Karolooo 08.03.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Witam, Chciałbym się dowiedzieć jakie mogą być przybliżone koszty ogrzewania domu z antresolą (nad salonem około 50m2 - wysokość około 7-8 metrów). Mam zamiar kupić dom wybudowany takim systemem o całkowitej powierzchni 346 m2, mieszkalnej 250 m2. Początkowo napaliłem się strasznie ale po zimnym prysznicu zaczynam myśleć ekonomicznie. Zastanawiam się nad opłatami w takim domu. Dom posiada do ogrzewania instalację gazową (piec Viessmann'a , dodatkowo w centralnym punkcie domu jest kominek). Proszę zorientowane osoby o szacunkowe podanie wartości jaki można zapłacić za ogrzewanie. Oglądałem ten dom i potwierdza się że wybudowany był "pod siebie" - wykorzystano dobrej jakości materiały jak na tamte czasy - wybudowany w 1982 roku. Sprzedający pokazywał mi rachunki opiewające na kwotę max 1200 PLN. Tylko zastanawiam się czy dom tej zimy był zamieszkiwany - może ktoś trzymał tylko minimalną temperaturę. Poproszę o poradę czy "ładować " się w takie luksusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.03.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Zajrzyj do świadectwa charakterystyki energetycznej tego budynku, tam jest roczne zapotrzebowanie na ciepło przy normalnym użytkowaniu, przemnóż sobie to przez jakąś stawkę za 1 kWh ciepła i będziesz miał odpowiedź. Ja bym się nie odważył kupować domu bez takich informacji, a ten 1 200 to chyba za miesiąc ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 08.03.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 (edytowane) 1200za gaz to mój sąsiad płaci za miesiąc dom ok 150m2, a stwierdzenie 'budowany pod siebie' może mieć różne oblicze, jeszcze pare lat temu ocieplali domy styropianem 6, dzisiaj 20, kilka lat temu nikt nie myślal o rekuperacji z odzyskiem ciepła, dzisiaj mało kto tego nie robi. Poproś o świadectwo energetyczne tak jak radzi Krzysztof i będziesz miał czarno na białym Edytowane 8 Marca 2011 przez ana-76 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolooo 08.03.2011 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Tak był to rachunek za jeden miesiąc. Dziękuje za wszelkie sugestie (takie jak świadectwa charakterystyki energetycznej). Przyznam się, że całe życie mieszkałem w bloku i dopiero wszystkiego chcę się dowiedzieć. Będę bardzo wdzięczny za sugestie na jakie sprawy, zagadnienia zwrócić uwagę kupując dom z rynku wtórnego (kredyt na lata - abym go spłacał z jakimkolwiek uśmiechem a nie łzami że wtopiłem.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts