sebsa 08.03.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Witam mam takie pytanie. Dobiega właśnie końca budowa domu, którego budowę rozpoczął ładnych naście lat temu teść. Przez tych kilkanaście lat prawo budowlane zmieniało się kilkukrotnie nie w tym rzecz. Zbieramy właśnie wszystkie niezbędne dokumenty pod kątem uzyskania zgody na użytkowanie budynku. W budowie jest kilka odstępstw od pierwotnego projektu ponadto w tym momencie dom nie jest jeszcze ocieplony i co za tym idzie otynkowany. Ma on jednak świadectwo energetyczne. Wczoraj spotkaliśmy się z kimś na kształt naszego kierownika budowy, który w tym momencie kręci nosem i wskazuje, iż warunkiem uzyskania pozwolenia na użytkowanie budynku jest wykonanie owego ocieplenia. Nie chcemy się z tym zgodzić wiadomo pieniądze itd. Proszę o podpowiedź czy kierownik ma rzeczywiście rację i organ nadzoru może warunkować wydanie pozytywnej decyzji od ocieplenia domu. Kierownik wspomniał również o czymś na kształt pozwolenia na częściowe użytkowanie obiektu. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 08.03.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 (edytowane) najprosciej bedzie zapytac w PINB czy elewacja wymagana czy nie, rowniez informacje o warunkowym uzytkowaniu otrzymacie w moim powiecie w zeszlym roku elewacja do odbioru nie byla wymaganakonieczne sa natomiast barierki zewnetrzne Edytowane 8 Marca 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paprotnik19 08.03.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Z tego co się orientuję to elewacja nie ma wpływu na uzyskanie takiego pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 08.03.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Wy mówicie o elewacji, a tu chodzi o spełnienie warunku energooszczędności zapewnionym przez ocieplenie zewnętrznych ścian by ich współczynnik nie przekroczył 0,3.Jeśli jest świadectwo energetyczne i z niego wynika, że spełniony jest ten warunek to ocieplenia nie musi być a tym samym i elewacji do odbioru.Przecież buduje się domy z bloczków BK o grubości 40 cm i ten warunek jest spełniony i odbiory są pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 08.03.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Trochę może pomogę bo jestem w temacie, właśnie złożyłam - za czwartym podejściem:D dokumenty do odbioru. Wprowadzone zmiany istotne zmieniające bryłę budynku, metraż, kubaturę wymagają nowego projektu; zmiany nieistotne nanosimy czerwonym kolorem na kopiach rzutów i elewacji i potwierdza je na każdej stronie kierownik podpisem i pieczątką. Ważne by nanieść wszystko, zwłaszcza od strony frontowej bo porównują zdjęcie z certyfikatu z projektem! Mój sąsiad do balkonu nad wejściem dostawił filarki i ich nie wyrysował. Przyjechała komisja, przemierzyli, przepatrzyli, dołożyli 500zł kary i kazali zrobić nowy projekt zgodny ze stanem faktycznym - 3500zł! U mnie żądają dodatkowo opisu załączonych rysunków a wygląda to tak ( żeby zrozumieli....)OPIS ZMIAN NIE ODSTĘPUJĄCYCH W SPOSÓB ISTOTNY OD ZATWIERDZONEGO PROJEKTU DOMU JEDNORODZINNEGO 1. elewacja frontowa: dodane okno dachowe, dodane kolumny pod balkonem (zmiany zaznaczone kolorem czerwonym na załączonym rys. A1)2. elewacja boczna wschodnia: .....................................................................................( " A2)itp.im więcej się opisze tym lepiej- niech myślą że jest zrobione surper i może nie przyjdą na kontrolę:popis ma być podpisany przez kierownika i projektanta adaptującego! Mój projektant nie żyje ale to ich nie obchodzi trzeba było wziąć innego do przystawienia pieczątki.Pozwolenie na częściowe użytkowanie podobno można dostać gdy np. jest wykończony tylko parter a góranie i nie ma barierki na schodach ale wtedy musi być jakoś oddzielona góra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts