Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skazany na elektryczność?

sebcz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co mi po średniorocznym COP? To że mam zuzycie 5300 kwh rocznie nie oznacza że w sierpniu zużywam 441 kwh na ogrzanie domu.. Podaj mi cop takiej pompy wtedy kiedy jest potrzebna (czyli np styczeń przy -20 stC). Też jest 2?

A co mi po średniorocznym COP? To że mam zuzycie 5300 kwh rocznie nie oznacza że w sierpniu zużywam 441 kwh na ogrzanie domu.. Podaj mi cop takiej pompy wtedy kiedy jest potrzebna (czyli np styczeń przy -20 stC). Też jest 2?

Oczywista oczywistość że nie. Podałem pierwszy z brzegu przykład PC która jest tania i można ją podpiąć do podłogówki wodnej. Podłogówka wodna jet tu kluczem do uniwersalnego rozwiązania. Ta pompa co podałem nie jest najwyższych lotów ale kto wie ile za 5 lat będą kosztować te lepsze.

Oczywista oczywistość że nie. Podałem pierwszy z brzegu przykład PC która jest tania i można ją podpiąć do podłogówki wodnej. Podłogówka wodna jet tu kluczem do uniwersalnego rozwiązania. Ta pompa co podałem nie jest najwyższych lotów ale kto wie ile za 5 lat będą kosztować te lepsze.

Tylko ja nie rozumiem po co ją podpinać do podłogówki wodnej. Żeby mieć? Bo oszczędności raczej z tego nie bedzie. Jak juz ktoś zrobił ten błąd :-) i ma podłogówke wodną to lepszym rozwiązaniem będzie bufor + grzałki w drugiej taryfie.

Oj

Załóżmy że nie ogrzewamy niczym domu ale zużywamy CWU tylko przez 8 miesięcy roku poza zimą. Średni COP wyjdzie nam spokojnie 2. Zapewne lepiej ale załóżmy pesymistyczny scenariusz. W jakim czasie inwestycja się zwróci? A teraz dołóżmy pozostałą część roku i COP 1,5-Dla mnie to dramat, ale załóżmy. Dodajmy oszczędności i przy baaardzo pesymistycznych założeniach wychodzi poniżej 10 lat.

Myślę że trzeba zakończyć już tą jałową dyskusję.

Pzdr

Oj

Załóżmy że nie ogrzewamy niczym domu ale zużywamy CWU tylko przez 8 miesięcy roku poza zimą. Średni COP wyjdzie nam spokojnie 2. Zapewne lepiej ale załóżmy pesymistyczny scenariusz. W jakim czasie inwestycja się zwróci? A teraz dołóżmy pozostałą część roku i COP 1,5-Dla mnie to dramat, ale załóżmy. Dodajmy oszczędności i przy baaardzo pesymistycznych założeniach wychodzi poniżej 10 lat.

Myślę że trzeba zakończyć już tą jałową dyskusję.

Pzdr

Dyskusja nie jest jałowa. Jeśli wydaje na CWU 90 zł/m to przy Twoich załozeniach oszczędzę:

przez osiem miesięcy letnich 360 zł

Przez 4 miesiące zimowe 120 zł

Czyli po 11 latach mi sie zwróci. No bomba. oczywiście zakładamy też że przez 11 lat do pompy nie zagląda serwis.

re coulignon, masz bufor na poddaszu, czy z kominkiem działa grawitacyjnie? Przy tym systemie ogrzewania pomyślałbym nad tanim klimatyzatorem - czemu nie wykorzystać "dobrodziejstwa" cop - przy niewątpliwej znacznej poprawie komfortu. Niższe koszty ogrzewania szybko (może nawet w 1 sezon) pokryłyby taka inwestycję.

Nad klimatyzatorem zastanawiam sie w celu.... mania kilmatyzacji. jeśli juz kupię to na pewno będzie z funkcją pompy ciepła - różnica w cenie jest żadna. Nie zamierzam użytkować jej w zimie bo nie będzie działać. Raczej w okresach przejściowych. Kominek wtedy sie nie sprawdza bo przegrzewa pomieszczenia.

Choc po zamknieciu wiatrołapu przy temp w nocy 2 stC ogrzewanie dzisiaj nie włączyło sie wogóle. Tylko mata w łazience ale ona jest sterowana czujnikim podłogowym.

Edytowane przez coulignon

No napisał przecież jaki ma stosunek to niego :

Kominek jest nieuzasodniony ekonomicznie. Kominek ma w domu być niezależnie do tego ile kosztuje. To że przy okazji ogrzewanie jest trochę tańsze to pewna wartość dodana. . Gdybym mieszkał w ciepłej części Australii też miałbym kominek. :-)

To tyle na temat kominka w domu energoszczędnym.

To co ty masz za kominek? Jakiej mocy? U mnie w okresach przejściowych sprawdza się znakomicie. Ale mamy rozbieżności:)

Lazar silesia z nadstawką wodną.

9,5 kW konwekcja

5 kW woda.

Powyżej 0 stC nie za bardzo da się palić - jest za ciepło.