Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam nie ogrodzoną działkę i z jednej strony na kawałku nie zbyt miły widok na podwórko sąsiada chciałbym na tym kawałku posadzić jakieś pnącze raczej zimozielone tylko że ten sąsiad ma tam płot z siatki na swoim terenie a ja chciałem to posadzić na moim terenie.Zrobił bym sobie z pozostałości po budowie taką ścianę tzn. postawił parę stempli i między nimi puścił parę drutów że zbrojenia 10.Myślę że pnącze to by zarosło i powstała by zasłaniająca ściana.Pytanie co ile puścić mniej więcej druty w poziomie tak żeby pnącze dało radę się zaczepić? Może ktoś ma taką ścianę i podpowie co nieco?

Zrób trejaż z tych stempli i desek. Tylko oczyść drewno, zabezpiecz jakimś impregnatem (np drewnochonem) najlepiej zielonym lub brązowym, bo tak szybko nie zarośnie a szpecić widoku nie powinno. I koniecznie postaw stemple na jakiejś izolacji

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRJlktK-ccntDgyZHYGoJZrTPQeaPVhr6v-Wee0SDTHa1S2W28klA

coś w tym rodzaju tyle, że dużo prostsze

Przenieś się ze swoim pytanie do działu Pamiętajcie o ogrodach - http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?16-Pami%C4%99tajcie-o-ogrodach

tam doradzą bardziej doświadczeni ogrodnicy :) a po jakim czasie... to zależy od gleby, nasłonecznienia, poziomu wód gruntowych, a na końcu od odmiany pnącza i czego od niego oczekujesz - czy tylko zielonej masy, czy jeszcze ozdobnych kwiatów, a może jeszcze zapachu. Trzeba ponadto pamiętać, że niektóre pnącza są bardzo ekspansywne, niektóre mają tak olbrzymią masę liściową, że wymagają naprawdę solidnych podpór

• 7 years później...