Piczman 11.03.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Ze świadectwa 78W/m2 No i ok. U ciebie okres przejściowy to podobne zapotrzebowanie do mojego w skrajnych warunkach . Tylko nie pomyśl że przyszedłem sie licytować, nie o to chodzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Odpowiedz mi Piczman na moje wcześniejsze pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.03.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Odpowiedz mi Piczman na moje wcześniejsze pytanie. Zacytuj bo nie bardzo łapię które ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Pompa ciepła kompletnie nieuzasadniona ekonomicznie . A taka? http://allegro.pl/pompa-ciepla-7kw-p...497046692.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.03.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 U mnie tez nawet taka !liczę ok 14 zł tygodniowo na CWU opalając brykietem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 U mnie tez nawet taka ! liczę ok 14 zł tygodniowo na CWU opalając brykietem. Ale myślisz o przejściu na prąd. Czy wtedy nie watro przynajmniej o takiej pomyśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.03.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Jak przejdę na prąd to na taki z grzałkami bo mam bufor i II taryfa.Inwestycja rzędu kilkuset złotych .Każdy dom jest inny, Ja przedstawiam swój .Nic nie ukrywam i zawsze piszę prawdę, staram się też być otwartym na propozycje innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Niestety bufor,kocioł i komin to koszty inwestycyjne i trzeba to brać pod uwagę. Więc zamiast tego wszystkiego ta pompa by wyszła dużo taniej. Cała dyskusja potoczyła się od momentu w którym napisałeś Pompa ciepła kompletnie nieuzasadniona ekonomicznie . Ale najważniejsze w tej całej dyskusji jest wodne ogrzewanie podłogowe bo daje nam duże pole manewru. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.03.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Więc zamiast tego wszystkiego ta pompa by wyszła dużo taniej. Żebym zapewnił sobie CO i CWY cały rok to musiał bym na pompę ciepła wydać trochę więcej Jak napisałem każdy przypadek jest inny, mój jest już w ogóle poza-"ramowy" ! Mam co mam, wiele osób kopiuje ode mnie rozwiązania więc nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Żebym zapewnił sobie CO i CWY cały rok to musiał bym na pompę ciepła wydać trochę więcej Jak napisałem każdy przypadek jest inny, mój jest już w ogóle poza-"ramowy" ! Mam co mam, wiele osób kopiuje ode mnie rozwiązania więc nie jest źle Absolutnie nie twierdze że masz źle. Wiesz dobrze że jestem wielkim zwolennikiem pomp ciepła a przeciwnikiem węgla i nie lubię takich stwierdzeń o absolutnym nieuzasadnieniu ekonomicznym takiego rozwiązania bo to nie zawsze jest prawda. Na samym początku tematu zasugerowałem żeby zrobić podłogówkę wodną właśnie ze względu na jej walor elastyczności. Jeżeli chce się mieć bezobsługowo to i komin nie potrzebny. Jest jeszcze dużo czasu na wybranie źródła ciepła więc można się do tego dobrze przygotować. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.03.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Jakiego by nie miał chyba nie istnieje na rynku taki który sprostał by zapotrzebowaniu rzędu 1-2 KW !!! Do mojej kozy dokładam kostkę brykietu bukowego o wadze 0,8 kg co 2 godziny, co przy sprawności 75% daje 1.2 KW ! A więc można i dodam, że jest to niemal castoramowa koza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.03.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Rozumiem że to jest moc tego urządzenia w każdej sekundzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 15.03.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Rozumiem że to jest moc tego urządzenia w każdej sekundzie ? Z brykietu bukowego da się uzyskać 4,5kWh/kg, z 0,8kg wypada 3,6kWh w ciągu 2 godzin tj 1,8kW na godz, przy uwzględnieniu sprawności kominka 0,7 (koza może mieć problem z 75%), można przyjąć, że 1,26kW - zatem tyle w każdej sekundzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.03.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Paliłem długo brykietem i akurat wiem jak on się pali, szybko i dynamicznie !Jakoś do mnie nie przemawia dławienie/duszenie tego w komorze spalania.Ale można wszystko jak sie komu podoba ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 16.03.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Paliłem długo brykietem i akurat wiem jak on się pali, szybko i dynamicznie ! Jakoś do mnie nie przemawia dławienie/duszenie tego w komorze spalania. Ale można wszystko jak sie komu podoba ,,, Ale kto tu mówi o duszeniu, czy dławieniu. Spalanie zachodzi bez dymienia, więc jest prawidłowe. Co do szybkiego spalania brykietu to rzeczywiście na początku przy odpowiedniej dawce tlenu pali się dynamicznie dochodzi do spalenia zewnętrznych warstw i zaczyna się proces żarzenia. Jeśli tlenu jest za dużo tak jak w Twoim przypadku to przy wysokiej temperaturze i dobrym ciągu dużo ciepła ucieka kominem. Stąd negatywne doświadczenia będące wynikiem jedynie złego procesu spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.03.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Próbowałem wszystkich sposobów, już taki jestem dociekliwy.Czytałem też że najwięcej korzyści przynosi żarzenie się brykietu drzewnego.Doświadczenie ( moje) jednak pokazuje że energii otrzymuję się tyle samo w różnych sposobach podawania powietrza, zmienia się tylko czas jej uzyskania.Pozostanę tu przy swoim bo akurat mam czym to zmierzyć.Może nie z dokładnością do 1 KWh ale na tyle żeby zaobserwować to co powyższe. No ale to temat na inny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts