugie pytanie, to odpowiedź jest prosta. Lubię grillować, bo spędzam wówczas czas z przyjaciółmi, a to pozytywnie wpływa na mnie. Poza tym grillujemy kiedy jest ciepło i daje to wiele radości, zabawnych sytuacji i pozytywnej energii. W zeszłym roku grillowaliśmy podczas burzy i taka pokrywa byłaby wskazana :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

odpowiedz nr 1 - George Stephen

odpowiedz nr 2

dlaczego? w naszyn klimacie grillowanie oznacza nadejscie wiosny i ceplych dni. poza jedzeniem ktrore jest wspaniale gril daje wiele mozliwosci.

mozna jak sie jest wykonczonym posiedziec w samotnosci robiac sobie kolacyjke jednoczesnie relaksujac sie. ale zdecydowanie lepiej jest zaprosic znajomych i pobiesiadowac wspolnie. przy grillu zawsze jest taka szczegolna atmosfera jest milo i pogodnie, troski nas opuszczaja a w prypadku gosci i wspolnego grillowania jest tez pewna rywalizacja ktore danie bedzie najlepsze a moze ktos wymysli cos nowego i ciekawego. i nawet jak komus sie cos przypali zawsze jest wesolo. nie mowiac juz ze przy grillowaniu w milej atmosferze czas mija bardzo szybko i niekiedy robi sie bardzo pozno a wszyscy sa chetni do zabawy (przy domowej biesiadze juz dawno by sie towarzystwo rozeszlo) JUZ NIE MOGE SIE DOCZEKAC KIEDY BEDZIE INAUGURACJA SEZONU GRILLOWEGO. WSZYSTKIM ZYCZE SMACZNEGO I SUPER BIESIAD PRZY GRILLU I NIE MUSI TO BYC KONIECZNIE GRILL WEBERA - ALE NIE POWIEM BYLOBY MILO PICHCIC NA TAKIM SPRZECIE POZDRAWIAM WSZYSTKICH GRILOWICZOW - NIECH ZAR BEDZIE Z WAMI

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. George Stephen.

2. Lubię grillować bo znacznie ułatwia i uprzyjemnia mi to życie!

Przy dwójce maleńkich dzieci musiałabym zrezygnować z organizowania moich urodzin, imienin, gdzie zawsze bywa 20 - 30 osób.

Wcześniej mogłam sobie pozwolić na stanie "przy garach" kilka dni przed imprezą i jeden po....

Imprezy odbywają się w czerwcu, więc rozstawiam duży namiot w ogrodzie.

Na stołach rozkładam plastikowe naczynia i sztućce.

Mięso, warzywa marynuję wcześniej, część nawet mrożę miesiąc wcześniej w przyprawach.

Robię kilka rodzai surówek, obowiązkowo sos czosnkowy ( w ogromnych ilościach).

I to jest praktycznie wszystko, co muszę zrobić.

Do stania przy grillu zawsze ktoś chętny się znajdzie.

Smakołyki z grilla każdy lubi, więc nic innego nie trzeba robić.

A sprzątanie po takiej imprezie polega na zebraniu wszystkiego ze stołu i wrzuceniu do kosza przed domem.

Dlatego kocham grillować, a sąsiedzi no cóż.... twierdzą, że nasze śpiewy zniosą ale tego zapachu już nie .......

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

odp.1 George Stephen :)

odp.2 Lubię grilować bo ....w grilowaniu jest siła!! zjeżdza cała rodzina :) . Imprezę wesołą rozkręca, pysze jedzenie nas wkręca!!

 

Warsztaty

Edytowane przez kleo669
zapomnialam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

odp.1 George Stephen

odp.2 Lubię grilować bo ....1) Zarówno ja jak i moja rodzina lubimy dobrze zjeść.

2)Jak dorwę się do gotowania w Kuchni to zostawiam po sobie tyle brudnych naczyń co Makłowicz i żona mnie goni (nie to żebym uchylał się od zmywania :) a na grillu jakoś tego mniej i łatwiej, i można popuścić wodze kulinarnej fantazji.

3) Grill to nie tylko jedzenie to sposób na odpoczynek w zapędzonym dzisiejszym świecie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie nr 1 Grill z pokrywą wynalazł George Stephen

Pytanie nr 2 : Lubię grillować, bo ... to super spotkania z rodziną ze znajomymi, uwielbiamy grillowanie bo to relaks,odpoczynek,frajda dla wszystkich- GRILLOWANIE to wspaniała prosta rzecz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam wszystkich grillomaniaków :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie 1: George Stephen

Pytanie 2: Lubię grillować bo...: Jest to smaczne, zapewnia ciągły ruch (podchodzenie, obracanie, dmuchanie), piwo przy tym smakuje wyjątkowo, rozmowy przy grillu są milsze, trwają długo (uwielbiamy długo celebrować posiłki). A poza tym, czyż nie po to budowaliśmy domek aby móc bez przeszkód grillować :-). ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

wszyscy już wyżej opisali, że grilla z pokrywą wynalazł George Stephen.

Tak więc drugie pytanie jest ciekawsze.

Dlaczego lubię grillować? :) i już uśmieszek :)

Bo to takie wspaniałe chwile, kiedy mąż uwija się żwawo, a ja po prostu odpoczywam :) delektuję się piwkiem :) wsuwam najwspanialszą karkówkę świata :) i nic, absolutnie nic nie muszę robić :) no chyba że sięgnąć po następną porcję mięcha :)

Do tego wszyscy zajadają się sosem czosnkowym :) i nikomu nie przeszkadza zapach czosnku :)

Przydałby się taki fajny grill, bo pewnie mąż zachęcony sprzętem częściej chciałby grillować. A ja mogłabym leniuchować!

Gosia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1) pomysłodawcą grilla z pokrywą był Georg Stephen

 

2) lubię grillować bo spędzanie czasu na wolnym powietrzu, w towarzystwie, czując ten niepowtarzalny aromat unoszący się z dymkiem własnego grilla jest najsympatyczniejszym zajęciem, do którego się palisz jak te żarzące węgielki pod rusztem grilla !!!

 

Pozdrawiam wszystkich grillowiczów

 

Warsztaty

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To co miało być napisane już napisano.

Odpowiedzi: pytanie pierwsze: George Stephen

Krótka historia przeklejona ze strony "http://www.grillwogrodzie.pl"

"Podobnie jak wielu Amerykanów w latach 50., George Stephen upodobał sobie grillowanie na wolnym powietrzu. Jednak w ta m tych czasach za grill służył otwarty metalowy kocioł, który nie dawał praktycznie żadnej możliwości regulacji i kontroli pieczenia. Przykładowo, gdy żar był za gorący lub pogoda zbyt wietrzna, mięso przypalało się. Gdy padał deszcz, rzeczą niemożliwą było utrzymanie rozpalonego grilla przy pracy. Także pierwsze próby Georgea, polegające na wypro¬dukowaniu lepszego grilla ogrodowego z cegieł, nie rozwiązywały tych problemów. W1951 r. George postanowił zbudować grill z pokrywą, gdyż-jak uważał-metalowa pokrywa och roń i żar w grillu przed wiatrem. W taki sposób można także zdusić płomienie powstające wtedy, gdy sok z mięsa kapie na rozżarzony węgiel. Poza tym, sądził, że prościej rozpalić ogień, gdy węgiel drzewny nie leży bezpośrednio na dnie grilla, lecz dostaje powietrze także od dołu. Celem George'a było stworzenie grilla, który niezależnie od wiatru i pogody utrzymuje stałą temperaturę.

Pracując w firmie Weber Brothers Metal Works, George'owi wpadła w oko kulista forma z metalu, boja morska, którą przeciął na pół. Po złożeniu obu elementów powstał grill węglowy z pokrywą w kształcie kuli -grill kulisty Weber®, który podbił później świat jako symbol griIlowania na świeżym powietrzu.

Grill ten był tak popularny wśród przyjaciół i sąsiadów, że w lipcu 1952 r. George rozpoczął sprzedaż »George's Barbecue Kettle«, pierwowzoru dzisiejszego grilla kulistego Weber®. Z początku, z racji swego kształtu, urządzenie było przedmiotem drwin i nazywane »sputnikiem«. Szybko się to jednak zmieniło, gdy dostrzeżono, jak dobrze funkcjonuje i jak smaczne są potrawy przyrządzone na tym nietypowym wynalazku. Grill kulisty stał się absolutnym hitem. Oprócz nowego kształtu, produkt zawdzięczał swój sukces także doskonale wyszkolonym prze¬dstawicielom handlowym firmy Weber®, którzy w wybranych sklepach prezentowali i objaśniali tajniki jej wyrobów.

Poza tym George doszedł do wniosku, ze również sprzedawcy w sklepie powinni być poinfor¬mowani o wyposażeniu i zaletach grilli kulistych Weber®, aby mogli odpowiadać na pytania klientów, nasuwające się im przy porównywaniu różnych produktów podczas zakupu. Wysokie wymagania jakościowe, które na początku lat 50. utorowały grillowi kulistemu Weber® drogę do sukcesu, obowiązują dzisiaj dla całego programu produktów. Ponadto sprawdzo¬ne zasady sprzedaży produktów Weber® w handlu detalicznym stanowią nadal niezwykle skuteczną strategię marketingową."

Pytanie drugie.

Grillowanie to rytuał rodzinny, który kończy się wspaniałym, sycącym i smacznym posiłkiem w którą zaangażowana jest cała rodzina spędzająca wolny czas na świeżym powietrzu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...