Liwko 11.03.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 COP 2 dla powietrznej pompy ciepła w zimie? Zapomnij. Ja nie piszę o samej zimie, ja piszę o średniorocznym COP. 2 to jest baaaardzo niski COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.03.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 A co mi po średniorocznym COP? To że mam zuzycie 5300 kwh rocznie nie oznacza że w sierpniu zużywam 441 kwh na ogrzanie domu.. Podaj mi cop takiej pompy wtedy kiedy jest potrzebna (czyli np styczeń przy -20 stC). Też jest 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 A co mi po średniorocznym COP? To że mam zuzycie 5300 kwh rocznie nie oznacza że w sierpniu zużywam 441 kwh na ogrzanie domu.. Podaj mi cop takiej pompy wtedy kiedy jest potrzebna (czyli np styczeń przy -20 stC). Też jest 2? Oczywista oczywistość że nie. Podałem pierwszy z brzegu przykład PC która jest tania i można ją podpiąć do podłogówki wodnej. Podłogówka wodna jet tu kluczem do uniwersalnego rozwiązania. Ta pompa co podałem nie jest najwyższych lotów ale kto wie ile za 5 lat będą kosztować te lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.03.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Oczywista oczywistość że nie. Podałem pierwszy z brzegu przykład PC która jest tania i można ją podpiąć do podłogówki wodnej. Podłogówka wodna jet tu kluczem do uniwersalnego rozwiązania. Ta pompa co podałem nie jest najwyższych lotów ale kto wie ile za 5 lat będą kosztować te lepsze. Tylko ja nie rozumiem po co ją podpinać do podłogówki wodnej. Żeby mieć? Bo oszczędności raczej z tego nie bedzie. Jak juz ktoś zrobił ten błąd i ma podłogówke wodną to lepszym rozwiązaniem będzie bufor + grzałki w drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 OjZałóżmy że nie ogrzewamy niczym domu ale zużywamy CWU tylko przez 8 miesięcy roku poza zimą. Średni COP wyjdzie nam spokojnie 2. Zapewne lepiej ale załóżmy pesymistyczny scenariusz. W jakim czasie inwestycja się zwróci? A teraz dołóżmy pozostałą część roku i COP 1,5-Dla mnie to dramat, ale załóżmy. Dodajmy oszczędności i przy baaardzo pesymistycznych założeniach wychodzi poniżej 10 lat.Myślę że trzeba zakończyć już tą jałową dyskusję.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.03.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Oj Załóżmy że nie ogrzewamy niczym domu ale zużywamy CWU tylko przez 8 miesięcy roku poza zimą. Średni COP wyjdzie nam spokojnie 2. Zapewne lepiej ale załóżmy pesymistyczny scenariusz. W jakim czasie inwestycja się zwróci? A teraz dołóżmy pozostałą część roku i COP 1,5-Dla mnie to dramat, ale załóżmy. Dodajmy oszczędności i przy baaardzo pesymistycznych założeniach wychodzi poniżej 10 lat. Myślę że trzeba zakończyć już tą jałową dyskusję. Pzdr Dyskusja nie jest jałowa. Jeśli wydaje na CWU 90 zł/m to przy Twoich załozeniach oszczędzę: przez osiem miesięcy letnich 360 zł Przez 4 miesiące zimowe 120 zł Czyli po 11 latach mi sie zwróci. No bomba. oczywiście zakładamy też że przez 11 lat do pompy nie zagląda serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.03.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 (edytowane) re coulignon, masz bufor na poddaszu, czy z kominkiem działa grawitacyjnie? Przy tym systemie ogrzewania pomyślałbym nad tanim klimatyzatorem - czemu nie wykorzystać "dobrodziejstwa" cop - przy niewątpliwej znacznej poprawie komfortu. Niższe koszty ogrzewania szybko (może nawet w 1 sezon) pokryłyby taka inwestycję. Nad klimatyzatorem zastanawiam sie w celu.... mania kilmatyzacji. jeśli juz kupię to na pewno będzie z funkcją pompy ciepła - różnica w cenie jest żadna. Nie zamierzam użytkować jej w zimie bo nie będzie działać. Raczej w okresach przejściowych. Kominek wtedy sie nie sprawdza bo przegrzewa pomieszczenia. Choc po zamknieciu wiatrołapu przy temp w nocy 2 stC ogrzewanie dzisiaj nie włączyło sie wogóle. Tylko mata w łazience ale ona jest sterowana czujnikim podłogowym. Edytowane 11 Marca 2011 przez coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Sorki, w pozostałej części roku miałem też na uwadze CO. Nie doprecyzowałem. Myślisz że 1,5 nie osiągnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Raczej w okresach przejściowych. Kominek wtedy sie nie sprawdza bo przegrzewa pomieszczenia. To co ty masz za kominek? Jakiej mocy? U mnie w okresach przejściowych sprawdza się znakomicie. Ale mamy rozbieżności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.03.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 To co ty masz za kominek? Jakiej mocy? U mnie w okresach przejściowych sprawdza się znakomicie. Ale mamy rozbieżności:) A jakie zapotrzebowanie na ciepło ma Twój dom? Przypomnisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 A jakie zapotrzebowanie na ciepło ma Twój dom? Przypomnisz ? A wiesz jakiej mocy on ma kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.03.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Jakiego by nie miał chyba nie istnieje na rynku taki który sprostał by zapotrzebowaniu rzędu 1-2 KW !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 A jeszcze tak na marginesie. Skoro ten kominek nadaje się tylko do palenia tylko w duże mrozy i spalane jest 2mp wiec jest to dodatkowe źródło ciepła. Potrzebne mu one czy nie? Mi nie, u mnie kominek zimą ma dawać klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Pięknie, robimy system bezobsługowy a później palimy w kominku. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.03.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 No napisał przecież jaki ma stosunek to niego : Kominek jest nieuzasodniony ekonomicznie. Kominek ma w domu być niezależnie do tego ile kosztuje. To że przy okazji ogrzewanie jest trochę tańsze to pewna wartość dodana. . Gdybym mieszkał w ciepłej części Australii też miałbym kominek. To tyle na temat kominka w domu energoszczędnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.03.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Podasz w końcu swoje zapotrzebowanie czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.03.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 To co ty masz za kominek? Jakiej mocy? U mnie w okresach przejściowych sprawdza się znakomicie. Ale mamy rozbieżności:) Lazar silesia z nadstawką wodną. 9,5 kW konwekcja 5 kW woda. Powyżej 0 stC nie za bardzo da się palić - jest za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Podasz w końcu swoje zapotrzebowanie czy nie ? Ze świadectwa 78W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.03.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Powyżej 0 stC nie za bardzo da się palić - jest za ciepło. O czym My tu gadamy, żelazko włączone na 2 godziny wpływa na temp. w pomieszczeniu gdzie się prasuje a co dopiero kominek. Już nie mówiąc o świeczkach j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Lazar silesia z nadstawką wodną. 9,5 kW konwekcja 5 kW woda. Powyżej 0 stC nie za bardzo da się palić - jest za ciepło. Ja spalam w takich okresach dosłownie 3-4 kawałki buczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts